Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ιστορική χαρακτήρισε, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, την καταδικαστική για την Τουρκία, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην περίπτωση της προσφυγής της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Οπως είναι γνωστό, η Τιτίνα Λοϊζίδου προσέφυγε, μετά από νομική συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας καταδίκη της Τουρκίας, η οποία της αφαίρεσε το δικαίωμα χρήσης και πρόσβασης στην περιουσία της, στα κατεχόμενα.

Η σημασία της απόφασης, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και σύμφωνα με τον δικηγόρο της κυρίας Λοϊζίδου, Αχιλλέα Δημητριάδη, έγκειται τριών στοιχείων:

Πρώτον, ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το τι συμβαίνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου,

δεύτερον, ότι το ψευδοκράτος δεν έχει καμία απολύτως νομική ισχύ,

και τρίτον, ότι τα νομικά δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύουν, ανεξαρτήτως πολιτικών ή στρατιωτικών εξελίξεων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε, ότι η προσφυγή είναι ατομική, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι, η κυρία Λοϊζίδου δεν επιζητεί μόνο αποζημιώσεις, αλλά και την εφαρμογή του δικαιώματος χρήσης και πρόσβασης στην περιουσία της, στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την απόφαση ως μεγάλη επιτυχία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο Κυπριακό, δεδομένου ότι χιλιάδες νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα αναγκάστηκαν από τον τουρκικό στρατό να τις εγκαταλείψουν.


Χωρίς αλλάγες προχωρεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Το Εθνικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής ενημερώθηκαν το πρωί στο Γ.Ε.Ε.Φ. από τους στρατιωτικούς εμπειρόγνωμονες και το Υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες της Εθνική Φρουράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι έγινε πλήρης ενημέρωση αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και επεξηγήθη το επόμενο πενταετές πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, έχει πάει στη Βουλή και εάν γίνουν αλλαγές θα εξαρτηθεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκείνο το οποίο θα εγκριθεί κατέληξε θα είναι το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο και θα υλοποιηθεί κανονικά.


Θετικά και αρνητικά στοιχεία στις προτάσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αποφεύγοντας να προσδιορίσει τα αρνητικά στοιχεία στο δεκάλογο Ρίφκιντ είπε ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών θα φανούν αργότερα, εάν και όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανέλαβε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ρίφκιντ, πήρε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος συναντάται σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του Μάλκομ Ρίφκιντ.

Η συνάντηση προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται δύο μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο, και την υποβολή των δέκα σημείων - προτάσεων του για το Κυπριακό.

Οπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, ο κύριος Πάγκαλος θα μεταφέρει στον Μάλκομ Ρίφκιντ, την κάθετη διαφωνία της Αθήνας, επί του συγκεκριμένου σημείου των προτάσεων, το οποίο προνοεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αναμένεται να συζητήσει με τον Βρετανό ομόλογο του, εν εκτάσει, και τα υπόλοιπα εννέα σημεία των προτάσεων.

Πέραν του Κυπριακού, στη συνάντηση Ρίφκιντ - Πάγκαλου, αναμένεται να τεθούν οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στο διάλειμμα των συνομιλιών, ο Βρετανός Υπουργός, απέδωσε τους φόβους τους οποίους είχε διατυπώσει, χθες, για το Κυπριακό, στά γεγονότα του καλοκαιριού και επανέλαβε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κύπρο.

Ο κύριος Ρίφκιντ, χαρακτήρισε εξάλλου, υπερβολική τη παρουσία σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο νησί.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ αργότερα σήμερα, ο κύριος Πάγκαλος, θα συναντηθεί και με τον σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών των Βρετανών Εργατικών Ρόμπιν Κούκ.


Συνελήφθη το πρωί ο Λοϊζος Σταύρου εβδομήντα επτά χρόνων, δράστης της χθεσινής απόπειρας φόνου, κατά της συζύγου του Λούλλας.

Ο Λοϊζου εντοπίστηκε σε υπόγειο κινηματογράφου και προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών.

Ο δράστης ο οποίος παραδέχθηκε σε κατάθεσή του ότι κτύπησε τη σύζυγό του, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι οδηγήθηκε στο έγκλημα από οικονομικές διαφορές και ότι μετά προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της Λούλλας Σταύρου, η οποία νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.


Σε τραγωδία παρ' ολίγο να καταλήξει λαθροκυνήγι λαγών στο εθνικό πάρκο Αθαλάσσας τα μεσάνυκτα.

Συγκεκριμένα, δύο πρόσωπα λαθροκυνηγούσαν στην κλειστή για το κυνήγι περιοχή του πάρκου Αθαλάσσας, χρησιμοποιώντας κλεμμένο όπλο, προβολέα και ξένη μοτοσυκλέττα.

Ωστόσο, κατά την έξοδό τους από το πάρκο, η αστυνομία η οποία είχε ειδοποιηθεί από περίοικους, επεχείρησε να τους ανακόψει.

Ο οδηγός της μοτοσυκλέτας ανέπτυξε ταχύτητα και στην προσπάθεια του να διαφύγει επέπεσε βίαια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο της Αστυνομίας.

Από τη σύγκρουση ανεφλέγη η μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα ο ένας λαθροκυνηγός να υποστεί σοβαρά εγκαύματα, ενώ ο άλλος κατάφερε να διαφύγει και καταζητείται από την Αστυνομία.

Ο συλληφθείς είναι ο Αντώνης Βραχίμης 27 χρόνων, από τον συνοικισμό Στρόβολος δύο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο πρόσωπο και το σώμα και με κάταγμα στο πόδι.

Ενας αστυνομικός υπέστη ελαφρά εγκαύματα στο χέρι στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά στο Βραχίμη.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, τη διερεύνησή της ανέλαβε το ΤΑΕ Λευκωσίας.


Στο Περού αντάρτες του Επαναστατικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου κατέλαβαν το βράδυ την κατοικία του Ιάπωνα Πρέσβη στην πρωτεύουσα Λίμα, κρατώντας ως ομήρους διακόσια άτομα.

Στην οικία βρίσκονταν και μέλη του διπλωματικού σώματος αφού παρετίθετο δεξίωση για τα γενέθλια του Ιάπωνα Αυτοκράτορα.

Ανάμεσα στους ομήρους είναι και ο Ελληνας πρεσβευτής στο Περού Αλκιβιάδης Καρόκης, ενώ η γυναίκα του αφέθη ελεύθερη.

Οι αντάρτες ζητούν από την κυβέρνηση του Περού την απελευθέρωση τετρακοσίων με πεντακοσίων φυλακισμένων συναγωνιστών τους, περιλαμβανομένου και του Βίκτωρ Πολαί, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης.

Επίσης ζητούν την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Εν τω μεταξύ, όπως μέχρι στιγμής εγνώσθη, πριν από λίγο σημειώθηκε ισχυρή εκρηξη στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη και ακολούθησαν πυροβολισμοί.


Χριστούγεννα μακριά από τους γονείς τους θα περάσουν άλλη μια φορά παιδιά εγκλωβισμένων.

Ούτε και φέτος ο κατοχικός ηγέτης θα επιτρέψει τη μετάβαση στα κατεχόμενα των παιδιών που έχουν ξεπεράσει το λεγόμενο επιτρεπτό όριο ηλικίας, το οποίο είναι τα 16 χρόνια για τα αγόρια και τα 18 για τα κορίτσια.

Ωστόσο, σε μια τελευταία προσπάθεια τα παιδιά των εγκλωβισμένων θα βρίσκονται την Παρασκευή στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με την ελπίδα ότι τελικά ο κατοχικός ηγέτης θα επιδείξει κατανόηση σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, επιτρέποντας τους τη μετάβαση τους στα κατεχόμενα.

Εν τω μεταξύ σήμερα, η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με παιδιά εγκλωβισμένων και συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις ελεύθερες περιοχές και τους επέδωσε με την ευκαιρία των Χρισοτυγέννων συμβολικά δώρα.


Αυξάνονται τα επιδόματα για ενοικίαση σπιτιών από πρόσφυγες και παθόντες από την πρώτη του νέου χρόνου κατά 10%.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο μελέτησε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία ωστόσο αποφάσισε να εγκρίνει εξαμηνιαία διάρκεια του σχεδίου και όχι διετή όπως ήταν η κυβερνητική πρόταση.

Συνολικά επιδοτούνται 2,837 άτομα με ένα ποσό 128 χιλιάδων λιρών το χρόνο.

Τα επιδόματα ξεκινούν από 39 λίρες και φθάνουν τις 63 το μήνα.

Περαιτέρω, η Επιτροπή στοχεύει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, να πιέσει την κυβέρνηση να μελετήσει τρόπους επιδότησης των νέων ζευγαριών τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε κυβερνητικους οικισμούς.

Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε να συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα εκτάκτως για να μελετήσει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να κηρύξει 1000 αγνοουμένους σαν νεκρούς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 10 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα πυκνώσουν και δυνατό να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς μέτριους 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 10, στην Λεμεσό 19 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 18 December 1996 - 20:45:20 UTC