Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η αγορά του ρωσικού πυραυλικού αντιεροπορικού συστήματος S-300, επικυρώθηκε σήμερα με την υπογραφή των συμβολαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την αγορά του Ες-300 υπεγράφη το πρωί στο Υπουργείο Αμύνης.

Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης παρέστησαν στην υπογραφή των συμβολαίων οι Υπουργοί Αμύνης Κώστας Ηλιάδης και Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Εκ μέρους της ρωσικής πλευράς παρέστησαν ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Γκεόρκι Μουράτωφ, και εκπρόσωποι της εταιρείας Ροζ-βαρου-ζιένια οι οποίοι θα προμηθεύσουν την Κύπρο με το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα.

Το κινητό πολυκάναλο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300 σχεδιάστηκε για την προστασία ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων καθώς και για το ενδεχόμενο μαζικών αεροπορικών επιδρομών.

Διαθέτει δικό του ραντάρ για εντοπισμό των εχθρικών αεροσκαφών, έχει 12 εκτοξευτές με τέσσερις πυραύλους στον καθένα, ενώ μπορεί να πλήξει ταυτόχρονα μέχρι και έξι στόχους.

Το βεληνεκές του φθάνει τα 150 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να πλήξει και επίγειους στόχους στρατηγικής σημασίας.


Ενορχηστρωμένες είναι πλέον οι τουρκικές αντιδράσεις στην πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξοπλίσει την Εθνική Φρουρά με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S300.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις επαναλαμβάνει σήμερα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική επιχείρηση, ενώ ισχυρίζεται ότι παραχωρήθηκαν βάσεις στη Ρωσία.

Σε δηλώσεις του ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Τανέρ Ετκίν χαρακτηρίζει την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S300 ως απόδειξη ανευθυνότητας εκ μέρους της Ρωσίας.

Εξάλλου, την δυσφορία τους, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς.


Η ενεργότερη συμμετοχή της Ρωσίας στο κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της εθιμοτυπικής, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντησης του νέου πρέσβη της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτωφ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φώς της επικείμενης επίσκεψης του κυρίου Χριστόφια στη Μόσχα για επίδωση προσωπικού μηνύματος του Προέδρου Κληρίδη στον Υπουργό Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακώφ.

Μετά την συνάντηση ο ρώσος πρέσβης ανέφερε, ότι συζητήθηκαν οι νέες προτάσεις της Ρωσίας για τη δημιουργία ομάδας επαφής για το κυπριακό.

Συναφώς, ο κύριος Μουράτωφ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της χώρας του απεστάλησαν από τη Μόσχα στη έδρα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η άγνοια που εξέφρασαν για το περιεχόμενό τους οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών στην Κύπρο, οφείλεται ενδεχομένως σε πρακτικούς λόγους.


Αριστα εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, ο οποίος υπεβλήθη το πρωί σε χολυστεκτομή για την αφαίρεση πέτρας.

Η εγχείρηση διενεργήθη με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών από ιατρική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή χειρουργικής Γεράσιμο Μπονάτσο.

Οπως αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν, η εγχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο κύριος Σημίτης μεταφέρθηκε στο δωμάτιό του για ανάνηψη.


Με σκοπό να πληγεί ο τουρισμός προς την Τουρκία και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών επεκτείνεται και εκτός Κύπρου.

Στο πλαίσιο της νέας διεθνούς διαφωτιστικής εκστρατείας θα κυκλοφορήσουν εκατομμύρια φυλλάδια για τις τουρκικές βαρβαρότητες στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τα οποία θα διανεμηθούν σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν ενεργώς και οι διοργανωτές της διαφωτιστικής εκδήλωσης στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η οποία -τρείς μήνες μετά την έναρξή της- συνεχίζεται επιτυχώς.

Σήμερα στο οδόφραγμα εκτός από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και συγγενείς αγνοουμένων έδωσαν το παρόν τους και εκπρόσωποι φοιτητικών οργανώσεων.


Αλλες οκτώ ημέρες τίθεται υπό κράτηση ο αστυνομικός Ευτύχιος Χριστοδούλου, έπειτα από ανανέωση του διατάγματος κράτησής του απο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Εναντίον του Χριστοδούλου εξετάζεται υπόθεση απόπειρας φόνου του Κλεάνθη Κάιζερ, 17 ετών, η οποία διενεργήθη στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Χριστοδούλου μετέβη στην οικία Κάιζερ και πυροβόλησε τον Κλεάνθη με κυνηγετικό όπλο, έπειτα από πληροφορίες ότι ο αδελφός του θύματος απήγαγε την κόρη του.

Κατά την απόπειρα, ο Χριστοδούλου είχε κτυπήσει και τη μητέρα του θύματος με τον υποκόπανο του κυνηγετικού όπλου.


Η ανέλκυση ενός κλεμμένου χρηματοκιβωτίου από το βυθό της περιοχής Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα ήταν το αποτέλεσμα πολύωρης και περίπλοκλης επιχείρησης της αστυνομικής δύναμης που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Το χρηματοκιβώτιο εντόπισε χθες ερασιτέχνης δύτης σε απόκρημνο σημείο του Κάβο Γκρεκο και ειδοποίησε την αστυνομία.

Η επιχείρηση ανέλκυσής του επιτεύχθηκε με συνδυασμό των ενεργειών των ανδρών του λιμενικού και του αεροπορικού τμήματος της αστυνομικής διεύθυνσης Αμμοχώστου και με τη συμμετοχή βατραχανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, στο χρηματοκιβώτιο κατά την κλοπή φυλάσσονταν είκοσι χιλιάδες λίρες, ομολογίες και οικογενειακά έγγραφα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν από τους δύτες στη θάλασσα.

Οπως εγνώσθη, οι δράστες άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο αφού πυροδότησαν εκρηκτική ύλη, την οποίαν τοποθέτησαν σε κοίλωμα που έφτιαξαν στην πόρτα.


Και να περάσουμε στα αποτελέσματα των σημερινών αγώνων του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης Κατηγορίας.

Στο Μακάρειο το ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Απόλλωνα με 3-0.

Στο νέο ΓΣΖ η ΑΛΚΗ μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα τον Ολυμπιακό με 3-2 και στο Παφιακό ο ΑΠΟΠ επιβλήθηκε της ΑΠΕΠ με 1-0.

Στις έξι και τριάντα θα αρχίσει η αναμέτρηση του Αρη με τον Εθνικό στο Τσίρειο.

Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τις αναμετρήσεις Ομόνοιας - ΑΕΚ και Ανόρθωσης - Αναγέννησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος ενώ αναμένεται τοπικά να σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι, κυρίως βορειοανατολικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος ενώ το απόγευμα θα εμφανιστούν νεφώσεις ιδιαίτερα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμρτάβλητοι ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και αργότερα θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 και τοπικά 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στην Λεμεσό 20 με 11, στην Κερυνεια και την Πάφο 18 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 4 January 1997 - 16:27:31 UTC