Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-06.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Σε πανελλήνια συστράτευση κάλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου και τα πολιτικά κόμματα, για να βροντο-φωνάξουμε το "ΟΧΙ" σε όσους μεθοδεύουν τον αφανισμό μας. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος μιλούσε στην τελετή έναρξης του συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού-περιφέρειας Ευρώπης, χαρακτήρισε ως αφέλεια την προσδοκία μας να εξευρεθεί λύση που να κατοχυρώνει για πάντα την εθνική μας επιβίωση, προτού αποχωρήσουν άμεσα τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι. Ο Μακαριώτατος κάλεσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις σε Αθήνα καί Λευκωσία, να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να σταθούν στις επάλξεις της τιμής και του καθήκοντος.
Με εκκλήσεις για ενότητα, συνεργασία και καθορισμό στόχων για την προώθηση των εθνικών προβλημάτων του Ελληνισμού, αλλά και για επίτευξη του στόχου για συσπείρωση του απανταχού Ελληνισμού, άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το τριήμερο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, περιφέριας Ευρώπης. Τις εργασίες του συνεδρίου, άνοιξε ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Στόν χαιρετισμό του, ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Τουρκικός επεκτατισμός δίδει καθημερινά δείγματα γραφής καί υπογράμμισε τήν ανάγκη γιά πλήρη ενεργοποίηση, τού οπου γής Ελληνισμού. Ο υπουργός εξωτερικών, σε ομιλία του, ενημέρωσε τούς Συνέδρους γιά τήν παρούσα φάση τού Κυπριακού. Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ανέφερε ότι το 1996 θα είναι ένας από τους πιο σηματικούς χρόνους για την Ελλάδα και την Κύπρο. Χαιρετισμό στο συνεδριο απυθυνε και ο Προεδρος της Βουλής Σπυρος Κυπριανού. Στον χαιρετισμό του ο κύριος Κυπριανού ανεφερε ότι ο αγωνας του Εθνους είναι πολυμετωπος και απαιτειται η μεγιστη δυνατή συσπειρωση ολου του Ελληνισμού.
Οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν συνδεουν την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαική Ενωση με την λύση στο Κυπριακό. Αυτο δήλωσε σε συνεντευξη του σε ομογενειακο σταθμό της Νεας Υόρκης, ο συμβουλος του προεδρου Κλιντον, Τζωρτζ Στεφανοπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος απαντωντας εξαλλου σε ερωτηση σχετικα με την προταση του προεδρου Κληριδη για αποστρατικοποίηση, είπε ότι ο Αμερικανος Προεδρος την θεωρεί ενδιαφερουσα, και εχει δωσει οδηγιες στον απεσταλμενο του για το Κυπριακό, Ριτσιαρτ Μπιτι να συζητησει το θεμα με ολα τα εμπλεκομενα μερη.
Σε φάση έντονων ζυμώσεων και συζητήσεων βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του στό περιθώριο τού Συνεδρίου τών αποδήμων, ο κύριος Ιακώβου, του οποίου η θητεία στο 'Ιδρυμα Ελλήνων Παλινοστούντων λήγει τον επόμενο Μάρτιο, διεκήρυξε την πρόθεσή του να τεθεί στην διάθεση πολιτικών δυνάμεων που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του. Ο Γιώργος Ιακώβου δεν αποκάλυψε τα άμεσα σχέδια του για την πιθανή υποψηφιότητα του, αποκάλυψε όμως ότι συζητά με πολιτικούς του φίλους, για το θέμα.
Ο ειδικος αντιπροσωπος της Βρεττανιας στο Κυπριακό Σερ Ντειβιντ Χάνεϊ, εφτασε πρίν από λίγο στην Κυπρο πραγματοποιώντας την δευτερη επίσκεψή του στήν Μεγαλόνησο απο τοτε που ανελαβε τα καθηκοντα του. Σε δηλώσεις του κατά τήν αφιξή του, ο Σερ Ντείβιντ Χάνεϊ υποστήριξε τήν διαδικασία τής σιωπιλής διπλωματίας, ενώ τόνισε οτι κατά τήν επίσκψή του δέν θά συζητήσει μόνο τό θέμα τής ασφάλειας. Ο Βρετανός διπλωμάτης ειπε επίσης οτι μεταξύ τών θεμάτων πού θά συζητήσει περιλαμβάνονται τό συνταγματικό, το εδαφικό καί τό θέμα τών προσφύγων. Ο Κύριος Χάνεϊ δήλωσε ακόμη οτι σκοπός τής επίσκεψής του ειναι νά επισημάνει τά εμπόδια πού παρουσιάζονται στήν διαδικασία, αλλά καί τό τί εγινε μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε, επίσης, οτι δέν βρίσκει καθόλου ενδιαφέρον στήν επαναφορά τών μέτρων Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης. Κατα την εδω παραμονη του, ο κύριος Χάνεϊ θα εχει επαφες με τον προεδρο της Δημοκρατιας Γλαυκο Κληριδη, με τον κατοχικο ηγετη Ραούφ Ντενκτας, καθως και με παραγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, και στις δύο κοινοτητες.
Η Ελλάδα καί η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα νά αναστείλουν ολες τίς προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις τους στό Αιγαίο γιά τήν περίοδο τών καλοκαιρινών διακοπών, από τόν Ιούλιο εως στό Σεπτέμβριο. Εκπρόσωπος τού ΝΑΤΟ στίς Βρυξέλλες δήλωσε οτι ο Γενικός Γραμματέας τής Βορειο-Ατλαντικής συμμαχίας ελπίζει οτι η συμφωνία αυτή θά προετοιμάσει τό εδαφος γιά περαιτέρω μέτρα οικοδόμισης εμπιστοσύνης μεταξύ τών δύο χωρών.
Διοργανώνεται αυριο Κυριακή σε ολες τίς ελεύθερες πόλεις τής Κύπρου ραδιο-μαραθώνιος με σκοπό την ενισχυση του ερανου που διεξαγει η Κυπριακή ομοσπονδια μοτοσυκλεττας, για την πραγματοποίηση της μεγαλης Πανευρωπαϊκής πορειας πρός υποστήριξη τού αγώνα τού Κυπριακού λαού γιά αποκατάσταση τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Σε ολες τις ελευθερες πόλεις, θα υπαρχουν σε διαφορα σημεια μοτοσυκλετιστες, για την συλλογη χρηματων, ενω ο ποδηλατης Μιχαλης Λοιζου συνοδευομενος απο μοτοσυκλετιστες, θα ξεκινησει απο την πλατεια Κεννεντυ στην Παφο στις 11 το πρωί, και θα καταληξει στην πλατεια Ελευθεριας στην Λευκωσια στις εξι το απόγευμα, ενισχυοντας ετσι την ολη προσπαθεια. Ο Αρχίεπισκοπος Χρυσόστομος μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του ραδιοφωνου του ΛΟΓΟΥ " Εν Θερμω ", καλεσε ολους τους Ελληνες της Κυπρου, να συνεισφέρουν στο μετρο των δυνατοτητων τους, τονιζοντας ότι η προσπαθεια των μοτοσυκλετιστων να διασχισουν την Ευρωπη και να καταστησουν γνωστο το προβλημα μας, είναι αξιεπαινη. Χαρακτήρισε τελος σαν Αγιο και Ιερο σκοπό την πραγματοποιηση της πορειας όχι μονο για την Κερυνεια, αλλα και για ολα τα σκλαβωμενα εδαφη μας. Τον ραδιομαραθώνιο διοργανώνουν τό ραδιοφωνο του ΛΟΓΟΥ σε συνεργασια με το καναλι 9,86 στην Λεμεσό, το ραδιο Μάτζικ στην Λάρνακα, το ραδιο Κοσμος στην Παφο, και την Νεα Πανελλήνια φωνή Νοτιου Αφρικής.
Σοβαρά επεισόδια μεταξύ νεαρών καί αστυνομικών σημειώθηκαν τά ξημερώματα στήν Τουριστική περιοχή Γερμασόγιας. Η αστυνομία συνέλαβε εντεκα ατομα σχετικά μέ επίθεση εναντίον αστυνομικών καί συμμετοχή σε συμπλοκές. Δέκα από τούς συλληφθέντες ειναι Ελληνοκύπριοι, ενώ συνεληφθη καί μία νεαρή τουρίστρια από τή Νότιο Αφρική. Αλλοι δύο Ελληνοκύπριοι κατηγορήθηκαν γραπτώς καί αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ ενας Βρετανός στατιώτης τής ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραδώθηκε στήν στρατονομία τών Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα μέ αστυνομική ανακοίνωση, τό πιό σοβαρό από τά επεισόδια σημειώθηκε οταν αρκετοί νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς γιά νά αποσπάσουν τόν Παύλο Χατζηκώστα, 22 χρόνων κατοικο τού συνοικισμού Μακαρίου Λεμεσού, ο οποίος βρισκόταν υπό σύλληψη γιατί εξήβρισε περίπολο τής ΜΜΑΔ. Κατά τίς συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο ανδρες τής ΜΜΑΔ οι οποίοι μεταφέρθηκαν στό Νοσοκομείου Λεμεσού. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η αστυνομία εκανε χρήση δακριγόνων προκειμένου νά κρατήσει τόν συλληφθέντα καί να αποφευχθεί η γενίκευση τών επεισοδίων.
Αυξηση τής τιμής τών αμπελουργικών προϊόντων ωστε να ανταποκρίνονται στά αυξημένα κόστα παραγωγής, ζητούν οι αμπελουργοί. Μέ υπόμνημά τους, πού ενέκριναν στό Παγκύπριο Αμπελουργικό Συνέδριο πού πραγματοποιήθηκε σήμερα στήν Πάχνα καί απέστηλαν στόν Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, οι αμπελουργοί ζητούν επίσης τήν διασφάλιση τής εγκαιρης παραλαβής ολων τών ποικιλιών σταφυλιών. Εισηγούνται, επίσης, τήν αυξηση τής στρεματικής επιδότισης γιά ολα τά αμπέλια καθώς καί τήν ουσιαστική βελτίωση τών καλύψεων καί αποζημιώσεων τού ΟΓΑ.
Η οργάνωση "Ιούνης 78" ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινοβραδυνή ένοπλη επίθεση εναντίον του αστυφύλακα Νίκου Βα-ιόπουλου, 24 ετών, που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού έξω απο τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αγνωστος τηλεφώνησε 40 λεπτά, μετά τα μεσάνυκτα στην Αθηναική Εφημεριδα Ελευθεροτυπία αναλαβάνοντας την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης. Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας δεν προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία, ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εξετάζουνν την περίπτωση, επειδή - σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων - ποτέ μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει φάρσα στην Αθηναική Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσήμερι ο υπουργος Δημόσιας Ταξεως, Κώστας Γείτονας ζητήσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι ερευνες. Κατα τη διαρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε και η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Με σαφως υποδιέστερους αντιπάλους κληρωθηκαν οι τρεις Κυπριακες ομαδες στα Ευρωπαικά Κύπελλα. Το ΑΠΟΕΛ στο κυπελλο ΟΥΕΦΑ θα αγωνιστει με την Σανταγιέρ των Νήσων Φαρόε. Ο πρωτος αγωνας του ΑΠΟΕΛ θα γινει εκτος έδρας στις 17 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στις 24 στο Μακάρειο. Στην ίδια διοργανωση, η Ανορθωση κληρωθηκε να αντιμετωπίσει τη Σίρακ Τζούμπρι Αρμενίας με το πρωτο παιγνιδι να γινεται στην Κυπρο στις 17 Ιουλίου. Στην Αρμενία θα πάει και η ΑΕΚ για το Κυπελλο Κυπελλουχων, αφού αντίπαλός της ειναι η Κοταίκ Αμποβιάν. Ο πρωτος αγωνας θα γινει στην Αρμενία στις 8 Αυγουστου. Ο Παναθηναϊκός στο Κύπελλο Πρωταθλητριών θά αντιμετωπίσει τήν Νορβηγικη Ρόζενμποργκ. Ο πρωτος αγωνας θα γινει στην Αθήνα στις 7 Αυγουστου και ο επαναληπτικος στις 21 του ίδιου μήνα.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Saturday, 6 July 1996 - 13:47:44