Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


H προγραμματισθείσα επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για το Kυπριακό Χαν Σουγκ Τζιού, έχει αναβληθεί.

Η επίσκεψη η οποία σχετίζεται με την αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Η αναβολή, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με την ενεργοποίηση της αμερικανικής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα της η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το χρόνο του ταξιδιού του κυρίου Χαν Σου Τζιου στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα το στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητεί πολιτικές προσωπικότητες ανεγνωρισμένου κύρους, οι οποίες θα αναλάβουν τις θέσεις, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό και του Προεδρικού Απεσταλμένου για το πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, Λευκωσία και Αθήνα

καταστρώνουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων πρωτοβουλιών.

Την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιείται στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, κρίσιμη σύσκεψη για το Κυπριακό.

Η σύσκεψη η οποία γίνεται υπό την σκιά της παραίτησης του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Χρίστου Ροζάκη, θα ασχοληθεί με το έγγραφο Ροζάκη- Κρανιδιώτη για το Κυπριακό, αλλά και θα καθορίσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενόψει και της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη στις 17 Ιανουαρίου με τον Πρωθυπουργό Σημίτη στην Αθήνα.


Για υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή, μιλά ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Τουρχάν Νταγιάν, με αφορμή την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Ες-300 από την Εθνική Φρουρά.

Ο τούρκος υπουργός, τόνισε ότι η χώρα του απηύθυνε προειδοποιήσεις αναφορικά με τους εξοπλισμούς στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διατυπώνοντας σαφείς απειλές, ο Τουρχάν Νταγιάν, προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να εκλάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη ψυχραιμία της Τουρκίας, ως αδυναμία.


Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα καταγγελθεί η Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Την καταγγελία θα καταχωρήσει μεθαύριο Τρίτη η Δανία, έπειτα από το βασανισμό δανού πολίτη στις τουρκικές φυλακές.

Συγκεκριμένα Δανός ιατρός, κουρδικής καταγωγής, μετέβη στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι για οικογενειακούς λόγους και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι παρέσχε βοήθεια σε Κούρδους αντάρτες στο εξωτερικό.

Κρατήθηκε στις τουρκικές φυλακές για 40 ημέρες και υπεβλήθη σε βασανιστήρια τα οποία επιβεβαίωσε ιατρική έκθεση στην Κοπεγχάγη.

Η Κυβέρνηση της Δανίας ευαισθητοποιήθηκε έντονα για το γεγονός αυτό και η καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρείται η πρώτη από σειρά αντιδράσεων της χώρας εναντίον της Τουρκίας.


Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν και σήμερα τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, συγγενείς αγνοουμένων, φοιτητές καθώς και μέλη του προσφυγικού σωματείου "Ο Καραβάς", συνεχίζοντας την εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των μελών του σωματείου Ο ΚΑΡΑΒΑΣ, η οποία είχε αντικατοχικό χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις στο οδόφραγμα της ντροπής συνεχίζονται αδιάκοπα εδώ και τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, η διαφωτιστική εκστρατεία για ενημέρωση των τουριστών προσλαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, με διανομή παγκοσμίως διαφωτιστικού υλικού σε εκατομμύρια έντυπα.

Απώτερος στόχος, να πληγεί ο τουρισμός τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς το ψευδοκράτος.


Φθάνει αύριο στη Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του ο Πρόεδρος Μουγκάμπε θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα έχει ιδιαίτερες συνομιλίες αύριο το απόγευμα, ενώ την Τρίτη θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και θα συνέλθει εκτάκτως.

Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης εξήλθε στη μία το μεσημέρι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, έπειτα από την εγχείρηση χολυστεκτομής στην οποία υπεβλήθη χθες.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο εξεδόθη παράλληλα με το εξιτήριό του, η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, εξελίσσεται ομαλά.

Εξερχόμενος του νοσοκομείου ο Πρωθυπουργός, ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την νοσηλεία της οποίας έτυχε κατά την διήμερη παραμονή του.

Ο κύριος Σημίτης θα επιστρέψει στο πρωθυπουργικό γραφείο την προσεχή Πέμπτη.


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπίνγιαμιν Ντενιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ στο Λευκό Οίκο, σε μία προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για το μέλλον της Χεβρώνας.

Οπως εγνώσθη, η ημερομηνία των -χωριστών ας σημειωθεί- συναντήσεων των δύο ηγετών με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Στο Ισραήλ, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος, είχε χθες βράδυ συνάντηση με το Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπίνγιαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για προώθηση του διαλόγου.


Η Ελληνική Αστυνομία και Ιντερπόλ συνεχίζουν τις έρευνες για διαλεύκανση του ισχυρισμού έντεκα λαθρομεταναστών ότι την παραμονή Χριστουγέννων βυθίστηκε πλοίο του οποίου επέβαιναν και άλλα 280 άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των λαθρομεταναστών, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στο πλοίο επέβαιναν μετανάστες από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Το ναυάγιο προκλήθηκε όταν το πλοίο εμβολίσθηκε απο άλλα πλοία τα ξημερώματα των Χριστουγέννων μεταξύ Μάλτας και Σικελίας και όπως ισχυρίστηκαν οι διασωθέντες ενδεχομένως όλοι οι επιβάτες να πνίγηκαν.

Οι λαθρομετανάστες συνελήφθησαν από τις Ελληνικές αρχές από πλοίο το οποίο τους αποβίβαζε χθες στην περιοχή της Αργολίδας.

Εν τω μεταξύ, έχει επίσημα ανακοινωθεί ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχει διαπιστωθεί οποιοδήποτε ναυάγιο ή ίχνη σύγκρουσης πλοίου.


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, κήρυξε σε πενήντα κομητείες της χώρας κατάσταση ολέθρου, μετά από τις καταστροφικές πλήμμυρες που πλήττουν εδώ και μία εβδομάδα τις περιοχές αυτές.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν προκληθεί σε περιοχές των πολιτειών Καλιφόρνια, Αϊντάχο και Νεβάδα, όπου χιλιάδες σπίτια και υποστατικά έχουν πλημμυρίσει.

Οπως μεταδίδεται, είκοσι άτομα έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άλλα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Στη Λίμα του Περού, οι διαπραγματεύσεις για λήξη της κατάληψης του κτιρίου της Ιαπωνικής Πρεσβείας και απελευθέρωση των 74 εναπομείναντων ομήρων, οδηγήθηκαν -εκ νέου- σε ναυάγιο.

Οι αντάρτες του κινήματος Τουπάκ Αμάρο, οι οποίοι κατέλαβαν το κτιριακό συγκρότημα πριν από δεκα-οκτώ ημέρες, κάλεσαν τον Πρόεδρο του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, να επιδείξει περισσότερη ελαστικότητα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Περουβιανός Πρόεδρος, αρνείται να προβεί σε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, έως ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.


Μητέρα δύο παιδιών, η Αντρη Στάθη Μοσχογιάννη 33 χρόνων από το Παραλίμνι βρέθηκε χθές βράδυ νεκρή στο σπίτι της.

Η σορός της άτυχης Αντρης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σήμερα διενεργήθη νεκροψία η οποία απέδειξε ότι ο θάνατός της προήλθε από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η κηδεία της θα τελεσθεί αύριο το μεσημέρι στο Παραλίμνι.


Oλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλιν αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 8, στην Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 6 January 1997 - 16:27:30 UTC