Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-04.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι σε περίπτωση συμφωνίας για αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, αυτή θα αριθμεί στο σύνολό της γύρω στις τρείς με πέντε χιλιάδες άτομα. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για παραμονή πέντε με επτά χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών είναι ικανοποιητική για την πλευρά μας. Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι το θέμα συζητείται και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε μιά αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, μία δύναμη της τάξης των τριών με πέντε χιλιάδων ανδρών θα είναι ικανοποιητική.
Αναβαθμισμένο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα, θεωρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση την επίσκεψη στην Κύπρο, της Μόνιμης Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα 'Εθνη, Μαντλίν Ολμπραϊτ. Η κυρία 'Ολμπραϊτ, την οποία θα συνοδεύει στην Κύπρο ο Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσιαρτ Μπίτι, θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί επί τόπου για το Κυπριακό. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι το υψηλόβαθμο της κυρίας 'Ολμπραϊτ, η οποία είναι μέλος του αμερικανικού Υπουργικού Συμβουλίου και η ενασχόληση της με το κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποδεικνύουν το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των αμερικανών.
Ο Δημοκρατικος Συναγερμος αποφασισε να υποστηριξει τον Γλαύκο Κληρίδη, για τις προεδρικές εκλογες του 1998. Σχετικη απόφαση ελαβε ομοφωνα το Πολιτικο Γραφείο του κόμματος, στην συνεδρία του περασμενου Σαββατου και την δημοσιοποίησε ο πρόεδρός του, Γιαννακης Ματσης, μιλώντας σε δεξιωση που δόθηκε με την ευκαιρία συπλήρωσης είκοσι χρόνων απο την ίδρυση του κόμματος. Απαντωντας σε ερωτηση κατα ποσο ο πρόεδρος Κληριδης εχει λαβει τελική απόφαση να επαναδιεκδικήσει την προεδρία, ο κυριος Μάτσης σημειωσε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, γι'αυτό είπε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος Κληριδης είναι αποφασισμένος να διεκδικησει την προεδρία.
Επίσπευση των ρυθμών για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τήρηση των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί για τα διάφορα ενταξιακά προγράμματα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών απο τις ομάδες που εργαζονται προς τον σκοπό αυτό. Ο κύριος Χριστοδούλου ανέλαβε να συντονίσει τις εικοσιδύο ομάδες που έχουν συσταθεί για να μελετήσουν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και να υποβάλουν εισηγήσεις για εναρμόνιση με αυτό. Σήμερα συναντήθηκε με τους Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Κυβερνητικών τμημάτων και Υπηρεσιών καθώς και με ανώτερα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσεκτική στάθμιση και εκτίμηση όλων των οικονομικών επιπτώσεων, ούτως ώστε η Κυπριακη Οικονομία να μην αντιμετωπίσει προβλήματα απο την ένταξη.
Την απόφαση να προχωρήσει στην καταβολή της αύξησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους εργαζομένους, από την πρώτη Ιουλίου, έλαβε η εκτελεστική επιτροπή του ΚΕΒΕ σε σημερινή συνεδρία με τους συνδέσμους που τελούν υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου, για συζήτηση του θέματος της ΑΤΑ. Σοβαρό στοιχείο για τη λήψη της απόφασης, όπως τόνισε ο κύριος Επιφανίου, ήταν η έκκληση του Προέδρου Κληρίδη για αποφυγή οποιασδήποτε αναταραχής στο παρών στάδιο, και η διαβεβαίωση του ότι θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να βρει καποια συναινετική λύση.
Η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή της εξαγγελθείσας για σήμερα ημίωρης στάσης εργασίας, που κήρυξε η ΕΠΟΠΑΗ, η συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού της Αρχής. Η ΕΠΟΠΑΗ είχε αποφασίσει την κήρυξη στάσης εργασίας αφού η εργοδοτική πλευρά δέν έδωσε τελικές προτάσεις την περασμένη Πέμπτη, όπως είχε δεσμευτεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ούτε και την Τρίτη όταν συναντήθηκαν και πάλι. Τελικά η εργοδοτική πλευρά υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις χθές το απόγευμα, τις οποίες θα μελετήσει η Γενική συνέλευση της ΕΠΟΠΑΗ και αναμένεται να τις εγκρίνει.
Πιθανό να καθυστερήσει ο διορισμός του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους Αγνοουμένους, και αυτό μέχρις ότου ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμενων Εθνων. Σε σχετικη δήλωση προέβη ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα, Λέανδρος Ζαχαριάδης. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να υιοθετούν και διπλωματικοί κύκλοι που χειρίζονται το θέμα αυτό. Εξάλλου, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση για την τύχη των πέντε Αμερικανών αγνοουμένων, Κυπριακής καταγωγής, θα σταλεί στον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον περί τα τέλη Αυγούστου, και θα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η έκθεση αναμένεται να επικρίνει τους χειρισμούς για το θέμα των αγνοουμένων κατά τη δεκαετία του 80, ενώ αναμένεται να επικροτεί πρόσφατες προσπάθειες για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την προώθηση του Κυπριακού τουριστικού προϊόντος, ετοιμάζει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, για αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού. Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ, Αντώνης Ανδρονίκου, μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με τους Διευθυντές των Γραφείων του Εξωτερικού. Στη συνάντηση αυτή ανασκοπήθηκαν οι εξελίξεις κάθε αγοράς. Ο πρόεδρος του ΚΟΤ, ανέφερε ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός τουρισμός, είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σαν τουριστικός προορισμός. Ο κύριος Ανδρονίκου, δήλωσε ότι αναμένεται μείωση των αφίξεων από την Βρεττανία, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Βέλγιο την Ελβετία και την Ρωσία.
Απρόσμενη και σαρωτική νίκη επί του αντιπάλου του Γκενάντι Ζιουγκάνωφ, πέτυχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπαρίς Γιέλτσιν, στο χθεσινό δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην χώρα. Ο Μπαρίς Γιέλτσιν, παρά το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης εξασφάλισε τό 54% τοις εκατόν των ψήφων, έναντι 40% του Ζιουγκάνωφ. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέθεσε στον Πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Τσιερνομύρτιν, την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού με βάσει το Ρωσικό Σύνταγμα, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Η επανεκλογή του Μπαρίς Γιέλτσιν δημιούργησε αισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης στην δύση.
Στην Τουρκία, ένας βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, ανακοίνωσε την προσχώρηση του στο Κόμμα του Ορθού Δρόμου της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ. Με την προσχώρηση αυτή, αυξήθηκαν ελαφρώς οι πιθανότητες της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης απο την Τουρκική Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Τα δύο κόμματα που αποτελούν τον συνασπισμό, δηλαδή το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας υπο τον εντολοδόχο Πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακαν και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου υπο την Τανσού Τσιλέρ, διαθέτουν τώρα διακόσιους-ογδόντα-έξι βουλευτές.
Εντος της ημερας αναμενεται ότι θα παραιτηθεί η υπό τον Χακκί Ατούν Ψευδοκυβερνηση των κατεχομενων. Αμέσως μετά θα αρχίσουν επαφές με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με στόχο τον σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού. Ο υπό διάλυση συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος βρίσκεται στην "εξουσία" του κατοχικού καθεστώτος από την 1η Ιανουαρίου 1994. Από τότε μέχρι σήμερα διαλύθηκε και σχηματίστηκε δύο φορές. Παντως ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικου Τουρκικού Κόμματος, Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι είναι αδύνατος ο σχηματισμός ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού, μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, γιατί τα κόμματα αυτά δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά για τη διανομή της εξουσίας.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Saturday, 6 July 1996 - 8:45:25