Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σημαντικές συνομιλίες για την πορεία υλοποίησης του δόγματος του ενιαίου Αμυντικού Χώρου, άρχισε σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος βρίσκεται από το πρωί στην Κύπρο για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη του ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη και άλλα ανώτατα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επαφές του κυρίου Τσοχατζόπουλου πραγματοποιούνται υπό το φώς των πρόσφατων αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Κατά την άφιξη του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, επεσήμανε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και η ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί την πολιτική απάντηση του Ελληνισμού, απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό και απειλή.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι αποτελεί χρέος και επιταγή όλων, η Κύπρος να θωρακιστεί βάσει της θωράκισης ολόκληρου του Ελληνισμού.

Το μεσημέρι ο κύριος Τσοχατζόπουλος παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στην συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του.

Σε λίγο, εξάλλου, ο κύριος Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Να αναφέρουμε ότι ο ΛΟΓΟΣ θα συνδεθεί με τον χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για άμεση μετάδοση της συνάντησης του Μακαριωτάτου και του Υπουργου Εθνικής Αμύνης.


Λόγο και απόψεις σε ό,τι αφορά το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου, θα εκφράσει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Οι συνομιλίες του Ελλαδίτη Υπουργού, τόνισε ο κύριος Κασουλίδης, θα επικεντρωθούν πέραν του θέματος του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατέληξε λέγοντας ότι ο κύριος Τσοχατζόπουλος αντικρύζει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με καλή διάθεση και ενθουσιασμό.


Ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, χειρίζεται το θέμα της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για επέκταση της απαγκίστρωσης, την απαγόρευση ένσφαιρων πυρών και τους κανόνες συμπεριφοράς στη γραμμή αντιπαράταξης, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάτεν.

Ο κύριος Μάτεν έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, δήλωσε ότι συζήτησαν την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκομ Ρίφκιντ και θέματα που άπτονται του στρατιωτικού διαλόγου.

Ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε ότι η χώρα του δεν απομονώνει τα θέματα της ασφάλειας στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζει μία συνολική προσέγγιση και ως εκ τούτου θεωρεί πολύ σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια.


Φονικές παρά ευεργετικές ήταν οι χθεσινοβραδινές καταρρακτώδεις βροχές, που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο στη Λεμεσό, τριών ατόμων, ενός δεκαοκτάχρονου εθνοφρουρού και δύο αλλοδαπών.

Ο άτυχος εθνοφρουρός Κώστας Ζαβρός, από τη Μεσα Γειτονία, έπεσε σε πλημμυρισμένο χαντάκι, βάθους τριών περίπου μέτρων, ενώ επέβαινε της μοτοσυκλέττας του, στη συμβολή των οδών Γρηγόρη Αυξεντίου και Ομήρου.

Το χαντάκι είχε δημιουργηθεί για τα αποχετευτικά έργα.

Θαμώνες παρακείμενου κέντρου, άκουσαν τις απεγνωσμένες φωνές του άτυχου νέου, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος στο χαντάκι για δέκα περίπου λεπτά και προσέτρεξαν προς βοήθεια, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να τον βοηθήσουν.

Αιτία για τον τραγικό θάνατο του εθνοφρουρού φαίνεται κατ' αρχήν να είναι η ελλειπής σηματοδότηση της περιοχής.

Εξάλλου τραγικό θάνατο βρήκε ζεύγος ηλιωμένων Φιλανδών, όταν κατά τη διάρκεια των καταρρακτωδών βροχών και ενώ προσπαθούσαν να διασταυρώσουν την παραλιακή οδό της πόλης, παρασύρθηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο θάνατος του εξηνταεξάχρονου Φινλανδού Ραούνι Βίλσιο Σόλχμαν ήταν ακαριαίος, ενώ η εξηντατετράχρονη συζυγός του Σίνκα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένη και υπέκυψε στο μοιραίο τα ξημερώματα.


Το περιστατικό του παιδιού με τις βελόνες ήταν εις γνώση τόσο της αστυνομίας, όσο και των κυβερνητικών ιατρών.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας Λούλλα Θεοδώρου.

'Οπως είπε η κυρία Θεοδώρου, οι γονείς του παιδιού είχαν ειδοποιήσει την Αστυνομία, όταν στο βρέφος βρέθηκε η δεύτερη βελόνα, παρουσία της οποίας θα έψαχναν το κρεβατάκι του, αφού πίστευαν ότι οι βελόνες ήταν σ' αυτό.

Ωστόσο, η Αστυνομία, είπε η κυρία Θεοδώρου, δεν έκρινε σκόπιμο να εξετάσει το περιστατικό.

Η βελόνα που βρίσκεται στον εγκέφαλο, σύμφωνα με την κυρία Θεοδώρου, εντοπίστηκε σε ακτινογραφίες που έγιναν στο παιδί, μετά από κτύπημα.

Το κοριτσάκι εξετάστηκε από τρεις κυβερνητικούς ιατρούς, αλλά κανένας δεν έκρινε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.


Τεράστια προβλήματα υπάρχουν στο τμήμα κοινωνικής ευημερίας λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού.

Το θέμα απασχόλησε την κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας η οποία εξέφρασε έντονη ανησυχία.

Η βουλευτής Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία ενέγραψε το θέμα, αποκάλυψε ότι πολλοί ηλικιωμένοι απεβίωσαν χωρίς να πληρωθούν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους λόγω αδυναμίας του γραφείου να τακταποιήσει τις υποχρεώσεις του.

Συναφώς η διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής ευημερίας Λούλλα Θεοδώρου ανέφερε ότι τρείς χιλιάδες διακόσιες υποθέσεις τέθηκαν στο περιθώριο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος εκπροσωπώντας την επιτροπή συμπαράστασης προς τους ηλικιωμένους, ζήτησε την αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων.

Παράλληλα, την ώρα που συνεδρίαζε η επιτροπή, υπάλληλοι του τμήματος πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ζητώντας σαν πρώτο βήμα την πλήρωση των 28 κενών θέσεων στην υπηρεσία.

Εκπρόσωποι τους ανέφεραν ότι πενταπλασιάστηκαν οι υποχρεώσεις τους ενώ μειώθηκε το προσωπικό.


Νομική συμβουλή έχει ζητήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για το αν έχει το δικαίωμα ή όχι να προχωρήσει στην κατακύρωση προσφορών, για αγορά στροβηλογεννήτριων και λεβητών, παράλληλα με την εξέλιξη της έρευνας για τις κατακυρωθείσες προσφορές.

Αυτό κατέθεσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής η οποία άρχισε σήμερα, τις συνεδρίες.

Ο κύριος Κωνσταντινίδης επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ώστε ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός να αποπερατωθεί το 1999, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενεργειακής έλλειψης.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε και ο Διευθυντής της Αρχής, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που επικυρώνει η αρχή τις προσφορές της.

Η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει στις 28 Νοεμβρίου.


Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά προς το ταμείο αμυντικής θωράκισης κατά 1% από την πρώτη πρώτου του 1997.

Αιτία η απώλεια εσόδων 17 εκ. λιρών από τη κατάργηση του πρόσθετου φόρου επί των πετρελαιοειδών.

Τα πρόσθετα καθαρά ετήσια έσοδα του Ταμείου από την αύξηση θα ανέλθουν στα 34,8 εκ. λίρες, ενώ σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η συνεισφορά της κυβέρνησης ως εργοδότη.


Τουλάχιστον τριανταοκτώ νεκροί και περισσότεροι από εβδομήντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός πυρκαγιάς σε εμπορικό κέντρο του Χόγκ Κογκ.

Σύμφωνα με τις αρχές της βρετανικής αποικίας, πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό του είδους στο Χογκ Κογκ τα τελευταία 25 χρόνια.

Η πυρκαγιά εξερράγη κάτω απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο κλιμακοστάσιο του πολυκαταστήματος, ενώ για την κατάσβεση της εργάστηκαν 200 πυροσβέστες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Τοπικά όμως δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 περιπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 16, στη Λεμεσό 24 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 14, και στον Πρόδρομο 16 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 21 November 1996 - 14:27:12