Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πυροβολισμοί, προερχόμενοι από τα κατεχόμενα, προκάλεσαν χθες βράδυ, νύκτα των Χριστουγέννων, ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη στον Αγιο Δομέτιο.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στη μία την αυγή και διήρκεσαν για μία περίπου ώρα και αμέσως ειδοποιήθηκε η Εθνική Φρουρά για διερεύνηση του συμβάντος.

Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι οι αρχές του κατοχικού στρατού, είχαν προγραμματίσει την συγκεκριμένη νύκτα των Χριστουγέννων, άσκηση βολής.

Η προκλητική ενέργεια, εντάσσεται σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην οργανωμένη εκστρατεία που έχει αναλάβει το κατοχικό καθεστώς για εκφοβισμό και δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής του Αγίου Δομετίου, με απώτερο στόχο να εξαναγκασθούν εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψουν την περιοχή.


Καθοριστικός μήνας για το κυπριακό, θα είναι ο Ιανουάριος.

Συντονισμένα κινούνται, πλέον οι διάφοροι μεσολαβητές στο κυπριακό, με άμεσο στόχο την έναρξη εντόνων, εκ του σύνεγγυς, διαβουλεύσεων, γύρω στο Μάρτιο.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αντιπρόσωπος της Βρεττανίας για το κυπριακό, ο κοινοτικός επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αλλά και εκπροσώποι της Ολλανδίας και ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, που θεωρούνται απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου, προετοιμάζουν την κάθοδο τους στην Κύπρο, με στόχο την αποδοχή από τις δύο πλευρές, κάποιας μορφής κοινού εδάφους.

'Εγκυροι πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι η βάση για το κοινό έδαφος έχει εξευρεθεί και είναι τα δέκα σημεία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ και το πρόσφατα εκδοθέν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκτιμάται, επίσης, ότι ο ρόλος της ομάδας Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, είναι να αποτελέσουν μοχλό πίεσης σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, με στόχο την διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας.


Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτωφ.

Ο κύριος Μουράτωφ θερείται πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος μιλά απταίστως την Ελληνική, ασχολείται με θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ευρύτερα, καθώς και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και με άλλα περιφερειακά προβλήματα.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στις 7 Ιανουαρίου, στη ρωσική πρωτεύουσα όπου και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακώφ.

Ο κύριος Χριστόφιας μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη, το οποίο αποτελεί απάντηση του Προέδρου σε προηγούμενο μήνυμα του Ρώσσου Υπουργού Εξωτερικών.


Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος στην άσφαλτο το διήμερο των Χριστουγέννων. Δύο πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους, ενώ επτά άλλα τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα από τη χθεσινή μετωπική σύγκρουση στο Πισσούρι κινδύνευσε να ξεκληρισθεί μια οικογένεια.

Συγκεκριμένα, η Παρασκευή Κασπαρή, από την Αναβαργό Πάφου, 70 ετών, υπέκυψε την αυγή στα τραύματά της, ενώ σοβαρά τραυματισμένος παραμένει ο γαμβρός της Γεώργιος Γεωργιάδης, 44 ετών.

Τραυματίσθηκαν, επίσης, και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λεμεσού, η σύζυγος του Γεωργιάδη, Σούλα, και τα δίδυμα παιδιά τους, Ιάκωβος και Σκεύη, δεκατριών ετών.

Θύμα του δεύτερου θανατηφόρου, που έγινε χθες στο δρόμο Αλάμπρας - Μοσφιλωτής, ήταν ο Γεώργιος Βασιλειάδης, από την Κατωκοπιά, κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος τρία, 43 ετών.

Εξάλλου, σε σημερινό δυστύχημα στο δρόμο Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας τραυματίσθηκε σοβαρά ο Γεώργιος Μιχαήλ Φούσια, από την Αυγόρου, είκοσι ετών, όταν το αυτοκίνητο του προσέκρουσε σε περιτοίχισμα σπιτιού.


Ματωμένη εξάλλου, ήταν και η χριστουγεννιάτικη έξοδος των Αθηναίων.

Σε 91 οδικά δυστυχήματα τα οποία συνέβησαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα και τραυματίσθηκαν 127.

Σε δύο περιπτώσεις ξεκληρίσθηκαν ισάριθμες τριμελείς οικογένειες και σε ένα δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους πέντε πρόσωπα.


Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την αυγή την περιοχή της Ιαπωνικής Πρεσβείας, στην Λίμα του Περού, όπου αντάρτες εξακολουθούν να κρατούν πέραν των εκατόν ομήρων.

Τα αίτια της έκρηξης, η οποία δεν φαίνεται να προκάλεσε θύματα, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Πάντως, σύμφωνα με ομήρους που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες μέρες, οι αντάρτες που κατέλαβαν το κτίριο, έχουν τοποθετήσει βόμβες σε διάφορα σημεία, ενώ φέρουν και οι ίδιοι εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τους απελευθερωθέντες, οι αντάρτες απειλούν ότι θα πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τινάζοντας ολόκληρο το συγκρότημα της πρεσβείας στον αέρα.


Σημαντικά βήματα προόδου, έχουν επιτευχθεί στο διάλογο Ισραήλ - Παλαιστινίων, σε σχέση με το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος της Χεβρώνας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων και απο τις δύο πλευρές, μία συμφωνία επί του θέματος θα μπορούσε να αποτελεί γεγονός, εντός των προσεχών ημερών.

Η Χεβρώνα, κατοικείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου απο Αραβες, αλλά αριθμεί και μία Εβραϊκή μειονότητα τετρακοσίων ατόμων και η Ισραηλινή Κυβέρνηση, απαιτεί ισχυρές παλαιστινιακές εγγυήσεις για την ασφάλεια τους, προτού αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Χεβρώνα είναι η τελευταία πόλη της Δυτικής Οχθης που παραμένει υπό ισραηλινή διοίκηση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από νότιες κατευθύνσεις ασθενείς ως μέτριοι, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο θα σχηματίζονται και πάλι παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ το πρωί και μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 10, στην Λεμεσό 22 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 26 December 1996 - 16:27:18 UTC