Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την εμμονή της χώρας του στις συνθήκες εγγυήσεων του 1960 υπογράμμισε ο Βρετανός 'Υπατος Αρμοστής Ντέϊβιντ Μάτεν, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είμαστε εγγυήτρια δύναμη των συμφωνιών, δήλωσε ο κύριος Μάτεν και οπωσδήποτε, δεν αναζητούμε τρόπους να τις αλλάξουμε.

Επισημαίνοντας ότι ούτε η Tουρκία επιθυμεί αλλαγή του καθεστώτος εγγυήσεως, ο κύριος Μάτεν ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθούν οι τρόποι, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς

στο θέμα της ασφάλειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μάτεν, επεσήμανε ότι οι εγγυήσεις που υπήρχαν δεν ήταν αποτελεσματικές.

Αποτελεσματικές εγγυήσεις δεν μπορεί να είναι αυτές, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία να ερμηνεύει ότι της δίδουν το μονομερές δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης, τόνισε ο κύριος Μιχαηλίδης.

Εμείς, πρόσθεσε, μιλούμε για αποστρατιωτικοποίηση και για αποτελεσματική πολυεθνική δύναμη.

Επί του θέματος, ο Βρεττανός ύπατος αρμοστής απέφυγε να επιβεβαιώσει κατά πόσον υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από μέρους της Βρεττανίας για ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο αποτελούμενης από 5 χιλιάδες άντρες.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το ζήτημα συζητεί το τελευταίο διάστημα ο Ντέιβιτ Χάνεϊ.


Ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ξεκάθαρα δήλωσε, ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συζητηθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ολλανδού Επιτρόπου, για το αντικείμενο των συζητήσεων της επικείμενης καθόδου του στην Κύπρο.

Οι αναφορές του Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, για συζητήσεις στο επίπεδο ηγεσιών των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αφορούν θέματα ενημέρωσης των τουρκοκυπρίων, για τα οφέλη που θα προκύψουν γι'αυτούς, από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που αναφέρονται σε πρόνοιες που περιέχονται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης των "15", που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν είναι αρεστές στην πλευρά μας, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά αναμένεται ότι το κείμενο δεν θα έχει σημεία που να επιδέχονται ερμηνειών.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός ανακοίνωσε, ότι την Τρίτη θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης η απόφαση της Κύπρου, για την ετοιμότητα της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη φάση της τελωνειακής ένωσης.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη Υπουργικής Επιτροπής για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Το Κυπριακό συζητεί σήμερα στο Λονδίνο η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ματλίν Ολμπράιτ στο Λονδίνο, σε συναντήσεις της με τον Πρωθυπουργό Τζων Μέϊτζορ και τον Βρετανό ομόλογό της Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Η επίσκεψη της κυρίας Ολμπράιτ στη βρετανική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης περιοδείας της ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αντικείμενα συζήτησης θέματα της βορειοανταντικής συμμαχίας αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίς το βράδυ, η κυρία Ολμπράιτ και ο κύριος Ρίφκιντ θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας Ολμπράιτ είναι η Μόσχα όπου μεταβαίνει αύριο.


Υπό συζήτηση είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη, περί υπονόμευσης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση, από μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στον ΔΗΣΥ, εάν οφέλεσαν ή έβλαψαν το κόμμα και τον πρόεδρο του, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος συνέστησε στον κύριο Πουργουρίδη να τηρήσει σιγήν.

Ο κύριος Κασουλίδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι αναμένεται να διεκδικήσει κομματικό πόστο, ανέφερε ότι προβληματίζεται κατά πόσον θα διεκδικήσει θέση στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θεωρεί ασυμβίβαστο την κατοχή θέσης και στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, επίσης, τόνισε ότι αν αποφασίσει να διεκδικήσει θέση στον κομματικό μηχανισμό, θα το πράξει ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειας των εσωκομματικών εκλογών.

Σχολιάζοντας εξάλλου, τις δηλώσεις Πουργουρίδη, ο κύριος Μιχαηλίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπονομεύει κανένα.


Ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, η Υπουργός Παιδείας, Κλαίρη Αγγελίδου και ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση στον κομματικό μηχανισμό του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Οι τρεις Υπουργοί προβαίνοντας σε δηλώσεις πριν την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, απέρριψαν τον ισχυρισμό του Χρίστου Πουργουρίδη, περί υπονόμευσης του Γιαννάκη Μάτση.

Περαιτέρω, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την δημοσιοποίηση των εσωκομματικών του ΔΗΣΥ, όπως έπραξε ο κύριος Πουργουρίδης.

Ο, από το Δημοκρατικό Κόμμα προερχόμενος, Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας είπε ότι, εάν ο πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού επιτρέψει στους υπουργούς του ΔΗΚΟ, να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, εάν εξαγγείλει υποψηφιότητα και ο Πρόεδρος Κληρίδης, πέραν του Σπύρου Κυπριανού, τότε ο ίδιος δεν βλέπει τον λόγο να μην παραμείνει υπουργός.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να δώσει την μάχη των προεδρικών εκλογών ενωμένος, για την επανεκλογή Κληρίδη, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, ενισχύοντας την εκδοχή για επαναδιεκδίκηση, εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη, του προεδρικού θώκου.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Αλέκου Μιχαηλίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, την ερμήνευσε ως έκφραση της επιθυμίας όλων των συναγερμικών, όπως είπε, για να είναι ξανά υποψήφιος ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Νέο σκηνικό διαμορφώνεται στην Νέα Δημοκρατία έπειτα από την απόφαση τριάντα βουλευτών, να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του βουλευτή Κώστα Καραμανλή για την αρχηγία του κόμματος.

Πριν από λίγο, με τη λήξη σύσκεψης που έγινε στο Πολιτικό Γραφείο του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο βουλευτής και υποψήφιος για το χρίσμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή γι' αυτόν η σκέψη της ομάδας βουλευτών.

"Με γνώμονα το χρέος μου προς την παράταξη, είπε, και με αίσθημα ευθύνης θα πράξω το χρέος μου".


Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους τρείς κρατικούς προϋπολογισμούς για το 1997.

Η συζήτηση άρχισε στις δέκα το πρωί και ολοκληρώνεται αργά απόψε, με την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Οι προϋπολογισμοί αναμένεται να υπερψηφιστούν, με την ΕΔΕΚ να τοποθετείται θετικά μόνο έναντι των δαπανών για την άμυνα, και το ΑΚΕΛ να καταψηφίζει μόνο ορισμένα κονδύλια.

Κύριο χαρακτηριστικό της όλης συζήτησης είναι το ήπιο κλίμα χωρίς να λείπουν αντεγκλήσεις και διαφωνίες.

Στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές αναφέρονται κυρίως στο εθνικό θέμα, αλλά και στα προβλήματα της επαρχίας τους ή του αντικειμένου που ασχολούνται συστηματικότερα.

Πριν την ψηφοφορία αναμένεται να δευτερολογήσουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.


Μία ΕΔΕΚ στατική, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρός της, Βάσος Λυσσαρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε με θέμα την συνδιάσκεψη του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Κύριος στόχος της συνδιάσκεψης είναι ο εκσυγχρονισμός της ΕΔΕΚ αλλά και του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, η αναθεώρηση των καταστατικών δομών και η ανασυγκρότηση της κομματικής οργάνωσης.

Ο κύριος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η συνδιάσκεψη δεν θα αποτελέσει το τέλος αλλά την αρχή ενός διαλόγου με την κοινωνία.


Σκάφος το οποίο δεν έφερε σημαία και έπλεε στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έθεσε σε κινητοποίηση τις λιμενικές αρχές.

Το πλοιάριο που δεν είχε ούτε όνομα ούτε και αριθμό εγγραφής εντοπίστηκε από εμπορικο πλοίο το οποίο ειδοποίησε τις αρχές.

Στο αγνώστου ταυτότητας πλοιάριο, το οποίο προσέγγισαν περιπολικά σκάφη, βρίσκονταν πενήντα- εννέα άτομα.

Οι Αρχές της χώρας εκτιμούν ότι πρόκειται για Κινέζους μετανάστες οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ιαπωνία.

Η παράνομη μετανάστευση Κινέζων στην Ιαπωνία προσέλαβε τρομακτικές διαστάσεις, γεγονός που οδήγησε τις ιαπωνικές αρχές να προβούν σε επίσημο διάβημα προς την κινεζική κυβέρνηση με το οποίο ζητούν έλεγχο της ασφάλειας στις κινεζικές ακτές και σχολαστική επιθεώρηση των πλοίων που εγκαταλείπουν την χώρα.


Τους πυροβολισμούς και την βία, δεν τα συναντούμε μόνο στις κινηματογραφικές ταινίες και στο Χόλυγγουτ.

Ας παρακολουθήσουμε τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε κάμερα που βρισκόταν σε αστυνομικό όχημα την ώρα μιας σύλληψης, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικά συννεφιασμένος με τοπικές βροχες και πιθανό πολύ μεμονωμένες καταγίδες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές και θα σημειώθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 8, στην Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 19 February 1997 - 17:27:26 UTC