Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την ετοιμότητα της πλευράς μας, να συνεργαστεί μέσα στα πλαίσια των αναμενομένων πρωτοβουλιών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε κατηγορηματικά, δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι δήθεν, είναι δέσμιος της Εκκλησίας και των κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού δήλωσε, ότι η βρεττανική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως καταδεικνύεται από τις επαφές του εκπροσώπου της χώρας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, αυτήν την περίοδο, υποστηρίζουν πλήρως και την βρεττανική πρωτοβουλία και τον κύριο Χάνεϊ, προσωπικά.


Προς εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας, πριν από τις Προεδρικές εκλογές, οδεύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, όπου παρέστη στο Εθνικό μνημόσυνο των αδελφών Αντρέα και Μιχαλάκη Μακρίδη, ο Πρόεδρος του Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον Δημοκρατικό Συναγερμό καθώς και το συνέδριο του κόμματος, θα διεξαχθούν πριν τις προεδρικές εκλογές του 1998.


Η μετεξέλιξη της ΕΔΕΚ ήταν το αντικείμενο της σημερινής παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Στόχος της μετεξέλιξης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη, είναι η υιοθέτηση μιας νέας πορείας με σύγχρονες αντιλήψεις, η οποία θα συσπειρώσει το πλειοωηφικό ρεύμα, ανάμεσα στην παραδοσιακή αριστερά και τη συντηρητική παράταξη.

Στη συνδιάσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, μεταφέροντας, όπως είπε, μήνυμα συμπόρευσης και συμπαράταξης στην πορεία του Ελληνισμού.


Εμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους θεωρεί ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού την απόφαση της Γαλλικής πρεσβείας να αποδέχεται τα διαβατήρια του ψευδοκράτους ως στοιχεία, για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για μετάβαση στην Γαλλία.

Ο κύριος Κυπριανού, προβαίνοντας σε δηλώσεις μετά από μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα, Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής και συνιστά παραβίαση συγκεκριμένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Εκτοπισθέντες του διαμερίσματος Μόρφου, καθώς και μέλη του προσφυγικού σωματείου Ορκας ήταν σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενισχύοντας την εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών, που οργανώνεται από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα.

Την όλη προσπάθεια ενίσχυσαν και σήμερα συγγενείς αγνοουμένων καθώς και μέλη της Κίνησης για τη στράτευση των γυναικών.

Η Δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, επέδωσε σε αξιωματικό της Ειρηνευτικής Δύναμης, ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ζητείται η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ο χώρος του οδοφράγματος, εξάλλου, ήταν η κατάληξη συμβολικού αγώνα δρόμου, εικοσιτεσσάρων δρομέων του σωματείου Περικλής Δημητρίου, όσα και τα κατεχόμενα χωριά του διαμερίσματος Μόρφου.


Αύριο Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσουν τα κατοχικά στρατεύματα εάν ο Σάββας Λουκά Σιδερένιου, 23 χρόνων από τη Σωτήρα, θα αφεθεί ελεύθερος ή εάν θα προσαχθεί ενώπιον ψευδο-δικαστηρίου.

Αυτό δήλωσε σήμερα στην Κυπριακή Αστυνομία, αξιωματούχος της Ουνφικύπ.

Ο Σιδερένιου, είχε συλληφθεί παράνομα από το κατοχικό καθεστώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και εξακολουθεί να βρίσκεται από εκείνη τη νύκτα στα χέρια του Αττίλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, ο Σιδερένιου κρατείται από χθες, στον λεγόμενο κεντρικό αστυνομικό σταθμό, στην κατεχόμενη Λευκωσία.


"Εκκλησία και έσχατες ημέρες" ήταν το θέμα του δέκατου έκτου συνεδρίου της χριστιανικής ένωσης κυπρίων επιστημόνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.

Εισηγητές στο συνέδριο ήταν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, νομικός Δήμητρα Κοντόγιωργα και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης ψυχίατρος Παύλος Κιμίσης.

Το επίσημο τελετουργικό της έναρξης του συνεδρίου άρχισε με προσευχή και χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ΧΕΚΕ Φρίξο Κλεάνθους, και τον επιτετραμένο της Ελλάδος Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεστειλε επίσης ο Πρόεδρος Κληρίδης, τον οποίο διάβασε η Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου.


Την ετοιμότητα της Κύπρου να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικονομικό και νομισματικό σύστημα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου στον Ολλανδό ομόλογο του, Γκέριτ Ζαλμ.

Οι δύο Υπουργοί είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης δώδεκα χωρών-μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία πραγματοποιείται στην Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Ζαλμ είπε ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια των δεικτών του Μάαστριχτ και, χαριτολογώντας, είπε ότι αισθάνεται κάποια ζήλια για την οικονομική πορεία της χώρας μας.

Είναι πιο εύκολο να ενταχθεί η Κύπρος στο ευρωπαϊκό οικονομικό και νομισματικό σύστημα, παρά να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης, είπε ο Ολλανδός Υπουργός, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον τρόπο σκέψης κάποιων κοινοτικών, που αντιλαμβάνονται το κυπριακό, ως εμπόδιο, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων, ανεξαρτήτως της απόφασης του Συνεργατικού Κινήματος, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της, Αυξέντης Αυξεντίου.

Ο κύριος Αυξεντίου εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφαση του Συνεργατισμού, να ζητήσει παράταση χρόνου για να απαντήσει στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου χαρακτηρίζοντας απαραίτητη την μείωση των επιτοκίων, διαβεβαίωσε τους συνεργατιστές, ότι θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση των Εμπορικών Τραπεζών προς τα νέα επιτόκια.


Ο πρόεδρος της Ρωσσίας Μπορίς Γιέλτσιν στην πρώτη, ύστερα από δύο μήνες δημόσια εμφάνιση του, δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, κατά την συνάντηση που θα έχει τον επόμενο μήνα με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Στόχος της Ρωσσίας, ανέφερε ο Γιέλτσιν, είναι η αναβολή της επεκτασης της συμμαχίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.

Ο Ρώσσος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, ότι θα βρεθεί τελικά συμβιβασμός στην συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο Κλίντον στο Ελσίνκι στις 20 και 21 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα, η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Ματλίν Ολμπράιτ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, συναντήθηκε σήμερα με τον Ιαπωνα ομόλογό της Γιουκιχίτο Ικέτα με τον οποίο συζήτησε τις σχέσεις των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Σε μερικές πειοχές θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς ως μέτριοι, 3 και τοπικά μέχρι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πεσει γύρω στον ένα βαθμό στο εσωτερικό και γύρω στους τρείς στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά που τοπικά πιθανόν να δώσει λίγες βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά λίγα χιόνια.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι και τοπικά δυνατοί, 4 ως 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 4, στην Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 23 February 1997 - 20:27:26 UTC