Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην επιχειρήσει οτιδήποτε, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Εαν τολμήσει οτιδήποτε θα μετανοιώσει πικρά δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσοχατζόπουλος

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος, αναφερόμενος στο δόγμα του ενιαίου Αμυντικού χώρου, σημείωσε καταρχήν ότι το δόγμα ανατρέπει το γεωγραφικό πλεονέκτημα, που είχε η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο.

Ο ενιαίος αμυντικός σχεδιασμός, ανέφερε, επιτρέπει στον Ελληνισμό να ανταποδώσει αποτελεσματικά κάθε πιθανή επιθετική ενέργεια στην Κύπρο, την Θράκη και στο Αιγαίο.

Η φιλοσοφία του Δόγματος, τόνισε, στηρίζεται ακριβώς στην ικανότητά του, να λειτουργεί αμφίδρομα.

Το στρατιωτικό δόγμα, πρόσθεσε, καθιστά στρατιωτικά πιο αξιόπιστη την θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω προέλαση των Τούρκων στην Κύπρο, αποτελεί αιτία πολέμου, και στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα πλαίσιο πιέσεων για τη Τουρκία, ώστε να προβεί σε ουσιαστικές υποχωρήσεις από τις αδιάλλακτες θέσεις της, για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κυριος Τσοχατζόπουλος θα ερθει στην Κυπρο την Πέμπτη, στην πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Κατά τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία, θα συζητήσει θέματα που αφορούν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων, ενίσχυσης του ενιαίου Αμυντικού δόγματος.


Η Ελληνική Κυπριακή πλευρά εχει απαντήσει σε προτάσεις που έγιναν σχετικά με τις υπερπτήσεις Ελληνικών και Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Η συζήτηση επί του θέματος συνεχίζεται, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης ο οποίος ήταν κατηγορηματικός, στο ότι δεν έχει απορριφθεί οτιδήποτε.

Ο κύριος Κασουλίδης απέφυγε ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση της δικής μας πλευράς, είναι να υπάρξει εννιάμηνο μορατόριουμ στις πτήσεις πάνω από την Κύπρο.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις ανησυχίες του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι η οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των Ηνωμενων Εθνών.

Σύμφωνα με το αίτημα του ιδίου του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, δεχόμαστε ότι τα πέντε Μόνιμα Μέλη πρέπει να βοηθήσουν τις καλές του υπηρεσίες για να υπάρχει διέξοδος.


Τη θέση του κόμματος του ότι δεν είναι νοητό μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού να υποβάλουν υποψηφιότητα στις Δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, επανέλαβε σήμερα ο Γιαννάκης Μάτσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του Συνεδρίου της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου, επεσήμανε ότι το καταστατικό του κόμματος είναι σαφές στο θέμα αυτό.

Το πολιτικό γραφείο είπε, έχει δικαίωμα συνοπτικής διαδικασίας και το πειθαρχικό συμβούλιο αναλαμβάνει το ρόλο του εφόσον καταγγελθεί ουσιώδης παράβαση του καταστατικού από απειθαρχία μελών.

Σε ερώτηση εάν σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα αποπομπής, ο κύριος Μάτσης, απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειθαρχία θα επιδιώξει συνάντηση με το ενδιαφερόμενο άτομο για συζήτηση του θέματος, και προειδοποίησε ότι η απόφαση του, θα έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Ο κύριος Μάτσης σημείωσε επίσης, ότι έχει επαφές με διάφορα στελέχη τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, και δήλωσε ότι το κόμμα του, πηγαίνει, όπως είπε, πολύ καλά.


Με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων σωματείων και οργανώσεων συνεχίστηκε και σήμερα με επιτυχία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων τουριστών,για τις θηριωδίες του Αττίλα και την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κυπρο.

Το χώρο της εκδήλωσης, επισκέφθηκε σήμερα ομάδα Ελλαδιτών ιατρών, που συμμετέχουν σε συνέδριο στην Κύπρο, οι οποίοι και εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση, του απανταχού Ελλληνισμού.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, Αρης Χατζηπαναγιώτου, τόνισε ότι, σκοπός της αντικατοχικής εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας, δεν είναι να πληγούν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς.


Τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, δέηση στην μνήμη των ηρωομαρτύρων της Κυπριακής Ελευθερίας Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αποστολάκης και εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης.

Παρέστησαν επίσης, εκπρόσωποι όλων των Ελλαδικών κομμάτων και συγγενείς των ηρώων.

Στην έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.


Με μεγαλειώδη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα, κορυφώνονται οι εορτασμοί για την 23η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Χούντας των συνταγματαρχών.

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής για το Πολυτεχνείο κύλησαν μέχρι στιγμής χωρίς επεισόδια και εντάσεις.

Για τον σκοπό αυτό δρακόντεια μέτρα λαμβάνουν οι αρχές ασφαλείας, άνδρες της οποίας ανακάλυψαν το πρωί στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο βόμβες Μολότωφ.

Σε μια προσπάθεια εξάλλου αποφόρτισης του κλίματος δεν πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν το μεσημέρι.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των πεσόντων κατά την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στο κοιμητήριο Ζωγράφου.


Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, το πολιτικό σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση του ΚΕΔ και του ΑΔΗΣΟΚ, θα δώσουν τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Αυτό δήλωσε ο εκτελών χρέη Πρόεδρου του ΑΔΗΣΟΚ Κώστας Θεμιστοκλέους, μετά το τέλος του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, πρόσθεσε ο κύριος Θεμιστοκλέους, θα αποτελέσουν τη νέα πολιτική πραγματικότητα του τόπου.

Εκτιμώντας ότι το κυπριακό εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, ο κύριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το νέο πολιτικό σχήμα, θα δώσει ουσιαστικό παρόν στις εξελίξεις.


Δεκαεπτά άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα σαρανταένα τραυματίσθηκαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες, είναι Ουκρανίδες τουρίστριες, οι οποίες διέμεναν στο επταώροφο ξενοδοχείο.

Από τις πρώτες έρευνες της Τουρκικής Αστυνομίας, η πυρκαγιά φαίνεται να οφείλεται σε διαρροή αερίου στο ισόγειο του κτιρίου.

Οπως έγινε γνωστό, η κατασταση της υγείας πολλων τραυματιών θεωρείται κρίσιμη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα σχηματίζονται κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 13 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και γύρω στους 22 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 19, στη Λεμεσό 26 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 12 και στον Πρόδρομο 12 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 17 November 1996 - 11:27:11