Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-30.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Με μυστική ψηφοφορία γιά τήν εκλογή τού νέου Προέδρου τού ΠΑΣΟΚ καί διαδόχου τού Ανδρέα Παπανδρέου συνεχίζεται σήμερα καί ολοκληρώνεται απόψε τό τέταρτο συνέδριο τού Κινήματος. Τά αποτελέσματα αναμένεται νά γνωστοποιηθούν γύρω στίς οκτώ. Σύμφωνα μέ τίς μέχρι στιγμής ενδείξεις, η έκβαση τού αποτελέσματος μεταξύ τών δύο υποψηφίων γιά τήν θέση τού Προέδρου, Κώστα Σημίτη καί Ακη Τσοχατζόπουλου παραμένει αμφίρροπη. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δέν προέβη σε καμία δήλωση κατά τήν προσέλευσή του στην ψηφοφορία. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία γιά τό αποτέλεσμα άν καί, οπως ειπε, οι προβλέψεις δέν εχουν θέση. Ο κύριος Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε, επίσης, μεγαλειώδες τό συνέδριο καί τόνισε οτι από αυριο, μέ βάση τά αποτελέσματα, θά καταμερισθούν οι ευθύνες καί τό ΠΑΣΟΚ θά μπεί σε πορεία μάχης. Πάντως, ούτε καί σήμερα έλειψαν οι φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ τών συνέδρων πού υποστηρίζουν τούς δύο διεκδικητές τής Προεδρίας τού Κινήματος. Ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος, πού υποστηρίζει τόν πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, επέκρινε εντονα τήν τοποθέτηση τού Κώστα Λαλιώτη χαρακτηρίζοντας ως "αμπελοφιλοσοφίες" τά όσα ανέφερε στήν χθεσινοβραδυνή ομιλία του.
Νέο επεισόδιο σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στη νησίδα Στρογγύλη κοντά στο Καστελλόριζο. Το σχοινί της σημαίας βρέθηκε κομμένο και η σημαία στο έδαφος ανέπαφη. Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης διευκρινίζει ότι από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το περιστατικό δεν φαίνεται να οφείλεται σε εχθρική στρατιωτική ενέργεια. Αμέσως μετά την ειδοποίηση από τον φαροφύλακα, κατέφθασε στη νησίδα τμήμα του στρατού Ξηράς, και από την έρευνα βρέθηκε κομμένο το σχοινί της σημαίας και η σημαία στο έδαφος αλλά ανέπαφη. Ενας απο τους δύο φαροφύλακες ανέφερε ότι είδε κάποιον άγνωστο άνδρα με πολιτική περιβολή, τον οποίο εξέλαβε ως Κούρδο λαθρομετανάστη και ειδοποίησε τον συνάδελφο του ότι πηγαίνει για να τον συλλάβει. Ο φαροφύλακας βρέθηκε λίγο αργότερα και ανέφερε ότι άγνωστο άτομο τον αναισθητοποίησε με σπρευ. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, δεν φαίνεται να πρόκειται για ενέργεια του Τουρκικού στρατού ή οργανωμένης ομάδας.
Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούμε να πετύχουμε πάνω σ' αυτά μιά συμφωνία. Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουγκ Τζου, αναχωρώντας το πρωί για την Αθήνα μετά τήν ολοκλήρωση τών επαφών του στήν Κύπρο. Ο κυριος Τζου δήλωσε, επίσης, ότι στά μέσα Ιουλίου θα υποβάλει την έκθεσή του στον Γενικό Γραμματέα τού ΟΗΕ, σχετικά μέ τον πρώτο κύκλο των επαφών του για το Κυπριακό. Ο αξιωματούχος τού διεθνούς οργανισμού, εξέφρασε ακόμη τήν εκτίμηση οτι μπορεί καί πρέπει νά επιτευχθεί δίκαιη λύση τού κυπριακού καί πρόσθεσε οτι οι δύο πλευρές βιάζονται νά τήν επιτύχουν. Μετά τήν Αθήνα, ο κύριος Τζού θά επισκεφθεί τή Αγκυρα καθώς καί Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Με σημερινή γραπτή δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλιδης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν απορρίπτει την σχετική πρόνοια του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της απαγκίστρωσης. Στήν δήλωσή του, ο κύριος Κασουλίδης διευκρινίζει οτι η κυβέρνηση αποδέχεται να προσέλθει σε στρατιωτικό διάλογο καί αποδέχεται όπως η απαγκίστρωση καλύψει όλη τη γραμμή αντιπαράταξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ωστόσο, οτι στο διάλογο η κυβέρνηση θα θέσει πιο δραστικές θέσεις απο εκείνες της ΟΥΝΦΥΣΥΠ, δηλαδή τη μετακίνηση στρατευμάτων πίσω απο το Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο αντίστοιχα, είτε σε μια φάση είτε κατά φάσεις νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί απο την αρχή συγκεκριμένο λογικό και εγγυημένο χρονοδιάγραμμα. Η Ελληνοκυπριακή πλευρα, καταλήγει ο κυριος Κασουλίδης, δεν απορρίπτει τη θεση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά προχωρεί πέραν αυτής.
Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του απο το αξίωμα του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου, όρισε ως διάδοχο του την Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο την αυτοανακηρυχθείσας Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Η Πλάβσιτς, η οποία είναι γνωστή για τις σκληροπυρηνικές της θέσεις και θεωρείται άνθρωπος του Ράντοβαν Κάρατζιτς, έσπευσε να δηλώσει ότι ο ηγέτης των Σερβοβοσνίων θα παραμένει στην ηγεσία μέχρι τις εκλογές της δεκάτης-τετάρτης Σεπτεμβρίου. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε με σκεπτικισμό στην εξαγγελία της παραίτησης του Κάρατζιτς, χαρακτηρίζοντας την πιθανό ελιγμό του Σερβοβοσνίου ηγέτη.
Σε ένα άλλο σημείο της Βοσνίας στο Μόσταρ, οι κάτοικοι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Οι σημερινές Δημοτικές Εκλογές, οι πρώτες απο την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1992, θεωρούνται πρόκριμα για τις Γενικές Εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο σ'ολόκληρη την Βοσνία. Οι κάτοικοι του Μόσταρ, το οποίο είναι διχοτομημένο σε Κροατικό και Μουσουλμανικό τομέα, είχαν σήμερα το δικαίωμα, να διασχίσουν την διαχωριστική γραμμή και να μεταβούν στην συνοικία όπου ζούσαν πριν απο τον πόλεμο. Επίσης αρκετοί απο τους Σέρβους του Μόσταρ, οι οποίοι ας σημειωθεί εκδιώχθηκαν απο την πόλη κατά την διάρκεια του πολέμου, επέστρεψαν σήμερα για να ψηφίσουν, με την συνοδεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε θα εμφανισθούν σε αρκετές περιοχές, αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2-3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στα δυτικά παράλια και στους εικοσιένα βαθμούς στις άλλες περιοχές. Αύριο ο καιρός θα καταστεί αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι και μετά όμως, θα εμφανίζονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, 4 Μποφόρ, και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη το απόγευμα στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια, και στους 28 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Sunday, 30 June 1996 - 14:46:49