Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-07-01.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του κυπριακού, επανεκτίμηση της στρατηγικής της πλευράς μας και συζήτηση για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των ομοφώνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, θα είναι το αντικείμενο διήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουλίου. Αυτό αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, σε σημερινή του συνεδρίαση, η οποία σημαδεύτηκε από την διαφορά απόψεων, του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών από την μια και των υπολοίπων κομμάτων από την άλλη, για το θέμα της μείωσης των όρων που θέτει η δική μας πλευρά για να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε να μειωθούν οι όροι που θέτει η πλευρά μας, για να προσέλθει σε συνομιλίες. Συγκεκριμένα, ο κύριος Χριστόφιας ζήτησε όπως αποδεκτούμε την έναρξη συνομιλιών, αν η τουρκική πλευρά αποδεκτεί την παράγραφο δύο, του ψηφίσματος 939 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία αναφέρεται στο θέμα της κυριαρχίας, χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος επί των βασικών πτυχών του κυπριακού. Με την άποψη αυτή συμφώνησε ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ενω διαφώνησαν οι κύριοι Μάτσης, Κυπριανού και Λυσσαρίδης. Κοινή διαπίστωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι τροχιοδρομείται χρονική σύμπτωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την λύση του κυπριακού. Υπό το πρίσμα των δεδομένων αυτών, δεν αποκλείεται ριζική αναθεώρηση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και η διερεύνηση νέων μορφών στρατηγικής.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποδέχθηκε διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, σε σχέση με μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου που αποδέχεται η επιτροπή. Σύμφωνα με την διαδικασία, η επιτροπή θα τεθεί τώρα στην διάθεση των δύο πλευρών με στόχο την επίτευξη ενός φιλικού διακανονισμού στή βάση τού σεβασμού τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπως αυτά διατυπωνονται στή σύμβαση γιά τά ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν δεν επέλθει συμφωνία, η επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τα γεγονότα στην εξ'υπουργών επιτροπή στην οποία και θα γνωμοδοτεί κατά πόσον τα γεγονότα αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας.
Συνεχίζοντας τήν περιοδεία του στήν περιοχή, ο ειδικός αντιπρόσωπος τού Γενικού Γραμματέα τού ΟΗΕ γιά τό Κυπριακό Χάν Σούγκ Τζού συναντήθηκε σήμερα στήν Αθήνα μέ τόν υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Σε δηλώσεις του μετά τήν συνάντηση, ο κύριος Πάγκαλος επέκρινε μέ ιδιαίτερα εντονο τρόπο τήν στάση τών Βρετανών απέναντι στό κυπριακό πρόβλημα μέ αφορμή πρόσφατες δηλώσεις τού Βρετανού Ντέϊβιντ Χάνι ο οποίος ειναι μεταξύ αυτών πού προορίζονται γιά τήν θέση τού παρατηρητή τής Ευρωπαικής Ενωσης γιά τό κυπριακό. Ο κύριος Πάγκαλος υπογράμμισε οτι τό κυπριακό ειναι διεθνές πρόβλημαπού εχει ανάγκη τήν μεγαλύτερη δυνατή ανάμειξη τών διεθνών παραγόντων προκειμένου νά οδηγηθεί σε μιά πορεία επίλυσης. Από τήν πλευρά του, ο κύριος Χάν χαρακτήρισε χρήσιμη τήν συνομιλία του μέ τόν κύριο Πάγκαλο καί σημείωσε οτι αυτή τή στιγμή δέν υπάρχουν νέες πρωτοβουλίες γιά τό κυπριακό. Από την Αθήνα ο Χαν Σούγκ Τζού θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου και θα ολοκληρώσει τις επαφές του στην περιοχή. Ακολούθως θα επισκεφθεί διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στήν Αθήνα, τά στελέχη τού ΠΑΣΟΚ πού εκτιμάται οτι υποστήριξαν τήν υποψηφιότητα τού Κώστα Σημίτη γιά τήν προεδρία τού Κινήματος εξασφαλίζουν τήν πλειοψηφία καί στήν σύνθεση τής Νέας Κεντρικής Επιτροπής, αφού απο τα εκατόν-πενήντα τακτικά μέλη που εξελέγησαν, τα ογδόντα-ένα πρόσκεινται στον νέο πρόεδρο τού ΠΑΣΟΚ. Πρώτος εξελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, δεύτερος ο Κώστας Λαλιώτης και τρίτη η Βάσω Παπανδρέου. Ακολουθούν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Παρασκευάς Αυγερινός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Απόστολος Κακλαμάνης, Γεράσιμος Αρσένης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής. Σήμερα τό μεσημέρι ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε τόν τάφο τού Ανδρέα Παπανδρεου οπου παρέμεινε γιά μερικά λεπτά. Στήν εισοδο τού Πρώτου Νεκροταφίου Αθηνών τόν περίμενε ο γιός τού εκλιπόντος Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνόδευσε τόν πρωθυπουργό στόν τάφο τού πατέρα του. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απέκλεισε κατηγορηματικά τό ενδεχόμενο ανασχηματισμού τής κυβέρνησης. Ο κύριος Ρέππας απέκλεισε επίσης τό ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαυκος Κληρίδης απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη συγχαρητήριο τηλεγραφημα για την εκλογή του στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε, επίσης καί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. "Δεν αμφιβάλλουμε αναφέρει, μεταξύ άλλων στό τηλεγράφημά του ο Μακαριώτατος, ότι μεταξύ των σοβαρών θεμάτων τα οποία απασχολούν το έθνος, θα δώσετε πρωτεύουσαν θέση στην εξουδετέρωση των θανάσιμων όντως κινδύνων, τους οποίους αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Κύπρου". Εξάλλου, οι αρχηγοί των Κυπριακών πολιτικών κομμάτων, εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της Ελλάδος στο Κυπριακό και η συμπαράστασή της δεν θα αλλάξουν.
Στην διαπίστωση ότι η οικονομία της Κύπρου δεν διέρχεται περίοδο κρίσης προέβη σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών και προυπολογισμού, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Κατα την σημερινή συνεδρία, ο Υπουργός εκανε μια πρώτη ενημέρωση στα μέλη της επιτροπής για τους δείκτες της οικονομίας και τα οικονομικά δεδομένα. Οπως ανέφερε ο κύριος Χριστοδούλου , η οικονομία είναι καλή, τουλάχιστον όσον αφορά τους δείκτες, ενώ όπως είπε, το δημοσιονομικό έλλειμα και το δημόσιο χρέος είναι εντός των ορίων των κριτιρίων του Μααστριχτ.
Νέα τεχνάσματα για διοχέτευση επικίνδυνων κρεάτων απο τα κατεχόμενα εξετάζει η αστυνομία η οποία έχει στα χέρια της πληροφορίες ότι Τούρκοι λαθρέμποροι προσπαθούν να διοχετεύσουν σφαγμένα ζώα στην Κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να πλησιάσουν ιδιοκτήτες εστιατορίων ή ειδικούς οργανωτές δεξιώσεων για να τους διοχετεύσουν σφαγμένα ζώα που δεν τυγχάνουν υγειονομικού ελέγχου καί ειναι πιθανότατα φορείς διαφόρων ασθενειών. Με ανακοίνωση της η αστυνομία παρακαλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό τόσο στην αγορά όσο και στην κατανάλωση κρεάτων.
Υπηρεσιακή επιτροπη, υπο την προεδρεία του ΚΟΤ, πρόκειται να μελετήσει τα αίτια της απωλειας της ανταγωνιστικότητας του Τουριστικού μας προιοντος και να εισηγηθεί λυσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδος. Στην αποφαση αυτη κατεληξε, σε σημερινη της συσκεψη η αρμοδια υπουργική επιτροπή. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουριστική μας Βιομηχανία, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας καί Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή παρετηρησε ότι αποτελεί φυσικη συνεπεια η μειωση της πληρότητας των τουριστικών κλινών όταν αυτες έχουν αυξηθεί κατα δύο με δυομιση χιλιαδες. Ανέφερε, επίσης, οτι το τουριστικό ρεύμα υπολογίζεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινα επίπεδα.
Νέο θανατηφόρο οδικό δυστύχημα συνέβη σήμερα κοντά στην πέτρα του Ρωμιού με θύμα Βρετανό στρατιώτη. Πρόκειται για τον Εντουαρντ Τζέϋ 29 ετών. Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις έξι και τριάντα, όταν η μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε ο στρατιώτης εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορία και συγκρούστηκε με διπλοκάμπινο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Πέτρος Σοφοκλέους απο τη Λεμεσό.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Tuesday, 2 July 1996 - 5:42:38