Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εβδομάδα έντονων διεργασιών και διαβουλεύσεων για το Κυπριακό αρχίζει σήμερα, με την άφιξη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Χρήστου Ροζάκη, αλλά και το ταξίδι του Αμερικανού πρέσβη Κένεθ Μπρίλ στην Ουάσιγκτων.

Κατά την άφιξη του, νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο κύριος Ροζάκης απέφυγε να προσδιορίσει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Περιορίστηκε να πει ότι η επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης και συντονισμού των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου, με αφορμή την έντονη κινητικότητα στο κυπριακό.

Τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Στέλιος Περράκης και ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο κύριος Ροζάκης, θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.


Οι Αμερικανοί συνδιαλέγονται με τους στρατιωτικούς στην Αγκυρα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη του στο δημοσιογραφικό χωριό, στα Περβόλια.

Αυτό δήλωσε, κατά τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ουώρεν Κρίστοφερ, κατά την διάρκεια των προσφάτων επαφών του Προέδρου, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχουν ενδείξεις, ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα απευθυνθεί στην Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις σε ποιο τόνο, θα μιλήσουν οι αμερικανοί στην Αγκυρα.

Πάντως είναι βέβαιο, ότι το 1997 θα είναι έτος εντατικών και συντονισμένων ενεργειών, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, απαισιόδοξος δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, για την έκβαση των εξελίξεων στο κυπριακό.

Προϋπόθεση για μεταβολή της στάσης της Τουρκίας, είπε ο κύριος Κυπριανού, είναι η άσκηση πιέσεων, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος, φέρεται να έχει προτείνει την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού -εντός του ΝΑΤΟ-, ο οποίος θα αναλαμβάνει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, των μελών της συμμαχίας.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το "Βήμα" των Αθηνών, το οποίο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, υποστηρίζει ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ίδια η Τουρκία, αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της εφαρμογής της πρότασης, αναφέρει το δημοσίευμα, εξετάζονται και οι μορφές ανάπτυξης του στρατιωτικού διαλόγου, μεταξύ των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών.

Το "Βήμα", συνδέει το όλο θέμα και με τον υπο έναρξη στρατιωτικό διάλογο στην Κύπρο και σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά, δια στόματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της χώρας, έχει διαβιβάσει στην Ούασιγκτων την θετική της άποψη.


Το μήνυμα ότι είναι ακηδεμόνευτος έστειλε σήμερα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε το θέμα Ευαγγέλου, περιχαρακώθηκε στο συνταγματικό του προνόμιο να διορίζει και να παύει τους Υπουργούς του, κατά το δοκούν.

Αναφερόμενος ευρύτερα σε θέμα ανασχηματισμού ο Πρόεδρος είπε ότι δεν τον έχει προβληματίσει το θέμα.

Στο ζήτημα Ευαγγέλου αναφέρθηκε σήμερα και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι

δεν αποκλείεται να προσθέσει κάτι ακόμη όσον αφορά αυτό το πρόβλημα.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και άλλες οργανώσεις, συνεχίζουν και σήμερα την εκδήλωση ενημέρωσης των ξένων περιηγητών, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Το πρωί μετέβη στο οδόφραγμα λεωφορείο με Ρουμάνους τουρίστες, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην Κύπρο, παρέμειναν για αρκετή ώρα με τους συγκεντρωθέντες για συμπαράσταση.

Εκπρόσωποι του ΠΑΚ -που συντονίζει την όλη εκδήλωση- αλλά και άλλων σωματείων, διανέμουν κάθε Σαββατοκύριακο διαφωτιστικό υλικό στους ξένους που μεταβαίνουν στο οδόφραγμα, ενημερώνοντας τους για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.


Για να είναι συμμέτοχοι στον Ραδιομαραθώνιο, έφθασαν το μεσημέρι στην Κύπρο οι Ελληνες χρυσοί ολυμπιονίκες της Ατλάντα.

Αμέσως μετά την άφιξη τους οι ολυμπιονίκες, επεσκέφθησαν το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Οι Ελληνες ολυμπιονίκες μετέβησαν επίσης στο Παραλίμνι, όπου κατέθεσαν στεφάνι στους τάφους των ηρωωμαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, καθώς και στον τάφο του Πέτρου Κακουλλή στην Αυγόρου.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ραδιομαραθωνίου, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Νίκος Κακλαμανάκης πραγματοποίησε σήμερα ιστιοδρομία από την Πάφο στην Λεμεσό.


Ημέρα σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια η σημερινή, αφού σε τρεις χώρες της περιοχής, τη Σερβία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία διεξάγονται Προεδρικές, Βουλευτικές αλλά και Δημοτικές Εκλογές.

Σημαντικότερες θεωρούνται οι Βουλευτικές και Δημοτικές Εκλογές στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, αφού η έκβαση τους, έχει άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική σταθερότητα στην βαλκανική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών.

Στην Ρουμανία, ξένοι παρατηρητές απεκάλυψαν ότι χιλιάδες πλαστά ψηφοδέλτια έκαναν την εμφάνιση τους σε εκλογικά κέντρα, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να τυπώσουν νέα ψηφοδέλτια, μερικές μόνο ώρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νυν Πρόεδρος της Ρουμανίας Ιόν Ιλιέσκου, διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Στην Βουλγαρία, επικρατέστερος για την εκλογή στο ύπατο αξίωμα της χώρας θεωρείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Πέταρ Στογιάνωφ, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε εξασφαλίσει ποσοστό 44%.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, διέταξε σήμερα την οκταήμερη κράτηση δύο ατόμων, αναφορικά με διερευνώμενη υπόθεση διάρρηξης χρυσοχοείου στην Πάφο, και κλοπής χρυσαφικών αξίας 60 χιλιάδων λιρών.

Πρόκειται για τον Iωάννη Ανδρέα Αντωνίου 26 ετών, και δεκαεπτάχρονο μαθητή, και οι δύο από την Πάφο.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν χθες βράδυ στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, και στην κατοχή τους βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών, συνολικής αξίας - περίπου- 15 χιλιάδων λιρών.

Ανακρινόμενοι φέρεται να παραδέκτηκαν την διάπραξη της διάρρηξης του κοσμημοτοπωλείου Φιγκαρό στην Πάφο, μεταξύ 21 και 22 Οκτωβρίου.


Πρώτη μέρα της φετινής κυνηγετικής περιόδου σήμερα και σαράντα περίπου χιλιάδες κυνηγοί εξόρμησαν σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αναζητώντας λαγούς και πέρδικες.

Για αυτή την κυνηγετική περίοδο, η υπηρεσία θήρας είχε απελευθερώσει από τα εκτροφία της, 80 χιλιάδες περδίκια και γύρω στους 400 λαγούς.

Το ανωτατο όριο θηράματων, είναι δύο λαγοί και πέντε πέρδικες.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί.

Στο νοσοκομείο Λεμεσού μεταφέρθηκαν πέντε άτομα από μικροτραυματισμούς από σκάγια, ενώ άλλα τέσσερα άτομα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λάρνακας.


Καρχαρία βάρους διακοσίων πενήντα κιλών έπιασε στα δίκτυά του σήμερα ο ψαράς Σάββας Κωνσταστίνου, στα ανοικτά της Λάρνακας.

Πρόκειται για ένα καρχαρία του είδους "Βαμβακάρη" που θεωρείται ακίνδυνος για το κοινό, αφού δεν βγαίνει στα ρηχά.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο ενάμισυ μήνα, που ερασιτέχνες ψαράδες πιάνουν στα δίκτυα τους καρχαρία, στα ανοικτά της Λάρνακας.


Με δύο αγώνες ολοκληρώθηκε σήμερα η έβδομη αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα.

ΑΠΟΕΛ 2 - Εθνικός Αχνας 1

και

Νέα Σαλαμίνα 2 - ΑΕΚ 3


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θαλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 στα παράλια.

Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και πιθανό να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 12, στη Λεμεσό 26 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και στον Πρόδρομο 14 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 3 November 1996 - 11:53:27