Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στο πλαίσιο της προσπάθειας τους οι Τούρκοι να συντηρήσουν την εντύπωση διεθνώς ότι στην Κύπρο επικρατεί ένταση, εξαπέλυσαν σήμερα τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς τους χρησιμοποιώντας και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για την διάδοση πληροφοριών, ότι δήθεν σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός στην περιοχή Λουρουτζίνα, διοχετεύοντας μάλιστα και κινηματογραφικές ταινίες.

Η Κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το Πρακτορείο Ρώϋτερ, από την Αγκυρα με πηγή το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς, και σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στρατιωτών, στην ουδέτερη ζώνη, κοντά στην Λουρουτζίνα την αυγή.

Σύμφωνα με το Ρώϋτερ, Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να κατεβάσουν Τουρκική σημαία από φυλάκιο των κατοχικών δυνάμεων.

Η Εθνική Φρουρά, επιβεβαίωσε ότι στις δύο το πρωί, είχαν ακουστεί από την περιοχή της Λουρουτζίνας, πυροβολισμοί, οι οποίοι δεν εξακριβώθηκε σε τι οφείλονταν.

Τα Ηνωμένα Εθνη έδωσαν στις αρχές της Δημοκρατίας, πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έριξαν τριάντα πυροβολισμούς όταν αντελήφθησαν ύποπτες κινήσεις μέσα στα κατεχόμενα, και όχι στην ουδέτερη ζώνη, όπως ισχυρίστηκαν.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, επιβεβαίωσε το επεισόδιο, απέφυγε όμως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, ως προς το ποιά κατεύθυνση και εναντίον ποιών ατόμων ρίφθηκαν οι πυροβολισμοί, λέγοντας οτι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διερευνά το επεισόδιο και από τις δυο πλευρές.

Σύμφωνα με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, δυο άτομα θεάθηκαν να κινούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

Εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης ανέφερε ότι στην περιοχή βρέθηκε μικρή κηλίδα αίματος και διερευνάται για να διαπιστωθεί κατά πόσο ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο.


Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά εξέτασε λεπτομερώς τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, που εσπευσαν να μεταδώσουν διεθνή πρακτορεία απο την Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι από τις εξετάσεις των όπλων των ανδρών της Εθνικής Φρουρας στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι κανένα όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι κανένας δεν ελλείπει καθώς και ότι δεν υπάρχει κανείς τραυματίας.


"Ουδείς κινήθηκε, ουδείς τραυματίστηκε, ουδένα όπλο χρησιμοποιήθηκε".

Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία για επεισόδιο στη Λουρουτζίνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε, ο κύριος Ρέππας ανέφερε ότι δεδομένο είναι μόνο το άκουσμα πυροβολισμών τα χαράματα.

Δεν υπήρξε, πρόσθεσε, αντίδραση από τις ελεύθερες περιοχές και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τραυματίας ούτε μεταξύ των πολιτών.


Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσιγραφικές αξιώσεις από όπου κι αν προέρχονται.

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι οποιαδήποτε νησίδα, βραχονησίδα ή νησί που δεν αναφέρεται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες που αναγνωρίζει η Τουρκία, τίθεται αυτομάτως υπό αμφισβήτηση.

Ο κύριος Πάγκαλος, ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ακμπέλ συνιστούν προκλητική αδιαφορία έναντι του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι δεσμευτικές έναντι κι όσων δεν τις υπέγραψαν.

Περαιτέρω, ανέφερε ο κύριος Πάγκαλος, τα εδάφη δεν εξαρτώνται από τις ορέξεις των εκάστοτε επιβουλέων αλλά από το γεωγραφικό και κοινωνικό τους στάτους.

Καλώντας τους Τούρκους αξιωματούχους να ξεχάσουν κάθε ιδέα υποταγής της Ελλάδας, ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν έχουν παρά να μελετήσουν την ιστορία μας".


Διαφορετικές παρουσιάζονται οι απόψεις των πολιτικών αρχηγών ως προς το ύψος των δαπανών του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

Το θέμα ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που διεξήχθη υπο την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση αφορούσε τους προυπολογισμούς του προγράμματος και οχι τεχνικά στρατιωτικά θέματα.

Το Εθνικό Συμβούλιο, έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης απο τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τον Υπουργο Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, γύρω απο το πρόγραμμα.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων τάσσεται υπέρ του προτεινομένου από την κυβέρνηση, προϋπολογισμού, χωρίς να διευκρινήσει ποιά είναι αυτά.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ υποστήριξαν την κυβερνητική πρόταση, ενώ ΑΚΕΛ και Ενωμένοι Δημοκράτες, τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του ύψους του ποσού.


Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ταμείου αμυντικής θωράκισης για το 1997 στην επιτροπή αμύνης της βουλής, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους διακοσίων-τριών εκατομμυρίων λιρών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, σε μια δραματική έκκλησή του, αρχίζοντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, περνώντας από τους βουλευτές και καταλήγοντας στον τύπο, τόνισε την ανάγκη όπως όλοι μιλούν λιγότερο για θέματα άμυνας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την διάρκεια των επαφών του στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της πολιτικής επιτροπής του συμβουλίου της ευρώπης, προσπαθούσε να πείσει τους ομολόγους του ότι δεν θα επιτεθούμε στην Τουρκία.


Ξαναζεσταμένο φαγητό χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση τα μέτρα για αναθέρμανση της οικονομίας και στήριξη της βιομηχανίας που εξαγγέλθηκαν χθες, θέση την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση δια του υπουργού εμπορίου.

Το θέμα κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Χριστοφή, κάλεσε τους βιομηχάνους να εκμεταλλευτούν τα μέτρα τα οποία ξεπερνούν τα δεκαεπτά εκατομμύρια λίρες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας χαρακτήρισε τα μέτρα, προεκλογικού χαρακτήρα και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση με εγκύκλιο της πριν δύο χρόνια προέτρεπε επιβράδυνση της υλοποίησης του προϋπολογισμού αναπτύξεως, ενώ σήμερα με νέα εγκύκλιο της ζητά επίσπευση της υλοποίησής του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι η επιτροπή στις προσεχείς συνεδριάσεις της, θα μελετήσει πρακτικά μέτρα εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων.


Ανήλικοι φαίνεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, το οποίο δρα σε τρείς επαρχίες.

Αυτά αναφέρθηκαν σήμερα από την Αστυνομία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Μηνά Μηνά, από το Πέρα Χωρίο Νήσου, εικοσι-οκτώ ετών, καλουψιή.

Στο σπίτι που νοικιάζει ο Μηνά, στο Στρόβολο, βρέθηκαν σαράντα-έξι φυτά κάνναβης. Τα φυτά βρίσκονταν σε δωμάτιο το οποίο είχε μετατραπεί σε θερμοκήπιο με ειδικό φωτισμό.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναζητεί συνεργάτες του Μηνά.


Η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, ύστερα από μαραθώνια χθεσινοβραδυνή συνεδρία, αποφάσισε να προτείνει τον πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια της συνεργασίας που θα επιδιωχθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η απόφαση για την υποψηφιότητα Λυσσαρίδη ήταν ομόφωνη.

Για την προώθηση της υποψηφιότητας Λυσσαρίδη, άρχισαν ήδη και θα συνεχιστούν επαφές με το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Ενωμένους Δημοκράτες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μα ς με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός αλλά ενδέχεται να πέσουν λίγα χιόνια στα ορεινά από παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς υπό το μηδέν στο εσωτερικό και στους 2 βαθμούς στα παράλια. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός. Τοπικες παροδικες νεφώσεις ωστόσο ενδέχεται να δώσουν και πάλι αραιές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3 υπό το μηδέν, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 13 με ένα βαθμό υπό το μηδέν, στην Λεμεσό 15 με 0, στην Κερύνεια και την Πάφο 14 με 1 και τέλος στον Πρόδρομο 4 με 8 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 6 February 1997 - 16:27:15 UTC