Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου σε ενότητα και αγώνα για να απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Κηρύσσοντας το θείο Λόγο στον ιερό ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι ποτέ δεν πρέπει να παρασυρθούμε απο τα λογικοφανή επιχειρήματα της ηττοπάθειας, και να αποδεχθούμε ότι είναι αδύνατη η απελευθέρωση.

Με πίστη στο Θεό και στο δίκαιο του αγώνα μας, τόνισε ο Προκαθήμενος της εκκλησίας, θα αγωνιστούμε για να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Κύπρο.

Ο Μακαριώτατος μετέβη στην συνέχεια στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη των θυμάτων του Αττίλα, Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού και Πέτρου Κακουλλή.

Στο οδόφραγμα, όπου σνεχίζεται η αντικατοχική εκδήλωση, που στοχεύει στην ενημέρωση των ξένων τουριστών για την συνεχιζόμενη Τουρκική κατοχή, παρευρίσκονταν και οι οικογένειες των Τάσου Ισαάκ και Πέτρου Κακουλλή.


Ως απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, τις πιέσεις που ασκούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να ανατραπεί η πρόθεση της Ευρωβουλής, να αποκοπεί η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία.

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ, ύστερα από το μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959, Γεωργίου Κάρυου, στον Αστρομερίτη, ο Σπύρος Κυπριανού κατάγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον κοινοτικό επίτροπο, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ότι πιέζουν για αλλαγή της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, ενθαρρύνοντας έτσι την τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Σπύρος Κυπριανού επεσήμανε, ότι, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Ντέϊβιντ Χάνεϊ στην εφημερίδα Τάϊμς του Λονδίνου, τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, σχεδιάζουν κάποια μορφή λύσης,η οποία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τετελεσμένα της κατοχής.

Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν όλοι όσοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το κυπριακό, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, είναι ότι μια κακή λύση του προβλήματος θα επηρεάσει αρνητικά την ευρύτερη περιοχή και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος των δικών τους συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δέσμη ιδεών Γκάλι δεν πρέπει να καθορίζει τις πρωτοβουλίες για το Κυπριακό.

Εισηγήθηκα στον Ντέϊβιντ Χάνεϊ, είπε ο Σπύρος Κυπριανού, να μην λάβει υπόψην τα προηγούμενα, γιατί δεν στηρίζονται σε ορθές βάσεις. Η λύση που θα προέκυπτε, από την δέσμη ιδεών, κατέληξε ο κύριος Κυπριανού θα κατέρρεε.


Σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρει ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός, το μέλλον του οποίου απειλείται από τον Τούρκο Αττίλα, αντλεί απο την επέτειο θάρρος και αποφασιστικότητα.

Σε τηλεγράφημά του εξ' άλλου προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφέρει ότι η αυριανή επέτειος,αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Ελληνες, που θα προασπίζονται για πάντα, τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εκφράζει επίσης τις θερμές του ευχαριστίες προς την Ελλάδα, για την πολύτιμη συμπαράσταση της,στον πολύπλευρο αγώνα της Κύπρου.


Ολοκληρώθηκαν στη Βουδαπέστη οι εργασίες της διάσκεψης των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διακήρυξη που εξέδωσαν περιλαμβάνονται αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή διεύρυνση, καθώς και θέσεις κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες εκτιμούν ως ιστορική ευκαιρία και πολιτική αναγκαιότητα την διεύρυνση, η οποία όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Σε παρέμβασή του για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τόνισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι εκρηκτική και περικλείει κινδύνους για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Παρεμβάσεις για το Κυπριακό έκαναν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, και ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζων Πρέσκοτ.


Καί τα παιδιά, μπορούν να προσφέρουν στην άμυνα. Μαθητές της Αγγλικής σχολής Πασκάλ, συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πρατήριο της Μόμπιλ στη Λευκωσία, για να πλύνουν αυτοκίνητα.

Τα λεφτά που μάζεψαν, θα τα προσφέρουν αποκλειστικά στο ταμείο Αμυντικής θωράκισης.

Μαθήτριες της σχολής, διένεμαν επίσης φυλλάδια, υπέρ της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών.


Δύο αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

Το πρώτο δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις δύο το πρωί, στην περιοχή Παρισινού, στην Λευκωσία.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε η Ρωσίδα φοιτήτρια Βαλερία Κιρσίβα Βαλερέβνα,19 ετών, με συνεπιβάτιδα την επίσης 19 ετών συμπατριώτισσα της Ελένα Βαλερέβνα, ξέφυγε απο την πορεία του και κτύπησε σε περιτοίχισμα στρατοπέδου, με αποτέλεσμα η οδηγός να βρεί ακαριαίο τον θάνατο,ενώ η συνεπιβάτιδα μετεφέρθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο δεύτερο δυστύχημα που συνέβηκε γύρω στις τέσσερεις, στον δρόμο Λευκωσίας- Αστρομερίτη, σκοτώθηκε ο Βούλγαρος εργάτης, Ντιμιτάρ Γκουένοφ, 28 ετών.

Η μοτοσυκλέττα που οδηγούσε ο Γκουένωφ, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Ανδρέου 24 ετών απο την Περιστερώνα, με αποτέλεσμα να βρεί ακαριαίο το θάνατο.


Ορατός, είναι και πάλι ο κίνδυνος κατάρρευσης του διαλόγου Ισραήλ - Παλαιστινίων, καθώς το πρόβλημα της απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων απο τη Χεβρώνα, παραμένει ανεπίλυτο.

Ο αμερικανός διαμεσολαβητής για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος, συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες του για γεφύρωση του χάσματος, επιμένοντας ότι είναι ακόμη δυνατή η πραγματοποίηση μίας συνάντησης ανάμεσα στον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπίνγιαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ντένις Ρος, ελπίζει ότι θα επιτύχει την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνάντησης σήμερα, καθώς αύριο αναχωρεί απο την περιοχή για την Ευρώπη.

Κυριότερο εμπόδιο στην επίτευξη μίας συμφωνίας, παραμένει το ζήτημα της ασφάλειας των τετρακοσίων Εβραίων της Χεβρώνας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα ειναι μερικως συννεφιασμενος και τοπικα ενδεχεται να πεσουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοδυτικοι μεχρι βορειοδυτικοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ το απογευμα και ασθενεις βορειοδυτικοι 2 εως 3 Μποφορ το βραδυ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει τις αυγινες ωρες γυρω στους 11 βαθμους.

Αυριο οι νεφωσεις θα πυκνωνουν κατα διαστηματα και αναμενεται να πεσουν λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα τραπουν σε μετριους δυτικους 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα φτασει τους 22 βαθμους στο εσωτερικο και τους 24 στα παραλια.

Σημερα στην Λευκωσια η πιοψηλη θερμοκρασια ηταν 21 βαθμοι και η πιο χαμηλη 11, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 23 με 11, στην Λεμεσο 24 με 14, στην Κερυνεια και την Παφο 21 με 12 και τελος στον Προδρομο 11 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 27 October 1996 - 17:33:04