Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η πορεία υλοποίησης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και η προώθηση ορισμένων έργων που πρέπει να υλοποιηθούν απο την Κυπριακή Κυβέρνηση, βρίσκονταν στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΦ, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος ενημερώθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, για την πορεία της υλοποίησης του δόγματος.

Το πρωϊ, ο υπουργός, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και παρακάθησε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ότι η αμυντική συνεργασία γίνεται μεταξύ δύο ανεξαρτήτων κρατών και αποτελεί γερή βάση και απάντηση στην πολιτική της Τουρκίας.

Προσφωνώντας τον κύριο Τσοχατζόπουλο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι με το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου αυξάνονται οι αμυντικές δυνατότητες έναντι ενός αδίστακτου κατακτητή.

Ο κύριος Κυπριανού ο οποίος παρέστη στη συνεδρία τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας, γιατί όπως είπε όσο ισχυρότερη είναι η άμυνα τόσο περισότερες είναι οι πιθανότητες για θετικότερες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Παράλληλα εξετάστηκαν τρόποι προώθησης ορισμένων έργων, καθώς και αγοράς νέων οπλικών συστημάτων, όπως προνοούνται από το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Αμυνας.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε ακολούθως στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και οπλίτες της δύναμης υπογράμμισε την σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Το σημερινό πρόγραμμα του Ελληνα Υπουργού άρχισε με την κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ακολούθως στα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οποία χαρακτήρισε κιβωτό της εθνικής μνήμης.

Στις έξι το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Η ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά, παραμένει από σήμερα όμηρος του αρχιδολοφόνου Ραούφ Ντενκτάς.

Η εγκλωβισμένη δασκάλα επιχείρησε σήμερα να έρθει στις ελεύθερες περιοχές, όμως συνάντησε τα εμπόδια του κατοχικού στρατού.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε και ο "ΛΟΓΟΣ", για να της επιτρεπόταν η έλευση στις ελεύθερες περιοχές θα έπρεπε να ήταν κάτοχος της ταυτότητας του ψευδοκράτους, πράγμα το οποίο αρνείται να πράξει.

'Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δια του εκπροσώπου της Γιαννάκη Κασουλίδη θα καταγγείλει το ψευδοκράτος για την ενέργεια του αυτή.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της Ελένης Φωκά να μη δεκτεί να γίνει κάτοχος της ταυτότητας του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου. Η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, εξέφρασε τον θυμό της για την ενέργεια του κατοχικού ηγέτη, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο της θα προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα.


Εντάλματα σύλληψης έξι προσώπων, τα οποία ενέχονται στην δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, εξέδωσε χθες βράδυ η Κυπριακή αστυνομία.

Τα εντάλματα έχουν εκδοθεί εναντίον του Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου από την Τουρκία και πρώην μέλους των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, του Νεϋφέλ Μουσταφά Εργκούν, λεγόμενου αστυνομικού του ψευδοκράτους, Πολάτ Φικρέτ Κορέλι, του πατέρα του Φικρέτ Βελί Κορέλι, του Μεχμέτ Μουσταφά Ασλάν, εποίκου, αρχηγού των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, και του Ερχάν Αρίκλι, εποίκου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι το έργο της αστυνομίας συνεχίζεται, προκειμένου να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα άτομα που ενέχονται στην δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Ο κύριος Μαρκίδης, είπε ότι οι δράστες των Γκρίζων Λύκων είναι περισσότεροι, εναντίον των έξι όμως έχουν εξασφαλιστεί μαρτυρίες και τα εντάλματα σύλληψης θα διαβιβαστούν στην Ιντερπόλ.

Το έργο των ανακριτικών αρχών συνεχίζεται για να ανευρεθούν και άλλοι από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού.


Χωρίς να εντοπιστεί ο δράστης συμπληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος των ερευνών της Αστυνομίας, στην υπόθεση του μικρού κοριτσιού με τις βελόνες.

Εκθεση των ανακριτών αποστέλλεται στο Αρχηγείο Αστυνομίας ενώ αναμένονται οι εκθέσεις κυβερνητικών ιατρών και του Τμήματος Ευημερίας.

Λεπτομέρειες για το θέμα έχει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Ούγγρος Σοσιαλιστής βουλευτής Αντρας Μπάρσοϊ, έχει διοριστεί ως ο νέος Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το Κυπριακό.

Ο κύριος Μπάρσοϊ διορίστηκε στη θέση του Εισηγητή για το Κυπριακό κατά την διάρκεια χθεσινής συνεδρίας στο Ελσίνκι, σε αντικατάσταση του αποβιώσαντος Λόρδου Φίνσπεργκ.

Σε δηλώσεις του ο νέος εισηγητής ανέφερε ότι η Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε όπως η τελευταία έκθεση Φίνσπεργκ συζητηθεί κατά την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο κύριος Μπάρσοϊ, ανέφερε ότι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην 'Αγκυρα, για μια πολύ σημαντική αποστολή, προκειμένου να παρακολουθήσει θέματα που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Δεν θα επιτρέψουμε μετατροπή του στρατιωτικού διαλόγου σε πολιτικό διάλογο, διακήρυξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε, ότι αντικείμενο του στρατιωτικού διαλόγου, είναι πρακτικά θέματα στρατιωτικής φύσεως, που αποσκοπούν στην μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Ο στρατιωτικός διάλογος είναι ένα από τα αντικείμενα συζήτησης των συνομιλιών της ελλαδικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κύριος Κασουλίδης αιτιολόγησε επίσης την ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, για να καλυφθούν, όπως είπε, οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών και το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του αμερικανού, πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, περί λύσης του κυπριακού, τύπου "Ντέϊτον", ο Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε, ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τον κύριο Χόλμπρουκ, εφόσον αυτός δεν είναι μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν μας έχει τεθεί ποτέ η σκέψη για λύση τύπου "Ντέϊτον", πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης και καταλήγοντας επανέλαβε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτά που γνωρίζει από τις επίσημες συνομιλίες, που είχε κατά καιρούς.


Συνεχίζοντας τις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να φτάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης, στο φλέγον θέμα της ΑΤΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Αβραάμ Αντωνίου, προειδοποίησε ότι κακοί χειρισμοί του θέματος, δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγάλη εργατική αναταραχή.

Ο κύριος Αντωνίου, δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει, στο εγγύς μέλλον, σε φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων.

Κατά την συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σε μια σειρά θεμάτων τα οποία εκκρεμούν, όπως το Σχέδιο Υγείας, το Δικαίωμα Απεργίας και οι ξένοι εργάτες.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 15 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες που πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 25 στα νότια παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 23 βαθμοί και η πιό χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 14 στη Λεμεσό 24 με 15 στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 12 και στον Πρόδρομο 13 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 22 November 1996 - 12:27:19