Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει νωρίς απόψε από την Λισαβόνα, όπου παρευρέθηκε στην διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στη Ευρώπη.

Κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα της προτεινόμενης απαγόρευσης των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της σύγχισης που προκάλεσαν οι αλληλο-συγκρούομενες πληροφορίες από τη Λισαβόνα.

Η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ θα συνδεθούν γύρω στις επτά και τριάντα με το Αεροδρόμιο Λάρνακας για άμεση μετάδοση της άφιξης του Προέδρου Κληρίδη.


Διπλωματική πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προωθείται από την Ιταλία, και πιθανότατα θα συντονιστεί με την επίσκεψη στην Λευκωσία του Ιταλού προέδρου Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Σε σχετική δήλωση προέβη ο

ο Ιταλος Υφυπουργος εξωτερικών Πιέρο Φασίνο, απαντώντας στην Βουλή σε επερώτηση βουλευτή για τις Ιταλοτουρκικές σχέσεις το Κουρδικό και το Κυπριακό.


Ξανανοίγει ο φάκελλος της ανεξιχνίαστης υπόθεσης της δολοφονίας του Σοφοκλή Σατανά, έπειτα από το χθεσινο-βραδυνό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Λόγου, στο οποίο η σύζυγος του θύματος Αντρούλλα, προέβη σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Ηδη, σήμερα, κλιμάκιο ανακριτών από το Αρχηγείο Αστυνομίας, μετέβη στην Πάφο και πήρε κατάθεση από την Ανδρούλλα Σατανά.

Η κυρία Σατανά οδηγήθηκε στη αστυνομική διεύθυνση Πάφου όπου της συστήθηκε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την χθεσινοβραδυνή καταγγελία της.

Ξέρει πολλά, δήλωσε χθες βράδυ στην κάμερα του Λόγου, η Αντρούλλα Σατανά, και γι'αυτό, υποστήριξε ότι έχουν απειλήσει τη ζωή της, με σκοπό να της κλείσουν το στόμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σοφοκλής Σατανάς δολοφονήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στην Πάφο.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος υπεβλήθη χθες σε εγχείρηση καρδιάς στο νοσοκομείο Χάμερ-Σμιθ του Λονδίνου, εξήλθε σήμερα από την Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης.

Ο κύριος Μάτσης άρχισε ήδη να λαμβάνει στερεά τροφή και να κινείται στο δωμάτιο όπου μεταφέρθηκε.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο σε δύο εβδομάδες.


Κατατίθεται στην Βουλή ο προυπολογισμός του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1997, προϋπολογισμός ο οποίος είναι τμήμα του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος 1996 - 2000.

Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος μιλούσε μετά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Αμύνης της Βουλής, πρόσθεσε ότι το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα μαζί με την πρόταση για αύξηση της εισφοράς στο ταμείο αμυντικής θωράκισης κατά ένα τοις εκατό, θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο αρμόδιος για την άμυνα υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, ενώ αποκάλυψε ότι παραχωρούνται επιπλέον κίνητρα στους ελλαδίτες ΕΠΥ.

Στα κίνητρα θα περιλαμβάνεται αφορολόγητο αυτοκίνητο και οικοσκευή καθώς και η ένταξη τους στον ελληνικό στρατό αμέσως μετά την πενταετή θητεία τους στην Κύπρο.

Εξάλλου, ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης κατέθεσε πρόταση νόμου για υποχρεωτική υπηρεσία των εθνοφρουρών του πεζικού στην πράσινη γραμμή για έξι μήνες και για τους υπόλοιπους στρατιώτες των άλλων σωμάτων και όπλων όπου επιτρέπει η υπηρεσία.

Ταυτόχρονα εισηγείται για τα παιδιά των πολυτέκνων μειωμένη στρατιωτική θητεία κατά έξι μήνες και την αύξηση του μισθού των δοκίμων αξιωματικών σε 75 λίρες ενώ των στρατιωτών σε 50 λίρες τον μήνα.


Στους δρόμους της Κύπρου περιφέρονται εικοσι-πέντε παιδιά, χωρίς καμία προστασία και πέφτοντας πολλές φορές θύματα επιτιδείων.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη η σήμερα η διευθύντρια του Τμήματος Ευημερίας Λούλλα Θεοδώρου στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Στα παιδιά συμπεριλαμβάνεται και μία δεκατριάχρονη η οποία τώρα συζεί με ενήλικα, ενώ προηγουμένως εκδιδόταν.

Η κυρία Θεοδώρου, ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός ιδρύματος ή στέγης για την φιλοξενία και ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αβραάμ Αντωνίου, ιδιαίτερα ανήσυχος ζήτησε την άμεση αντίδραση της πολιτείας με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα εικοσι-πέντε αυτά παιδιά.


Στην Ελλάδα τώρα, όπου κυβέρνηση και αγρότες οδηγούνται σε ολομέτωπη σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα, με αφορμή τις συνεχιζόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών, κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε το μεσημέρι τους αγρότες να απελευθερώσουν -αμέσως- το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο της χώρας, το οποίο εξακολουθούν να αποκλείουν, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι τα αιτήματα που θέτουν δεν θα ικανοποιηθούν.

"Ηρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στα αγροτικά αιτήματα με μιά πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Ο κύριος Σημίτης, τόνισε παράλληλα, ότι η κυβέρνηση του εξελέγη πριν από δύο μήνες και ως εκ τούτου έχει την νομιμοποίηση του ελληνικού λαού, την οποία -όπως υπογράμμισε- κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει.


Την προσωρινή απόσυρση της υποψηφιότητας του για επανεκλογή στην θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε, χθες βράδυ, ο Μπούτρος Γκάλι, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την υποβολή υποψηφιοτήτων από άλλους Αφρικανούς.

Την απόφαση του Μπούτρος Γκάλι, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Φραντσέσκο Φούλτσι, μετά το πέρας των χθεσινοβραδυνών διαβουλεύσεων του Σώματος.

Οι αφρικανικές χώρες αναμένεται τώρα να συζητήσουν νέες υποψηφιότητες στο περιθώριο της γαλλο-αφρικανικής συνόδου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα.

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλίν Ωλμπραιτ, χαιρέτησε την απόφαση του Μπούτρος Γκάλι, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει την υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων από την αφρικανική ήπειρο.


Τα οικονομικά του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα, ενώ ταυτόχρονα οι δημοσιονομικοί δείκτες θα πρέπει -πάσει θυσία- να κρατηθούν στα πλαίσια των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας για ανώτατα στελέχη της Δημόσιας υπηρεσίας.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού της δημόσιας υπηρεσίας, μπορεί να θέσει τέρμα στις προσλήψεις και να συμβάλει παράλληλα στην εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Σε συναγερμό τέθηκαν καθ'όλην την διάρκεια της νύχτας οι επαγγελματίες ψαράδες του αλιευτικού καταφυγίου Ορμήδειας, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Οι ψαράδες εξαιτίας της βροχής, των δυνατών ανέμων αλλά και της σφοδρής θαλασσοταραχής παρέμειναν όλη την νύχτα στο καταφύγιο προσπαθώντας να περισώσουν τις βάρκες τους από τα τεράστια κύματα.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν ζημιές σε πολλές ψαρόβαρκες ενώ ένας ολοκαίνουργιος γερανός παρασύρθηκε στην θάλασσα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και στις περιοχές των καταιων ευμετάβλητοι δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο και πάλι θα αναπτύσσονται κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 έως 5 μποφορ και η θάλασσα ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 14, στην Λεμεσό 21 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο επίσης 21 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 16:27:20 UTC