Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-07-26

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημοτικο Μέγαρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων των υγιειονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, λόγω των αυξημένων περιστατικών ιογενούς μηνιγγίτιδας, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 60.

Ο Διευθυντής των Υγιειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, άν και μίλησε για επιδημία, τόνισε ότι δέν είναι ορθό να μεταδίδεται πανικός στο κοινό.

Η επιτροπή υγείας του Δήμου Λεμεσού, αποφάσισε τη λήψη αυξημένων μέτρων ελέγχου, από τις υγιειονομικές υπηρεσίες του Δήμου.


'Αρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα οι πρώτες αντιδράσεις του αμερικανικού παράγοντα κατά του Ντενκτάς, ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ναυάγιο, τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση στρατιωτικού διαλόγου.

Πληροφορίες, φέρουν την Μαντλίν 'Ολμπραϊτ να καταγγέλλει την συμπεριφορά του Ντενκτάς, σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωματικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι στόχος των ενεργειών του Ραούφ Ντενκτάς είναι να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός, για να εξασφαλιστεί άλλοθι για τους αμερικανούς, ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Κυπριακή Κυβέρνηση, για να πραγματοποιηθεί ο στρατιωτικός διάλογος που διακαώς επιθυμούν.


Την πεποίθηση ότι δεν θα ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε βάρος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής 'Ενωσης, γερμανός βουλευτής Ρούντολφ Ζάιτερς.

Μιλώντας ύστερα από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κύριος Ζάιτερς επανέλαβε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η χώρα του για την επίλυση του Κυπριακού.


Με τη συμπλήρωση δεκαεννιά χρόνων από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου του Τρίτου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου όρισε όπως μεθαύριο Κυριακή 28 Ιουλίου, τελεσθούν σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου πάνδημα μνημόσυνα, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Εθνάρχη.

Το επίσημο μνημόσυνο θα τελεσθεί την μεθεπόμενη Κυριακή, 4 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, μετά από Αρχιερατικό Συνοδικό Συλλείτουργο.

Του μνημοσύνου θα προστεί η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι, και οι συγγενείς του Εθνάρχη.

Επιμνημόσυνο λόγο, θα εκφωνήσει ο Βουλευτής Τάσσος Παπαδόπουλος.


Επισκέψεις στις Πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας στη Λευκωσία, πραγματοποίησαν σήμερα ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Μόρφου.

Σκοπός της επίσκεψης, ήταν να πληροφορήσουν και διαφωτίσουν τους πρέσβεις των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με την κατεχόμενη Μόρφου και να ζητήσουν την συνέχιση της υποστήριξής τους.

Ο δήμαρχος Μόρφου, εισηγήθηκε στον πρέσβη της Κίνας, την δυδιμοποίηση της Μόρφου με δήμο της Κινας, κάτι που οπως υποσχέθηκε θα μεταφέρει στην κυβέρνησή του.


Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντικατοχική πορεία των μοτοσυκλεττιστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέττας να μήν προκληθούν επεισόδια με τους άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Απο την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΟΜ είπε ότι στόχος της πορείας θα είναι να δωθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και όχι η δημιουργία επεισοδίων.


Μια ακόμα προκλητική ενέργεια των κατοχικών δυνάμεων, ανάμεσα στις πολλές που κάνουν τις τελευταίες μέρες, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, την απαγωγή και συνεχιζόμενη κράτηση των δύο νεαρών ερασιτεχνών ψαράδων, Γιαννάκη Χατζηγιάννη και Γεώργιου Παύλου.

Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Βαλτεμάρ Ροκοσέφσκι, περί συχνής παραβίασης των ορίων της θαλάσσιας περιοχής, ο κύριος Ηλιάδης είπε ότι δεν υπάρχει για μας οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το θέμα της οριοθέτησης θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια του στρατιωτικού διαλόγου, ως θέμα καθαρά τεχνικό.


Η εργατική αναταραχή που απειλεί τον Εθνικό Αερομεταφορέα και οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις ήταν το αντικείμενο πρωινής συνάντησης του προέδρου Κληρίδη με τον Υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλη Ρολόγη.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης, είναι αποφασισμένος να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε οι Κυπριακές Αερογραμμές να επιτελούν τον σκοπό και προορισμό τους.


Στην απόφασή του να παραιτηθεί απο την θέση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού κόμματος, εμμενει ο Αλεξης Γαλανός.

Μιλωντας σε δημοσιογραφική διασκεψη, διευκρίνισε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί απο την αντιπροεδρεία του κόμματος είναι αμετακλητη, παρα το γεγονός ότι το καταστατικό συνεδριο έχει αναβληθεί.

Επικαλούμενος λόγους πολυφωνίας και λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα σε όλο τους το φάσμα, ο κύριος Γαλανός αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε άλλη θέση στην ιεραρχία του ΔΗΚΟ.


Χάπια έκστασι, χασίς και φρέσκους σπόρους κάνναβης είχε προς διάθεση στο σπίτι του στο Μενεού, ο εικοσάχρονος Πέτρος Βάσου Χοίρας.

Ο Χοίρας συνελήφθη μαζί με τον δεκαοκτάχρονο Αθηνάκη Χατζίκκο για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Οι δύο νεαροί οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης.


Εντός των προσεχών ημερών θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στις περιπτωσεις που απολύθηκαν Κύπριοι και προσλήφθηκαν στις θέσεις τους αλλοδαποί εργάτες στον ξενοδοχειακό τομέα.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας, ο οποίος ανέφερε ότι το Υπουργείο του έχει συγκεντρώσει όλα τα σχετικά στοιχεία.


Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία καθώς μέσα σε διάστημα πέντε ημερών έχουν πεθάνει έξι πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές, μετά από δίμηνη περίπου απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθηκες κράτησής τους.

Αλλοι εξήντα-επτά κρατούμενοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τίς ζωηρές ανησυχίες της γιά τήν κατάσταση τών φυλακισμένων.

 Δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκοτωσαν ανώτερο αξιωματικό της τουρκικης αστυνομίας, και τραυμάτισαν ένα αστυνομικό.

Σε άλλο επεισόδιο που σημειώθηκε χθές στην πόλη Γκεμπτζέ, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα στυνομικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τραυμάτισαν ακόμα ένα.


Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλεί να παγώσει σταδιακά την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης προς την Τουρκία, εάν η Αγκυρα δεν βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων.

Η Πρόεδρος της σοσιαλιστικλής ομάδας Πωλήν Γκρήν έχει απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, καλώντας τον να ζητήσει από το Συμβούλιο των Υπουργών να λάβει θέση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.


Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανεύρεση των δύο μαύρων κουτιών του μοιραίου Μπόϊγκ 747 της T W A δεν φαίνεται να βοηθά πολύ στη λύση του μυστηρίου.

Στο τέλος της ταινίας του ενος από τα δύο μαύρα κουτιά ακούγεται ένας παράξενος θόρυβος, διάρκειας κλάσματος δευτερολέπτου, του οποίου η αποκρυπτογράφηση δεν φαίνεται να λύνει το μυστήριο.

Οι ειδικοί, οι οποίοι διεξάγουν την ανάκριση, εστιάζουν πλέον τις προσπάθειές τους για τη διαλεύκανση των συνθηκών της αεροπορικής αυτής τραγωδίας στην αποκρυπτογράφηση αυτού ακριβώς του θορύβου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με ασθενείς δυτικούς έως βορειοδυτικούς ανέμους 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 19 στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι ασθενείς έως μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ. Η θαλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 34 στα νότια παράλια και στους 30 στα δυτικά παράλια.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 26 July 1996 - 17:52:59