Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-25

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνταρακτικά στοιχεία αναφορικά μέ τήν καθοδο τών Γκρίζων Λύκων στήν Κύπρο, αποκαλύπτει σήμερα η αριστερή Τουρκική Εφημερίδα "Ερβεν Σέλ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έξοδα της αποστολής των Γκρίζων Λύκων στη κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στη δολοφονία των αγωνιστών Ισαάκ και Σολωμού, καλύφθησαν απο το Ταμείο Προβολής της Τουρκίας, ύστερα απο εντολή τής αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης καί υπουργού εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, απο το ίδιο ταμείο χρηματοδοτήθηκαν και άλλες μυστικές επιχειρήσεις σε χώρες, όπως η Βοσνία, όπου ανεμίχθησαν τα Τουρκικά συμφέροντα.


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί αποκάλυψε η σύζυγός του Ιλκάϊ, η οποία εμπλέκει τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη δολοφονία.

Σε συνέντευξή της στό Τουρκικό περιοδικό Ακτουέλ, η χήρα τού Ανταλί αποκαλύπτει οτι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τίς Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οχι γιά αυτά πού έγραφε, αλλά γιά αυτά πού θά εγραφε.

Η κυρία Ανταλί, κατονομάζει δύο άτομα, τους Χουσείν Ντεμιρτζή και Ορχάν Αλμπάι, από το στρατιωτικό σκέλος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ως εκτελεστές του άντρα της.

Ακόμη αποκαλύπτει ότι ο πληροφοριοδότης του άντρα της, ένας συνταξιούχος αστυνομικός ο οποίος τον προμήθευε με στοιχεία για την εποικιστική τακτική του ντενκτασιακού καθεστώτος, εξαφανίστηκε αμέσως μετά τη δολοφονία.

Η κυρία Ιλκάϊ καταγγέλει επίσης ότι οι κατοχικές αρχές όχι μόνο δεν προέβησαν στις αναγκαίες έρευνες γ ια το έγκλημα, αλλά έκαναν ότι μπορούσαν για να εξαφανίσουν οποιαδήποτε μαρτυρία και τεκτήρια.

Η χήρα του Ανταλί, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες για τη δολοφονία και ότι θα προσφύγει σε διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη.


Αντιπροσωπεία Δικηγόρων από την Ελλάδα, εφθασε σήμερα στην Κύπρο, προκειμένου νά συντονίσει τίς ενέργειές της μέ τούς Κύπριους συναδέλφους της γιά μιά καλύτερη προβολή καί αξιοποίηση τού Κυπριακού μετά τά γεγονότα τής Δερύνειας.

Σε δηλώσεις στό αεροδρόμιο Λάρνακας, οι Ελλαδίτες δικηγόροι ανέφεραν οτι εντός τών προσεχών δύο μηνών θά διοργανώσουν στήν Αθήνα, σε συνεργασία μέ τούς Κύπριους συναδέλφους τους, συνέδριο Ευρωπαίων νομικών μέ θέμα τή λύση τού Κυπριακού σύμφωνα μέ τό διεθνές δίκαιο.

Κατά τήν παραμονή της στή Κύπρο, η αντιπροσωπεία τών Ελλαδιτών δικηγόρων θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ μετέχουν, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, καθώς και πρόεδροι Συλλόγων επαρχιακών πόλεων.


Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι μηχανισμοί των κομμάτων στην Ελλάδα ετοιμάζοντας το κάθε ένα τη στρατιγηκή που θα ακολουθήσει για τις εκλογές της εικοστής δευτέρας Σεπτεμβρίου.

Στίς επτά απόψε συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή εκλογών με σκοπό να καθορίσει το πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα.

Στή συνεδρία θά συζητηθούν θέματα ήθους και ύφους του προεκλογικού αγώνα καθώς και διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία των εκλογών.

Η επιτροπή αποτελείται απο τον Υπουργό εσσωτερικών και εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στη βουλή.

Στην πλειοψηφία τους τα κόμματα έχουν εκφράσει την πρόθεση να διεξάγουν πολιτισμένο και ήπιο προεκλογικό αγώνα.

Η κύρια προβολή των θέσεών τους αναμένεται να γίνει απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γι'αυτό και η διακομματική επιτροπή θα καθορίσει το χρόνο προβολής που θα διανεμειθεί στα κόμματα απο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Στο μέταξύ σήμερα συνεχίστηκαν καί σήμερα οι εσσωτερικές συσκέψεις των κομμάτων.


Τέσσερης ώρες φόβου και αγωνίας έζησαν τα ξημερώματα οι κάτοικοι της οδού Κοραή στη Λευκωσία, των οποίων τα σπίτια πλημμύρησαν μετά απο διαρροή που παρουσίασε ο κεντρικός αγωγός υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Αιτία της πλήμμυρας των σπιτιών ήταν το σπάσιμο, για άγνωστο λόγο, μεγάλου υπόγειου υδροσωλήνα του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Τα ύδατα που προσχώρησαν στα σπίτια έφθασαν στο μισό μέτρο.

Επι τόπου έφθασε αμέσως συνεργίο του Συμβουλίου υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, το οποίο σταμάτησε τη διαρροή, καθώς και η Πυροσβεστική υπηρεσία η οποία όμως δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην άντληση του νερού.

Τα σπίτια, η επίπλωση και τα προσωπικά αντικείμενα των ενοίκων υπέστησαν σοβαρές ζημιές.


Τήν σύζυγο τού Προέδρου τής Δημοκρατίας, κυρία Ειρήνη Κληρίδου, προσπάθησαν νά χρησιμοποιήσουν διοργανωτές παράνομης τόμπολας στή Λεμεσό.

Μέ προσκλήσεις πού ειχαν αποστείλει στά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επτά Φιλανθρωπικοί Σύνδεσμοι πληροφορούσαν τό κοινό οτι η κυρία Κληρίδου θά τελούσε χθές τό βράδυ τά εγκαίνια Φιλανθρωπικής τόμπολας στό καφέ-Μπίνγκο, πρώην Σαλαμάντρα, τό οποίο ειχε κλήσει πρίν μερικούς μήνες λόγω διεξαγωγής σε αυτό παράνομου ηλεκτρονικού τζόγου.

Προηγουμένως, ο Γενικός Εισαγγελέας ειχε αποστείλει επιστολές στούς διοργανωτές μέ τίς οποίες τούς πληροφορούσε οτι η εκδήλωση ηταν παράνομη.

Συγχρόνως, η κυρία Κληρίδου ειχε πληροφορήσει μέ επιστολή της οτι δέν θά λάμβανε μέρος, αφού επρόκειτο περί παράνομις δραστηριότητας.

Μετά τήν ξέλιξη αυτή, τέσσερεις από τούς επτά Συνδέσμους απεχώρησαν.

Οι υπόλοιποι προχώρησαν, ωστόσο, στή διεξαγωγή τής τόμπολας, οσπο υ γύρω στίς δέκα, η αστυνομία εκανε εφοδο καί κατέσχε τά μηχανήματα καί άλλο εξοπλισμό.


Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στήν Αγία Νάπα πιστεύει πώς εντόπισε η στυνομία, μετά τήν χθεσινή σύλληψη δύο νεαρών Βρετανών.

Οι νεαροί προσήχθησαν σήμερα ενώπιον τού Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου τό οποίο εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης γιά διευκόλυνση τών ερευνών

Πρόκειται γιά τούς Νίκολα Γκεργκ, 22 χρόνων και Μάικλ Ντέϊ, 34 χρόνων στήν κατοχή τών οποίων βρέθηκαν χάπια αμφεταμίνης και φαιά ουσία που μοιάζει με ρητίνη καννάβεως.

Οι δύο ύποπτοι υποστήριξαν ότι αγόρασαν τα ναρκωτικά στην πλατεία τής Αγίας Νάπας απο αγνωστο Βρεττανό.


Τέθηκε υπό έλεγχο, γύρω στις τρεις το απόγευμα, η μεγάλη σε έκταση πυρκαγιά, η οποία μαινόταν εκτός ελέγχου στην περιοχή της Πόλης της Χρυσοχούς, στο δρόμο Πόλης - Προδρομίου, κοντά στον κατασκηνωτικό χώρο, για τέσσερεις περίπου ώρες.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατέκαυσε έκταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, από καλαμώνες και χλωρή βλάστηση, ενώ απείλησε και σπίτια.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς, χρησιμοποιήθηκαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τρία της Υπηρεσίας Θύρας κα δύο οχήματα του Δασονομείου.


Χιλιάδες κυνηγοί εξόρμησαν απο τα ξημερώματα στις ορεινές περιοχές για το κυνήγι φασσας και τριγωνιού που άρχισε σήμερα.

Η υπηρεσία Θύρας έλαβε όλα τά απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τους λαθροκυνηγούς, αλλά και την διείσδυση σε απαγορευμένες περιοχές.


Ο Ισραηλινός πρόεδρος Εζερ Βάισμαν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί εντός του 1996 με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην ιδιωτική κατοικία του Βάισμαν, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος δήλωσε οτι ο Αραφατ είναι ο μόνος παλαιστίνιος ηγέτης με τον οποίο το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία τα τελευταία εκατό χρόνια και είναι ο ηγέτηςε δύο εκατομυρίων ατόμων.

Ο πρόεδρος του Ισραηλ επιβεβαίωσε την συμφωνία για πραγματοποιηση της συναντησης, έπειτα απο συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.


Στη Τσετσενία οι συνομιλίες για την ειρήνη που επρόκειτο να επαναληφθούν σήμερα το πρωί αναβλήθηκαν προσωρινά επειδή οι αυτονομιστές αντάρτες παραβίασαν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε η ρωσσική στρατιωτική διοίκηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ρωσσικών δυνάμεων οι αυτονομιστές αντάρτες αφόπλισαν χθές μια ιωρακισμένη φάλαγγα των δυνάμεων του ρωσσικού υπουργείου εξωτερικών και πήραν τα ρωσσικά οπλα.

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε τους αντάρτες οτι πρέπει να επιστρέψουν τα οπλα γιατί αλλιώς απειλείται η ειρηνευτική διαδικασία.


Τερματίζονται οι εμφύλιες συγκρούσεις των Κούρδων του Ιράκ, μεταξύ των αντρών του δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν του Μασουντ Μπαρζανί και της πατριωτικής ένωσης του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας έγινε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών Κλιν Ντέιβις, ενώ ταυτόχρονα η βρεττανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες.

Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 34 βαθμοί και η πιό χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 31 με 21, στη Λεμεσό 33 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 21 και στον Πρόδρομο 27 με 16.

Απόψε ο καιρός θά ειναι αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θά σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή χαμιλή νέφωση.

Οι άνεμοι θά ειναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί στίς προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 19 βαθμούς στό εσωτερικό καί στούς 21 βαθμούς στά νότια παράλια.

Αυριο, μετά τή διάλυση τής αιραιής ομίχλης καί τής χαμιλής νέφωσης, ο καιρός θά καταστεί αιθριος.

Τό απόγευμα ομως θά σχηματιστούςν νεφώσεις στό εσωτερικό οι οποίες ενδέχεται νά δώσουν λίγες τοπικέ ς βροχές στά ορεινά.

Οι άνεμοι θά τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μ'ετριους 4 μποφόρ καί η θάλασσα θά καταστεί ταραγμένη στίς προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 35 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 31 στά νότια παράλια καί στούς 29 βαθμούς στά


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 25 August 1996 - 12:05:17