Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε σπασμοδικές προσπάθειες προέβη η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ για να εμποδίσει την πώληση ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Οπως καυχήθηκε η ίδια, κτύπησε το χέρι στο τραπέζι κατά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσενομύρτιν, καταφέρνοντας δήθεν να του αποσπάσει διαβεβαίωση ότι δεν θα πωληθεί ρωσικός οπλισμός στην Κύπρο.

Ωστόσο, τις πανηγυρικές δηλώσεις της Τσιλέρ στους δημοσιογράφους, διέψευσε εξίσου πανηγυρικά Ρώσσος διπλωμάτης ο οποίος ήταν παρών στις συνομιλίες Τσιλέρ- Τσερνομύρτιν, λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν έδωσε καμία απολύτως διαβεβαίωση περί τούτου.


Νίκη της Κύπρου χαρακτήρισε η Τιτίνα Λοϊζίδου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην περίπτωση της προσφυγής της.

Η κυρία Λοϊζίδου, φανερά συγκινημένη κατά την άφιξη της το μεσημέρι στην Λάρνακα αφιέρωσε την νίκη της, στους πρόσφυγες και ιδιαίτερα στους Κερυνιώτες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, θα αξιοποιήσει πολιτικά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έπειτα από τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των ειδικών.

Εν τω μεταξύ, εγνώσθη ότι παραιτήθηκε ο νομικός που εκπροσώπησε την Τουρκία στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη ο καθηγητής Τσακλέρ υπέβαλε την παραίτηση του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη χώρα του ενώπιον οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Εξάλλου, ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου ισχυριζόμενος ότι η απόφαση δεν έχει νομικό έρεισμα αλλά πολιτικό χαρακτήρα, την απέδωσε σε επιτυχή προπαγάνδα, κατά την έκφραση του, των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας.

Προβαίνοντας δε σε μια προκλητική εκτίμηση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, ο Ερογλου τη χαρακτήρισε ως ασέβεια προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο.


Mε αφορμή το προκύψαν θέμα αναφορικά με την πλήρωση της κενωθείσας βουλευτικής έδρας από την εκλογή του Δημήτρη Κοντίδη στη δημαρχία της Λεμεσού, το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου για τροποποίηση της πρόνοιας του συντάγματος που αφορά την διεξαγωγή επαναληπτικής ψηφοφορίας για την πλήρωση της έδρας.

Το όλο θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε πρωινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες με δηλώσεις εκπροσώπων των κομμάτων τους τοποθετήθηκαν θετικά στην τροποποίηση του συντάγματος.

Ωστόσο, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός αφού για την τροποποίηση πρόνοιας του συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στις 27 του μηνός.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρία της Βουλής στις 28 Δεκεμβρίου.


Δεκαλόγου Ρίφκιντ συνέχεια σήμερα, από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο τρίτο σημείο της δήλωσης του Μάλκομ Ρίφκιντ, το οποίο αναφέρει, ότι η ύπαρξη και οι εξουσίες της ομοσπονδίας θα εκπηγάζουν από δύο χωριστά δημοψηφίσματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε παράξενη την συγκεκριμένη θέση και θεωρεί ότι το σημείο αυτό είναι κάπως διαφοροποιημένο από δύο προηγούμενες περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε το θέμα της κυριαρχίας: Στο ψήφισμα 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην δέσμη ιδεών Γκάλι, όπου αναφέρεται ότι η κυριαρχία πρέπει να πηγάζει από τις δύο κοινότητες.

Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε την δήλωση του Μάλκομ Ρίφκιντ, περί "κυρίαρχης προσωπικότητας", η οποία έγινε σε κάποιο διάλειμμα των συναντήσεων του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ως διευκρίνιση προς το θετικότερο.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέϊβιντ Μάτεν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε ότι τα δέκα σημεία της δήλωσης του Μάλκομ Ρίφκιντ αποτελούν υποβοηθητική προσπάθεια, προς την κατεύθυνση εντατικοποίησης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, για προπαρασκευαστικές συνομιλίες.


Ικανοποιημένη σε γενικές γραμμές, είναι η κυβέρνηση, από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης επεσήμανε με ευαρέσκεια την επανάληψη της θέσης του Μπούτρος Γκάλι, για την συνέχιση των προσπαθειών του, να αρθεί το αδιέξοδο, μέσω των απεσταλμένων του.

Στην επισήμανση εξάλλου, του Γενικού Γραμματέα, ότι επί του παρόντος δεν μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κύριος Κασουλίδης εκτίμησε ότι ο Μπούτρος Γκάλι συμφωνεί με την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους.

Ως θετικά στοιχεία στην έκθεση του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, κατατάσσει την αναφορά του στο όφελος που θα αποκομίσουν οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προειδοποίηση ότι η δημογραφική αλλαγή θα έχει δυσμενείς συνέπειες.

Εν τω μεταξύ, στους εποίκους, πιστεύει η κυβέρνηση, ότι αναφερόταν ο Μπούτρος Γκάλι, όταν εξέφρασε την άποψη, ότι, αν δεν καταλήξουν σε λύση, οι δύο κοινότητες, τότε δυνάμεις πέραν του ελέγχου τους, θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στο νησί.


Η Ζωή Ευσταθίου η οποία κυοφορούσε εντεκάδυμα υποβλήθηκε το μεσημέρι στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε επέμβαση μείωσης του αριθμού των εμβρύων κατά πέντε, ενώ σε δύο εβδομάδες θα υποβληθεί σε αφαίρεση άλλων τριών ή τεσσάρων εμβρύων.

Ο εμβρυολόγος Ιωάννης Καλλικάς, που διενήργησε την επέμβαση, δήλωσε ότι η επιθυμία του ζεύγους Ευσταθίου είναι να κρατήσουν δύο ή τρία έμβρυα με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν ισάριθμα παιδιά.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κύριο Καλλικά συγκεντρώνει πιθανότητες επιτυχίας κατά 95%.

Η μητέρα, ωστόσο ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να κρατήσει και τα έντεκα έμβρυα, θα το έκανε.


Βόμβα η οποία εξερράγη λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην είσοδο οικίας, σε πάροδο της λεωφόρου Κέννεντυ στη Λευκωσία προκάλεσε αναστάτωση στους περίοικους.

Συγκεκριμένα, η βόμβα η οποία ήταν μικρής ισχύος τοποθετήθηκε στην είσοδο διώροφης κατοικίας στην οποία διαμένει ο Ιρανός Αλί Χάνη Χουσείν διευθυντής ασφαλιστικής εταιρείας.

Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στους υαλοπίνακες του κτιρίου.

Η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται τοπικές βροχές ενώ οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ και τοπικά στις προσήνεμες περιοχές μέχρι μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πεσει γυρω στους 13 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι ασταθής με τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς μεταβλητούς ανέμους. Οι άνεμοι γενικά θα είναι βορειοανατολικοί μέχρι νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 με 4 Μποφόρ, νεώ στις προσήνεμες περιοχές θα είναι δυνατοί 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 10, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 19 December 1996 - 21:27:20 UTC