Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Αμερικανοί, ετοιμάζουν έναρξη της πρωτοβουλίας για το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την αναχώρηση του για την Αθήνα, σχολιάζοντας την ανησυχία την οποία εξέφρασαν χθες στο Λονδίνο, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας για την ένταση στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν ανησυχίες για την ένταση, έστω και αν στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ένταση.

Είναι φανερό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ότι ετοιμάζονται για να αρχίσουν μια πρωτοβουλία για τη λύση του Κυπριακού. Η δική μας πληροφόρηση, είπε, αυτή είναι.

Συσχετίζοντας μάλιστα τις ανησυχίες των Αμερικανών και των Βρετανών, για τους πυραύλους Ες-300, ο Πρόεδρος σημείωσε: "Εμείς δεν θα πτοηθούμε. Οι πύραυλοι θα έρθουν, όπως προβλέπει το συμβόλαιο με την Ρωσία".


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο μόνος συνομιλητής, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ως απάντηση στις προσπάθειες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπλοκή και των Τουρκοκυπρίων στις Ευρω-κυπριακές συνομιλίες.

Αναχωρώντας για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε το παράνομο του καθεστώτος Ντενκτάς επικαλούμενος ρητές διατάξεις σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί τα μέλη του να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ομάδα, επεσήμανε ότι την εμπλοκή στην χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Πολιτικών Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκαλούν οι προσπάθειες του Αττίλα για πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμή του στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα.

Την εκδήλωση με θέμα, "1997 η χρονιά της Κύπρου. Το κυπριακό πρόβλημα η λυδία λίθος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρίας", διοργανώνει η "Πρωτοβουλία πολιτών για τα εθνικά θέματα και την κοινωνική πρόοδο".

Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Κληρίδης θα τιμηθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή το μεσημέρι.


Συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε επίπεδο αρμοδίων για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόταση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη για την περιοδεία του απεσταλμένου του Ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ, στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα.

Κύκλοι του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν πως τα συμπεράσματα του Ρώσου επισήμου είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στην εξεύρεση κοινού εδάφους, ως προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας συνομιλιών, ενώ η Τουρκική πλευρά, εμμένει στις γνωστές θέσεις της, από τις οποίες η Μόσχα εκτιμά ότι είναι δύσκολο να μετακινηθεί.

Οι πέντε, επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους για πραγματοποίηση συνάντησης σε επίπεδο ειδικών αντιπροσώπων και υπευθύνων των Υπουργείων Εξωτερικών για το Κυπριακό, εντός του Μαρτίου.


Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολπράιτ μετέβη στη Μόσχα όπου θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το κυπριακό.

Λεπτομέρειες της ατζέντας των συνομιλιών για το κυπριακό, δεν έχουν γίνει γνωστές, παρόλο που εκτιμάται ότι θα τεθεί προς συζήτηση η ρωσική πρόθεση για ενεργότερη εμπλοκή της Μόσχας στο κυπριακό.

Ακόμη αναμένεται να συζητηθούν οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300.

Ως γνωστό η Ρωσσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα για ματαίωση της αγοράς.

Το Κυπριακό, συζήτησε χθες η κυρία Ολπράιτ και στο Λονδίνο, σε συναντήσεις που είχε με τον Βρεττανό Πρωθυπουργό Τζων Μέϊτζορ και τον ομόλογό της Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας του Ντέιβιτ Χάνει, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα θα έχει ουσιαστικές επαφές στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία - Αγκυρα.

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία εξέφρασαν εκ νέου ανησυχία, για την ένταση που επικρατεί στην Κύπρο αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας.


Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης δεν μπορούν να κατέχουν κομματικά αξιώματα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή ήταν πάντοτε η θέση του.

Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες, τρία τουλάχιστον μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέφρασαν πρόθεση να διεκδικήσουν κομματικά αξιώματα.

Πρόκειται για τους Αλέκο Μιχαηλίδη και Γιαννάκη Κασουλίδη, οι οποίοι προτίθενται να διεκδικήσουν θέση στο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την απόφαση του να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στο ΔΗΚΟ.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τα όσα γίνονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε σχέση με το πότε θα πρέπει να γίνει η εκλογική συνέλευση του κόμματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να παρέμβει.

Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα πάρουν τις δέουσες αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κράτησε αποστάσεις και από τις δηλώσεις Πουργουρίδη, περί υπόσκαψης Μάτση από Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Δεν ασχολούμαι με ισχυρισμούς, είπε, αλλά με επίσημες καταγγελίες.


Σφοδρά παράπονα, διετύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, για την άρνηση της Βουλής, να του επιτρέψει να απαντήσει από το βήμα του Κοινοβουλευτικού Σώματος, στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση των προϋπολογισμών.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι ένιωσε, σε ορισμένες στιγμές, ότι οι ομιλητές απευθύνονταν σε κατοίκους άλλης χώρας, ενώ ορισμένα στοιχεία, ήταν τόσο παραποιημένα, ώστε θα μπορούσαν να κερδίσουν Βραβείο 'Οσκαρ αλχημείας, και να γραφτούν στο βιβλίο Γκίνες.

Ο κύριος Χριστοδούλου απεκάλυψε ότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος του απαγόρευσε να μιλήσει, αλλά όλα τα κόμματα, πλην της ΕΔΕΚ.

Ο Υπουργός των Οικονομικών έκανε αναφορά σε κριτικές ξένων οργανισμών, οι οποίοι βαθμολογούν με άριστα την Κυπριακή οικονομία, ενώ σημείωσε, ότι η αντιπολίτευση βαθμολόγησε την οικονομία, κάτω από τη βάση.

Τέλος ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν πρόσθετα νέα μέτρα, για αναθέρμανση της οικονομίας, εάν βέβαια απαιτείται αυτό.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης να επικρίνει την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι ο τελικός κριτής, θα είναι ο λαός.


Ποσό περίπου τετρακοσίων χιλιάδων λιρών, σε ξένο συνάλλαγμα, το οποίο είχε αγοράσει τράπεζα της Βρετανίας από τη Λαϊκή Τράπεζα,

στην Κύπρο, κλάπηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Στυλιανού, δήλωσε ότι το κλαπέν ποσό ήταν περιουσία της αγγλικής τράπεζας και ότι η Λαϊκή Τράπεζα πληρώθηκε στο ακέραιο για το συνάλλαγμα που πώλησε.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Γκρούπ Φορ", Γιάννος Αργυρού, δήλωσε ότι η εταιρεία του μετέφερε τα χρήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και από εκεί στάληκαν στο Λονδίνο.


Το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εξέδωσε σήμερα διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Λουκά Λουκά, από την Χλώρακα, ο οποίος συνελήφθη χθες, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση μαστροπείας.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Πάφου, συνεχίζει τις έρευνες, προς την κατεύθυνση της ανακάλυψης οργανωμένου κυκλώματος αγοραίου έρωτα, με αλλοδαπές στην Πάφο.

Η ύποπτη Ελενα Ποκρόβ-σκαγια από το Καζακστάν, η οποία διαμένει παράνομα στην Κύπρο, συνελήφθη χθες κατά την διάρκεια προσφοράς υπηρεσιών μασάζ έναντι του ποσού τριάντα λιρών σε αστυνομικούς που παρίσταναν πελάτες και τελεί υπο κράτηση.


Σε εμπρησμό, οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ σε σφαιριστήριο στην Πάφο, το οποίο ανήκει στον Ανδρέα Κωνσταντίνου από την Γεροσκήπου.

Η πυρκαγιά, κατέστρεψε ολοσχερώς το κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ήταν ασφαλισμένο για το ποσό των πενήντα χιλιάδων λιρών.

Από την πυρκαγιά κινδύνευσαν επίσης γειτονικά καταστήματα και γραφεία στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Στον χώρο της πυρκαγιάς βρέθηκαν απομεινάρια εύφλεκτης ύλης και πλαστικού μπουκαλιού.

Ο ιδιοκτήτης του σφαιριστηρίου απουσιάζει στο εξωτερικό.

Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη ο αδελφός του Ανδρέα, Αιμίλιος Κωνσταντίνου.


Η Κίνα πενθεί από χθες τον ηγέτη της, Τεγκ Τσιάο Πίγκ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία εννενηντα-τριών ετών.

Φόρο τιμής στην μνήμη του Κινέζου ηγέτη απότισαν σήμερα οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου, ανάμεσα τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλιντον και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ρι-ουτάρο Χασιμότο.

Οι Κινεζικές αρχές, ανακοίνωσαν ότι η σορός του Τεγκ, δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, καθώς ο ίδιος ήταν αντίθετος με την προσωπολατρεία που περιέβαλλε τον Μαο-Τσε-Τούγκ.

Ηδη οι αρχές της χώρας προμηθεύτηκαν έναν ειδικό νέο κλίβανο, προκειμένου η τέφρα του Τέγκ, να μην αναμιχθεί με αυτήν των κοινών ανθρώπων.

Ισχυρός άνδρας στην Κίνα καθίσταται πλέον ο πρόεδρος της χώρας και Γενικός Γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος Ζιαγκ Ζεμίν.

Η κηδεία του Τεγκ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο κτίριο της Λαϊκής εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα φέρνουν τοπικές βροχές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό από πολύ δυνατούς ανέμους και από χαλάζι. Οι άνεμοι γενικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βθαμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο αναμένονται και πάλιν τοπικές βροχές, ραγδαίες και συνοδευόμενες από βροντές σε αρκετές περιπτώσεις. Στα ορεινα θα πέσουν και πάλιν χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ και σε μερικές περιπτώσεις, -στη βροχή- πολύ δυνατοί, μέχρι 7 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς.

Σήμερα την Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 10, στην Λεμεσό 18 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 13 με 10, και στον Πρόδρομο 5 με 4 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 20 February 1997 - 17:27:15 UTC