Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-11.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Προτασεις με παγίδες φέρνει η Μονιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμενων Πολιτειών Ματλήν Ωλμπραϊτ στην επικείμενη περιοδεια που θα πραγματοποιησει σε Αθηνα, Λευκωσία και 'Αγκυρα. Ο Εκπροσωπος του Αμερικανικού Υπουργειου Εξωτερικών, Νικολας Μπέρνς δηλωσε ότι η κυρία Ωλμπραϊτ θα παρουσιάσει στις δύο πλευρες συγκεκριμένες προτάσεις για άρση του αδιεξόδου και προώθηση της διαδικασίας επίλυσης. Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές αφορούν, την προώθηση του θέματος της ασφάλειας, με πρώτο και σημαντικοτερο στόχο, την ταυτόχρονη δέσμευση Αθήνας, Λευκωσίας και 'Αγκυρας, για αποχή, απο κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Για την επιτυχία του στόχου αυτού, όπως επεσήμανε χθές ο ΛΟΓΟΣ, η κυρία Ωλμπράϊτ θα ζητήσει να έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς 'Αμυνας Ελλαδας, Κυπρου και Τουρκίας. Πάντως, οπως ανεφερε ο Κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, η κυρια Ωλμπραϊτ δεν ζήτησε ακόμη συναντηση με τον Υπουργο Αμυνας της Κυπρου.
Ουσιαστικό φαίνεται να είναι το ενδιαφερον που επιδεικνύουν γιά τό Κυπριακό τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρεττανοί, δηλωσε ο πρόεδρος Κληριδης. Και αυτό, επεσήμανε ο πρόεδρος, υπο την έννοια ότι θα συντονίσουν τις προσπάθειες τους για να δούν αν μπορεί να βρεθεί λυση μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Ο πρόεδρος Κληριδης επεσήμανε ακόμη τον συνδυασμό στρατιωτικής και οικονομικής πτυχής τους θεματος ασφάλειας, θεμα το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της νεας Αμερικανικης προσπάθειας. Ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας, επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση λύσης του Κυπριακού μεταξύ του Αντιπροσώπου της Βρεττανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνει και του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου. Αναφορικα με την χθεσινη πολύωρη συναντηση που ειχε με τον ειδικό αντιπροσωπο της Βρεττανίας Ντέηβιτ Χάνεϊ στο κρουαζιερόπλοιο Καίτη δύο, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν συζήτησαν το Κυπριακό.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρεττανίας για το κυπριακό Σερ Ντέβητ Χανεϊ, τάχθηκε εμμέσως εναντίον σε διορισμό Μόνιμου εκπροσωπου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για το Κυπριακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σερ Ντεβητ Χάνεϊ, υποστήριξε ότι το πρόβλημα ενος τέτοιου διορισμού βρισκεται στην αντίδραση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, γιατι η Ελλαδα είναι μελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενω η Τουρκία δεν είναι. Σημειωσε ωστόσο ότι ειναι πολυ δυσκολο να ειναι κανείς δογματικός για τα υπερ και τα κατά ενος τετοιου διορισμού. Χαρακτηρισε "εξαιρετική κίνηση" τον διορισμό εκπροσωπου της Ιρλανδικης προεδρίας, επισημαινοντας ότι εχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών μονιμης λύσης καθως και στην προετοιμασία του εδάφους για ένταξη. Ο κος Χάνεϊ αναχωρεί σε λίγο από τήν Κύπρο για τη Βρετανικη πρωτεύουσα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να βοηθήσουν τον Κυπριακό λαό να επιτύχει μια αποδεκτή λύση στο πρόβλημά του. Τη διαβεβαίωση αυτή, έδωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Κένεθ Μπρίλ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο κύριος Μπριλ, επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου Κλίντον, ότι η Κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, για την προώθηση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Αμερικανού πρεσβευτή, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι πρέπει να δωθεί προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας και τη θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για την ανάγκη εξεύρεσης κοινού εδάφους στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, πριν αρχίσει ο διάλογος.
Στις δύο περιοχές, στις οποίες έχει γίνει απαγκίστρωση, δεν έχει επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης. Τη δήλωση αυτή, έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια πυροβολισμού και πετροβολισμών, από Τούρκους, στην γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Οι Τούρκοι, μετά τα επεισόδια λιθοβολισμού προς τις ελεύθερες περοχές, χθές πυροβόλησαν καί εναντίον ξενοδοχείου. Η σφαίρα, ρίχθηκε από την κατεχόμενη Λευκωσία και έσπασε το τζάμι δωματίου του ξενοδοχείου Απόστολος Αντρέας, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης. Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στις δύο περιοχές στις οποίες έγινε απαγκίστρωση. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά είναι εναντίον των προκλησεων και αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις προκλήσεις των Τούρκων.
Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε ότι για τεχνικούς λογους δεν είναι δυνατή η σύγκληση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας την ερχόμενη Τρίτη και παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Το θέμα συζητήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα της Τουρκίας προς την Ιρλανική προεδρία η οποία και το προώθησε για εξέταση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών οι οποίοι θα συνέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα σε διήμερη σύνοδο, θα αποφασίσουν κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σύγκληση του συμβουλιου σύνδεσης με την Τουρκία. Κατά τη συζήτηση του θέματος αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Ελλάδα, για αλλαγή της στάσης της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την Τουρκία και να πάρει την κοινοτική βοήθεια.
Με τιμές ηρωίδας του καθήκοντος κηδεύεται αυτή τή στιγμή η 24χρονη αστυνομικός Φλωρίνα Παπακώστα, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα χθες βράδυ ενώ εκτελούσε το καθήκον της. Αιτία του θανάτου της, το οδήγημα του Βρεττανού οδηγού Γουίλιαμ Τζόζεφ, που υπο την επήρρεια οινοπνέυματος προσέκρουσε στο πίσω μέρος του σταθμευμένου οχήματος, στο οποίο η Φλωρίνα έσπευσε να βοηθήσει και την τραυμάτισε. Η άτυχη αστυνομικός, η οποια είναι κόρη του Βουλευτή του ΑΚΕΛ και πρώην υπαρχηγού της Αστυνομίας Κώστα Παπακώστα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα της. Ο Βρεττανός τουρίστας συνελήφθει και κατηγορήθηκε γραπτώς.
Το 2000 θα είναι έτοιμο το νέο κτίριο της βουλής, το οποίο θα στοιχίσει σχεδόν 16 εκατομμύρια λίρες και θα έχει εμβαδό 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ο υπουργός Συγκοινωνιών και έργων και το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε το έργο, παρουσίασαν το νέο κτίριο στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων. Η νέα βουλή, θα κτιστεί στο χώρο της παλαιάς ΠΑΣΥΔΥ, ενώ ακριβώς απέναντι από την κύρια είσοδο της θα κατασκευαστεί το μνημείο του αγνώστου στρατιώτου. Ο υπουργός συγκοινωνιών και έργων Αδάμος Αδαμίδης, παρουσιάζοντας το έργο, ανέφερε ότι θα στοιχίσει 15,8 εκατομμύρια λίρες και θα καταλάβει χώρο 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Αρχισε σήμερα η καταταξη στην Εθνική Φρουρά των οπλιτών της 96 Β ΕΣΣΟ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου. Κέντρα εκπαιδεύσεων νεοσυλλέκτων λειτουργούν στη Λάρνακα, τη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λευκωσία. Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, συνοεδύομενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, επιθεώρησε το πρωί, την έναρξη της κατάταξης των νοεσυλλέκτων στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Λάρνακα.
Στην Μόσχα,πέντε άτομα τραυματίσθηκαν απο έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε τρόλει στην πλατεία Πούσκιν, ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά απο το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα μέ τήν Ρωσική Αστυνομία, η βομβιστική επίθεση αποτελεί έργο τρομοκρατών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μία τσάντα με λαχανικά, που είχε εγκαταλειφθεί κάτω απο τα καθίσματα και εξερράγη στα χέρια του οδηγού του τρόλει,ο οποίος προσπάθησε να τήν ανοίξει.
Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικης δύναμης,1.000 Προτεστάντες πραγματοποίησαν την καθορισμένη πορεία τους μέσω των συνοικιών των καθολικών στο Πορταντάουν,νότια του Μπέλφαστ. Κατα την διάρκεια της πορείας,εξαγριωμένοι Καθολικοί έριξαν προς το μέρος των προτεστάντων πέτρες και βόμβες μολότωφ. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατέψουν τους Προτεστάντες και να αποτρέψουν περαιτέρω σοβαρά επεισόδια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 11 July 1996 - 16:27:55