Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Ρίφκιντ.

Μιλώντας χθες βράδυ στο Μπι-Μπι-Σι, ο κύριος Ρίφκιντ είπε ότι η έκρηξη ενός Ελληνο-τουρκικού πολέμου στο Αιγαίο είναι μια σοβαρή πιθανότητα και κατηγόρησε τις δύο πλευρές για έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Το μεσημέρι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, κάλεσε στο γραφείο του τον Υπουργό Οικονομικών υπό την ιδιότητα του ώς Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Υφυπουργό Παρα τω Προέδρω.

Αμέσως μετά την σύσκεψη, ο κύριος Χριστόδουλος Χριστοδούλου, έδωσε οδηγίες στον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στη Βρετανία Βάνια Μαρκίδη να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Ρίφκιντ.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αναφερόμενος στις συνέπειες των δηλώσεων Ρίφκιντ, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσουν στην τουριστική βιομηχανία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεδομένου ότι η έκρηξη ενός ελληνο-τουρκικου πολέμου στο Αιγαίο θα έχει άμεσες συνέπειες και στην Κύπρο.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι χθές βράδυ περιήλθαν εις γνώσιν των αρχών της Δημοκρατίας, πληροφορίες από τη Μεγάλη Βρετανία, ότι συγκεκριμένος μεγάλος Τουριστικός Οργανισμός αποθαρρύνει την κάθοδο τουριστών στην Κύπρο προβάλλοντας ώς επιχείρημα το ενδεχόμενο πολέμου.

Η πληροφορία επί του παρόντος θα διερευνηθεί και θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.


Ενόψει των προεδρικών εκλογών αντιπροσωπείες της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών συναντήθηκαν το πρωί, με επικεφαλής τους ηγέτες των κομμάτων τους, Βάσο Λυσσαρίδη και Γιώργο Βασιλείου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων ενώ εξέφρασαν κοινή επιθυμία για αλλαγή της παρούσας Κυβέρνησης. Οι κύριοι Λυσσαρίδης και Βασιλείου έθεσαν ως προϋπόθεση μιας ευρύτερης συνεργασίας τους, την σύγκλιση επί προγραμματικής βάσης.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Λυσσαρίδης, επεσήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι διαφορές της ΕΔΕΚ με τους Ενωμένους Δημοκράτες στο εθνικό θέμα ενώ υπογράμμισε ότι ο καθορισμός κοινού υποψηφίου θα ακολουθήσει την σύγκλιση επί συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο κύριος Βασιλείου, δεν απέκλεισε εξαγγελία και δικής του υποψηφιότητας ενόψει των Προεδρικών εκλογών, είπε όμως, ότι η πορεία που άρχισε με την σημερινή συνάντηση δεν είναι αναστρέψιμη.


Ο Αμερικανός Προέδρος Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα σκεφθούν πως μπορούν να συμπράξουν με τη διεθνή κοινότητα, για να διευκολύνουν μια διακοινοτική συμφωνία στο Κυπριακό.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανδρου Νικολαϊδη, ο Αμερικανός πρόεδρος, παρατήρησε ότι η χώρα του θα διαδραματίσει μόνο ρόλο διευκόλυνσης.

Επιδίωξη μας, πρόσθεσε ο κύριος Κλίντον, είναι να δούμε τις δύο κοινότητες να συμφιλιώνονται και να προωθήσουμε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι στα χέρια του λαού της Κύπρου, είπε, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ολοκληρώσει μια εφικτή συμφωνία.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Μάρσαλ Αντέρ, βοηθός του κυρίου Κόρνμπλουμ και ο Τζον Σμιθ, στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου.


Η Ελένη Φωκά η δασκάλα των ελεύθερων πολιορκημένων μας, είναι καλά και εκτελεί τα καθήκοντά της.

Αυτό δήλωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στην κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής προσφύγων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου επεσήμανε ότι η επιτροπή προβαίνει σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε η ταυτότητα της κυπριακής δημοκρατίας να γίνει αποδεκτή από το κατοχικό καθεστώς και να λυθεί το πρόβλημα για την έλευση της Φωκά στις ελεύθερες περιοχές.

Η επιτροπή προσφύγων αποφάσισε να εισηγηθεί την έκδοση ειδικής ταυτότητας για τους εγκλωβισμένους και τα παιδιά τους, ώστε το έργο της παροχής βοήθειας, να καθίσταται ευκολότερο.

Τα προβλήματα των εγκλωβισμένων συνίστανται, στην στέγαση τους, στην επιδότηση τους, στην απρόσκοπτη μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές και στην απαλλαγή τους από το χαράτσι που πληρώνουν στο κατοχικό καθεστώς για τον στρατό κατοχής, στην εκπαίδευση τους, και στην αρωγή βοήθειας από το γραφείο ευημερίας.

Στη συνεδρία ανακοινώθηκε ότι σε δεκαπέντε περίπου ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για μελέτη των προβλημάτων των εγκλωβισμένων.


Η Αστυνομία συνέλαβε σήμερα σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα στο δρόμο Λάρνακας- Δεκέλειας, τους δύο καταζητούμενους για την υπόθεση φόνου του Ρώσου επιχειρηματία Σεργκέϊ Μαλένκωφ, που διεπράχθη την περασμένη Παρασκευή στη Λεμεσό.

Οι συλληφθέντες οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στην δολοφονία του Μαλένκωφ, είναι η Ρωσίδα Τατιάνα Ασκέροβα και ο Αρμένιος Αρμέν Ταχτασιάν.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να προσαχθούν αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.


Υπόθεση απόπειρας φόνου σημειώθηκε στις Κυβίδες μετά τον τραυματισμό ενός ατόμου με κυνηγετικό όπλο.

Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, ύστερα από λογομαχία σε μπυραρία ο Ανδρέας Σάββα Νεοκλέους, εικοσιέξι ετών, δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς από κυνηγετικό όπλο από τον εξάδελφο του Σάββα Αιμιλίου Νικολάου.

Ο Νεοκλέους μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Λεμεσού με ελαφρά τραύματα.

Ο Νικολάου συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης.


Προσχέδιο νομοσχεδίου για την διοίκηση των κοινοτήτων, επέδωσε σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, κλιμάκιο αποτελούμενο από Ανώτερους Λειτουργούς Επαρχιακών Διοικήσεων καθώς και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο καταργούνται τα Συμβούλια Βελτιώσεως και οι Χωριτικές Αρχές και δημιουργούνται τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προνοείται διοικητική αυτοτέλεια με την ανάθεση της προεδρίας του Κοινοτικού Συμβουλίου στον Κοινοτάρχη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ευαρέσκεια του προς το κλιμάκιο για την εξαίρετη συνεργασία κυβερνητικών αξωματούχων με την Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου, καθώς και την εκτίμηση, ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές στη γενική διοίκηση των κοινοτήτων της Κύπρου.


Η κατάσταση στην Αλβανία με αφορμή τις αιματηρές κινητοποιήσεις στην Αυλώνα για την κατάρρευση του παρα-τραπεζικού συστήματος, παραπαίει μεταξύ αναρχίας και χάους.

Στην πόλη το πρωί επικρατούσε σχετική ηρεμία μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα για τα Τίρανα, όπου κύματα χιλιάδων διαδηλωτών συρρέουν στην πρωτεύουσα, αξιώνοντας την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Η απόρριψη από το κοινοβούλιο της πρότασης του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Αυλώνα, με την αποχή των βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, διερμηνεύεται ως η πρώτη σημαντική ήττα της Κυβέρνησης.

Η σημερινή έκτακτη σύσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος προμηνεύει, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις, την παραίτηση της Κυβέρνησης, με συνεπακόλουθο τον σχηματισμό νέας, χωρίς να αποκλείεται δρομολόγηση διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, διέψευσε σήμερα πληροφορίες ότι έχουν ενισχυθεί τα αστυνομικά και στρατιωτικά μέτρα στα σύνορα με την Αλβανία.


Και να περάσουμε στο ποδόσφαιρο τώρα όπου σήμερα είχαμε τους πρώτους αγώνες της προ-ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Κύπρου. Να δούμε τα αποτελέσματα:

Ν.ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΑΠΟΕΛ 1-2, ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.

ΟΜΟΝΟΙΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ 1-1 και

ΑΕΚ - ΑΠΟΠ 3-0.

Ο αγώνας της Ανόρθωσης με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου άρχισε στις τέσσερις και το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου ήταν ισόπαλο 1-1.

Εκτενή ενημέρωση για τους αγώνες του κυπέλλου καθώς και τα τέρματα όλων των σημερινών αγώνων μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βραδινό μας δελτίο ειδήσεων στις οκτώ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι θα τραπούν σε βόρειους ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου ενδέχεται τοπικά να σχηματιστεί παγετός και στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε δυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς 3 και τοπικά 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 5, στην Λεμεσό 19 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 12 February 1997 - 19:27:13 UTC