Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-12.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Προβληματισμό, προκαλεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, η συνεχής αλλαγή εκπροσώπων για το κυπριακό, ανάλογα με την χώρα που ασκεί την προεδρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αποκάλυψε σήμερα ότι Ευρωπαίοι ιθύνοντες σκέφτονται το ενδεχόμενο διορισμού μόνιμου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ήταν λιγότερο αισιόδοξος και περισσότερο επιφυλακτικός και περιορίστηκε να δηλώσει ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που εξεφρασε ο ειδικος αντιπροσωπος της Βρεττανίας στο Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ,για διορισμό μόνιμου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, εξ'αιτίας των Τουρκικων αντιδράσεων, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι, εάν η 'Ενωση υποκλίνεται ή εκφοβίζεται από την Τουρκική στάση, αυτό δέν συνάδει με το Ευρωπαϊκό πνεύμα και με τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις της με χώρες που είναι μάλιστα συμβλημένες με τελωνειακή σύνδεση με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Η πολυεθνική δύναμη που θα εγκατασταθεί στην Κύπρο, μετά την λύση του προβλήματος, θα πρέπει να έχει ρητούς όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διευρυμένη συμμετοχή πέραν των τριών εγγυητριών δυνάμεων και με στόχο να αντικαταστήσει την ανάγκη εγγυήσεων και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης. Τη θέση αυτή της Κυβέρνησης εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κσουλίδης. Το θέμα της πολυεθνικής φαίνεται να απασχολεί σοβαρά και τον Αμερικανικό παράγοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νέα Υόρκη, αλλά και την Ουάσιγκτων, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρόθεσης για πρόταξη του θέματος της ασφάλειας, η Μαντλίν 'Ολμπραϊτ κομίζει συγκεκριμένες ιδέες για την δημιουργία μιάς νέου τύπου ειρηνευτικής δύναμης, η οποία αν πετύχει, μπορεί, κατά τους αμερικανούς, να αποτελέσει στερεή βάση για τις περαιτέρω προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης δέν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φέρει η κυρία Ωλμπραϊτ συγκεκριμένες προτάσεις.
Σε νέα προκλητική ενέργεια προέβη το τουρκικό καθεστώς σε βάρος των Ελλήνων τής 'Ιμβρου. Με απόφαση αστραπή του τουρκικού κράτους, τα τελευταία 24ωρα, όλα τα Ελληνικά σπίτια στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παναγία, πέρασαν στο Τουρκικό Δημόσιο. Αυτό γράφει σήμερα η Αθηναϊκή εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια, ως τη χαριστική βολή στο κορμί της Ελληνικής Ιμβρου, ενώ προσθέτει ότι οι Τούρκοι έχουν εξαπολύσει κύμα διώξεων. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, έποικοι επιτέθηκαν ακόμα και εναντίον του αδελφού του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επέδραμαν σε σπίτι ιερέα, ενώ κακοποίησαν και οικογένεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή τριών οικισμών για την εγκατάσταση και άλλων εποίκων, κυρίως Τούρκων απο τη Βουλγαρία, και για το λόγο αυτό έχουν απαλλοτροιωθεί 500 σπίτια Ελλήνων σην Παναγία.
Η παρούσα φάση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό, καθώς και το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος "Μέτα" για το οποίο η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο, εξαιτίας της απαράδεχτης Τουρκικής προκλητικότητας, ήταν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντιγκ Σπρινγκ με την ελληνική ηγεσία Ο κύριος Σπρινγκ, ο οποιος είχε το πρωί συνομιλίες με τον 'Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και στην συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Κωστα Σημιτη, παρουσίασε στην ελληνική ηγεσία τις προτεραιότητες της Ιρλανδικης προεδρίας, οι οποίες, θα επικεντρωθούν στα προβλήματα της απασχόλησης και της ανεργίας στην Ευρώπη.
Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποδέχθηκε σήμερα αίτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, με την οποία ζητεί άδεια για έναρξη νομικής διαδικασίας, με σκοπό να αποσαφινιστεί κατα πόσο η βουλή ενήργησε σύμφωνα με το σύνταγμα, όταν εξέλεξε τον Βουλευτή Νίκο Αναστασιάδη στην θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Σώματος. Στην αίτηση του το ΑΚΕΛ αφήνει ερωτηματικά για την ορθότητα ή τη συνταγματικότητα της ερμηνείας και εφαρμογής του σχετικού διατάγματος του συντάγματος, στο οποίο βασίστηκε η απόφαση της βουλής να εκλέξει αναπληρωτή πρόεδρο. Η ακρόαση της υπόθεσης έχει ορισθεί για τις 13 Σεπτεμβρίου.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία του τόπου, ήταν το αντικείμενο λεπτομερούς και πολύωρης συζήτησης της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής. Στη συνάντηση, παρέστησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και έγινε ενημέρωση και εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων. Αναφερόμενος στις εισηγήσεις της εξ υπουργών επιτροπής προς το Υπουργικό Συμβούλιο για αντιμετώπιση της κρίσης στην τουριστική βιμηχανία, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, αποκάλυψε ότι μερικές από αυτές είναι η παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων προς τους ξενοδόχους, η δημιουργία μέτρων υποδομής εκατομμυρίων λιρών και να ζητηθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην απαιτήσουν αυξήσεις για τα επόμενα δυό με τρία χρόνια.
Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της ενέκρινε χθες η Βουλή, νόμο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, και ο οποίος έχει άμεση σχέση με την κατάσχεση του Ζιρκονίου το οποίο βρίσκεται στις αποθήκες του Λιμανιού Λεμεσού. Ο νόμος παρέχει το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να απαλλοτριώνει υλικό το οποίο για λόγους δημοσίου συμφέροντος κρίνει απαραίτητο, ανεξαρτήτως εάν αυτό βρίσκεται νόμιμα στην κυπριακή επικράτεια και νόμιμα μπορεί να το πάρει ο παραλήπτης. Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι λόγοι για τους οποίους η Κυβέρνηση ήθελε την ψήφιση του νόμου, επεξηγήθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών στη Βουλή η οποία επέδειξε κατανόηση αναφορικά με το κατεπείγον του θέματος.
Την εφαρμογή τρίτης δέσμης κινήτρων, η οποία θα αποσκοπεί στην ενίσχυση των δημοσίων επιβατικών μεταφορών, ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμος Αδαμίδης. Τα κυριώτερα μέτρα της δέσμης αφορούν την ίδρυση και στήριξη νέων περιφερειακών εταιρειών, την εξαγορά πλεοναζόντων λεωφορείων, και την κάλυψη ζημιών σε υφιστάμενες περιφερειακές εταιρείες. Ο κύριος Αδαμίδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η τρίτη δέσμη κινήτρων, που θα στοιχίσει στο δημόσιο γύρω στα 2 εκατομμύρια λίρες, θα βελτιώσει την παρούσα κατάσταση στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και κατά συνέπεια στις δημόσιες συγκοινωνίες.
Τα μέλη των ανεξάρτητων συντεχνιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, Εποέτ, Σηδηκέκ και Πασέ, κατήλθαν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας, κατηγορώντας την Αρχή ότι υπαναχώρησε στα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά τα παρεμφερή ωφελήματα και ότι η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, που έληξε την 31η Δεκεμβρίου του 1994, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Οι συντεχνίες, έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 17 Ιουλίου, αν μέχρι τότε η ΑΤΗΚ δεν διαφοροποιήσει τις θέσεις της σε ότι αφορά τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, απορρίπτει τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από τις συντεχνίες, χαρακτηρίζοντάς τους ως ανυπόστατους και αδικαιολόγητους.
Στην περιοχή Ξυλοφάγου από την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν στα κατεχόμενα, συνελήφθησαν χθές βράδυ οι δύο Ρώσσοι εγκέφαλοι της σπείρας με τις πλαστές πιστωτικές κάρτες, οι οποίοι καταζητούντο από τις 2 Ιουλίου. Οι ύποπτοι παρουσιάστηκαν το πρωϊ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα κράτησης για πέντε μέρες. Εν τω μεταξύ, δύο Ρώσσοι φίλοι των υπόπτων, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου, συνελήφθησαν, όταν κίνησαν υποψίες στον Λοχία του ΤΑΕ, Μιχαλάκη Παπαελισσαίου. Στην ακτοχή τους βρέθηκαν 15 χιλιάδες πλαστά δολλάρια, σε χαρτονομίσματα των εκατόν δολλαρίων.
'Ενα τετράχρονο αγοράκι σκοτώθηκε και η μητέρα του τραυματίστηκε σοβαρά, όταν μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο είχε εγκαταλείψει νωρίτερα ο πιλότος του, λόγω βλάβης στον κινητήρα, κατέπεσε καί συνετρίβη στο σπιτι τους στην Φλώριδα. Το αεροσκάφος, τύπου ΕΦ-16, κατέπεσε σε κτιριακό συγκρότημα κοντά στο αεροδρόμιο της πολιτείας. Επι τέσσερεις ώρες τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν μέσα στα ερείπια τους ενοίκους του σπιτιού, εντοπίζοντας τελικά το τετράχρονο αγοράκι νεκρό και τη μητέρα του σοβαρά τραυματισμένη. Το ΕΦ-16 είχε απογειωθεί από τη Βόρειο Καρολίνα και κατευθυνόταν στη Φλώριδα, όταν ο πιλότος διαπίστωσε σοβαρή βλάβη στον κινητήρα.
Νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το πρωί στη Μόσχα, η δεύτερη μέσα σε δυο ημέρες, μέ αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου καί τόν τραυματισμό τουλάχιστον άλλων τριάντα. Το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ιτάρ Τας", μετέδωσε ότι καμία οργάνωση μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις, αλλά πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι έργο Τσετσένων αυτονομιστών, οι οποίοι απαντούν με τρομοκρατικές ενέργειες, στη κλιμάκωση των Ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, στην Τσετσενία. Εν τω μεταξύ, πρακτοριακές πληροφορίες αναφέρουν ότι άγνωστος τηλεφώνησε σήμερα στο Δημαρχείο της Μοσχας και απείλησε με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν υποσχέθηκε τήν λήψη αυστηρότατων μέτρων γιά αντιμετώπιση τής κατάστασης. Ηδη, περισσότεροι από χίλιοι στρατιωτες τού υπουργείου εσωτερικών μεταφέρθηκαν καί αναπτύχθηκαν στήν Μόσχα.
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Βόρειο Ιρλανδία, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Αστυνομίας να επιτρέψει την πραγματοποίηση της αμφιλεγόμενης πορείας των Προτεσταντών στο Πόρτα-νταουν, το οποίο κατοικείται απο Καθολικούς. Η πορεία πραγματοποιήθηκε κανονικά, ενώ ιχυρές αστυνομικές δυνάμεις με την υποστήριξη ανδρών του στρατού, σχημάτισαν προστατευτικό κλοιό στο κέντρο του Μπέλφαστ γιά αποφυγή επεισοδίων. Στο μεταξύ, άρχισε νωρίς το πρωί η αποστολή στη Βόρειο Ιρλανδία των χιλίων Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι τέθησαν σε επιφυλακή, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου κύματος βίας στην περιοχή.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Friday, 12 July 1996 - 15:29:29