Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σκληρή απάντηση στον Αμερικανό Υπουργό Αμύνης Ουίλιαμ Κοέν, έδωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού.

Ο πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου, συνεχίζοντας την πολεμολογία του Μάλκολμ Ρίφκιντ, είπε ότι η ένταση στην Κύπρο, μπορεί να προκαλέσει σύρραξη.

Γνωρίζει πολύ καλά ο Αμερικανός Υπουργός, είπε ο κύριος Κυπριανού, ότι οι εξοπλισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στόχο την ενίσχυση της άμυνας της και δεν μπορεί να επιδιώκεται μονομερώς η απόσυρση οπλικών συστημάτων.

Επρεπε να είναι πιο ευαίσθητος σε τέτοια θέματα ο κύριος Κοέν, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, εφόσον η Τουρκία εξοπλίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά παράβαση των νόμων της χώρας.

Η λύση του προβλήματος είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και η εγκατάσταση στο νησί, δύναμης με όρους εντολής, από τα Ηνωμένα Εθνη.


Εμμένει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, στις θέσεις του, περί της διατύπωσης συμβουλής εκ μέρους του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προς Βρετανούς πολίτες, για την δήθεν ρευστή κατάσταση στην Κύπρο.

Σήμερα, ο κύριος Κυπριανού επανήλθε δίδοντας στοιχεία.

Στα χέρια του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, βρίσκεται κείμενο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με το οποίο, οι φράσεις που χρησιμοποιούνται από το Φόρεϊν Οφις δημιουργούν προβλήματα στον τουριστικό τομέα.

Ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε, ότι έδωσε νέες οδηγίες στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο οποίος θα δώσει, με την σειρά του οδηγίες στον Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στο Λονδίνο Βάνια Μαρκίδη, να επιδιώξει ξεκάθαρη δήλωση από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για την πραγματική κατάσταση στην Κύπρο.


Εντονες επιφυλάξεις για την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, εκφράζει η Μόσχα.

Μιλώντας μετά απο συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτοφ, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι γνωστό και σίγουρο, εάν θα εκδηλωθεί τελικά η περιλάλητη αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο κύριος Μουράτοφ ανέφερε, ότι η ρωσική πρόταση για συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει στόχο, τον συντονισμό των προσπαθειών και την προώθηση λύσης.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο, εάν στην πρόταση για συνάντηση, συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαική Ενωση.

Από την πλευρά του ο κύριος Μάτσης, χαιρέτισε την ρωσική πρωτοβουλία και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να πεισθεί η Τουρκία, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.


Το απαντητικό έγγραφο του Προέδρου Κληρίδη, στους απαράδεκτους όρους που έθετε ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι για το θέμα των αγνοουμένων, προκάλεσε διάσταση εκτιμήσεων στις Επιτροπές των Συγγενών Αγνοουμένων.

Με σημερινές τους δηλώσεις οι εκπρόσωποι των επιτροπών, επιβεβαιώνουν χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του Λόγου, το οποίο απεκάλυπτε το περιεχόμενο του εγγράφου Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους, Οικονόμος Χριστόφορος, ανέφερε ότι στο έγγραφο, υπάρχουν θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία.

Στα θετικά ο Οικονόμος Χριστόφορος κατατάσσει την θέση ότι, το θέμα των αγνοουμένων είναι ύψιστης σημασίας για την πλευρά μας, καθώς επίσης και την εισήγηση για διεύρυνση της Διερευνητικής Επιτροπής.

Στα αρνητικά, καταλογίζει το γεγονός της επίδοσης απάντησης στην απαράδεκτη επιστολή Γκάλι, και την αποδοχή διαγραφής 126 περιπτώσεων αγνοουμένων, θεωρούμενων νεκρών.

Επίσης, ο Οικονόμος Χριστόφορος, διαφωνεί με την εισήγηση που κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε η έρευνα να αρχίσει πρώτα από τους αγνοουμένους που χάθηκαν στα πεδία των μαχών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά το έγγραφο Κληρίδη.

Ανέφερε ωστόσο, ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι θέμα ουσίας και δεν θα πρέπει να παραμερίζεται από κανένα.

Το θέμα θα απασχολήσει συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τις Επιτροπές των Συγγενών Αγνοουμένων, στις 26 Φεβρουαρίου.


Προσφυγή εναντίον της Τουρκίας καταχώρησε χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, η Γεωργία Ανδρέου από την Πύλα.

Η κυρία Ανδρέου τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα κατά τα επεισόδια στην Δερύνεια, στις 14 Αυγούστου 1996.

Ο δικηγόρος της κυρίας Ανδρέου, Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε, ότι η διαδικασία ενώπιον της επιτροπής είναι απόρρητη και γι'αυτό δεν μπορεί να γίνει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο της προσφυγής.

Αναμένεται, ωστόσο, ότι η Τουρκία θα εγείρει σειρά προδικαστικών ενστάσεων με σκοπό να αποκλειστούν προσφυγές σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη τους εξωφρενικούς της εξοπλισμούς, και αυτό παρά τη διεθνή κατακραυγή για την καταπάτηση, απο μέρους της Αγκυρας, κάθε έννοιας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Τουρκική Κυβέρνηση υπέγραψε δύο συμβόλαια για την αγορά υπερσύγχρονων στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Η πρώτη συμφωνία συνήφθη με αμερικανική εταιρεία και αφορά την αγορά δύο μαχητικών ελικοπτέρων Σή-Χοκ, τα οποία σταθμεύουν σε φρεγάτες.

Το δεύτερο συμβόλαιο υπεγράφη με τον Γαλλο-γερμανικό Ομιλο Γιούρο-κόπτερ. Η συμφωνία προνοεί την συμπαραγωγή και πώληση απο την Τουρκία τριάντα ελικοπτέρων Κούγκαρ, εικοσι-οκτώ απο τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά απο τις Τουρκικές Πολεμικές Βιομηχανίες.


Μακρύς θα είναι ο δρόμος για την υλοποίηση του θεσμού της πολιτικής άμυνας, αφού σε ένα χρόνο, συγκεκριμενοποιηθούν τα πρώτα δείγματα, ενώ σε τρία χρόνια, θα μπορούσε να αναφερθεί, ότι είναι δυνατό να φθάσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι εκτιμήσεις εκφράστηκαν τόσο από τους κυβερνητικούς παράγοντες όσο και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Νίκο Κατσουρίδη.

Ο συντονιστής και κύριος υπεύθυνος για την προώθηση των κανονισμών σε τεχνοκρατικό επίπεδο Γεώργιος Χαραλαμπίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι θα γίνει ξεχωριστή μελέτη για κάθε σχολείο, όσον αφορά τα καταφύγια, ενώ σε πρώτη φάση, θα χρησιμοποιηθούν τα ισόγεια των σχολείων για την προστασία των μαθητών.


Η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της απο-ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας και καλεί την Βουλή να προχωρήσει στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Παναγιώτης Δημητρίου, μεταφέροντας την κυβερνητική έκκληση, υποστήριξε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί επιτακτικά τη ψήφιση του, ενώ προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην προώθηση της απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Ωστόσο, ο βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε την σύνδεση των δύο υποθέσεων, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο θέμα.

Η ίδια επιτροπή συζήτησε αίτημα των εμπορικών τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας για απαγόρευση των μετα-χρονολογημένων επιταγών.

Βουλευτές αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση αντιτάσσοντας το επιχείρημα ότι θα τιναχθεί στον αέρα το εμπορικό σύστημα, αφού οι πλείστες εμπορικές συναλλαγές γίνονται με αυτό τον τρόπο, οικιοθελώς από τους εμπορευομένους.


Η διάπραξη κακουργημάτων και σειρά διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα και οικίες, στοιχειοθέτησαν την οκταήμερη κράτηση τριών Ρώσσων υπόπτων.

Πρόκειται για την Τατιάνα Ασκέροβα, τον Αρμέν Τσιατσιάν, που συνελήφθησαν χθες στη Λάρνακα, και τον Βλαντιμήρ Μακιτάροβ.

Οι Ασκέροβα και Τσιατσιάν κατεζητούντο σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας της συμπατριώτη τους Σεργκέι Μαλένκωφ, και κατά τη σύλληψή τους βρέθηκαν στην κατοχή τους τιμαλφή αξίας είκοσι χιλιάδων λιρών, τα οποία πιστεύεται ότι είναι προϊόν κλοπών που διεπράχθησαν πρόσφατα στη Λεμεσό.


Ενισχυμένη από την πρόσφατη νίκη της, η σερβική αντιπολίτευση αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει τις δυναμικές της κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο επίλογος της νίκης της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές, γράφτηκε σήμερα με την έκδοση διατάγματος του Σέρβου Προέδρου, το οποίο διορίζει τους εκλελεγμένους δημάρχους της αντιπολίτευσης και ουσιαστικά αναγνωρίζει επίσημα το αποτέλεσμα των εκλογών.


Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία μετά τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αλβανική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν και σήμερα, με τη διαφορά ότι η αστυνομική παρουσία ήταν αισθητά μειωμένη εν συγκρίσει με τις προηγούμενες μέρες.

Στην πόλη Βλόρε, όπου είχαν σημειωθεί οι σοβαρότερες ταραχές των τελευταίων ημερών, δύο περίπου χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν το πρωί πορεία διαμαρτυρίας, χωρίς να προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδεια.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή χρήσης βίας και επίδειξη νηφαλιότητας, με στόχο να εξέλθει η χώρα απο το σημερινό αδιέξοδο και να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές και λίγα χιόνια στις ψηλότερες κορυφές του Τρόοδους. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 6 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και τοπική συννεφιά που δυνατό να δώσει λίγες βροχές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 6, στην Λεμεσό 19 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 13 February 1997 - 16:27:21 UTC