Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-27.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Τίτλους ιδιοκτησίας των προσφυγικών σπιτιών θα πάρουν όλοι οι πρόσφυγες που κατοικούν σε προσφυγικούς συνοικισμούς εδώ καί εικοσι-δύο χρόνια. Αυτό αποφάσισε στη σημερινη του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα υποθήκευσης, πώλησης ή μεταβίβασης της προσφυγικης τους κατοικίας. Η απόφαση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και δεν χρειάζεται η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και του μεγάλου πολιτικού κενού που αφήνει πίσω του ο Ανδρέας Παπανδρέου, άρχισαν το μεσημέρι, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας, οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, του πιο κρίσιμου συνεδρίου από την ίδρυση του Κινήματος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην δική του ομιλία, ανακοίνωσε για πρωτη φορά επισήμως την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο για την απρόσκποπτη λειτουργία του κινήματος, την διεκδίκηση ταυτόχρονα με την Πρωθυπουργία και της Προεδρίας του Κινήματος διαφορετικά θα παραιτηθεί. Ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά την έναρξη του συνεδρίου, κάλεσε τους πέντε χιλιάδες συνέδρους, να δώσουν όρκο πίστης για την ενότητα, την προοπτική και τη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Χαιρετισμούς στό Συνέδριο απηύθυναν πρίν από λίγο αρχηγοί ή εκπρόσωποι τών κυπριακών κομμάτων.
Φόρο τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου, απέτισε πρίν από λίγο η Βουλή τών Αντιπροσώπων. Μιλώντας πρό ημηρεσία διατάξεως, οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι τών κομμάτων τόνισαν κυρίως τό ενδιαφέρον πού επέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου γιά τήν Κύπρο. Ιδιαίτερα τόνισαν τό γεγονός οτι ο εκλιπών ηγέτης εθεσε τό κυπριακό ως τό πρώτο θέμα τής πολιτικής του. Μετά τίς ομιλίες, η ολομέλεια τού Σώματος τίρησε μονόλεπτη σιγή στήν μνήμη τού Ανδρέα Παπανδρέου.
Απαραίτητη προυπόθεση για τη λύση του Κυπριακού, αποτελεί η αποστρατιωτικοποίηση, επανέλαβε σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Μιλώντας σε Συνέδριο τής ΟΕΒ, ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας τόνισε παράλληλα, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, μία λύση, η οποία θα επιτρέπει παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων, εκτός εάν - όπως είπε - είναι εντεταγμένα σε μία διεθνή δύναμη, κάτω από τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν τον εκπλήττει η απόρριψη εκ μέρους του κατοχικου ηγέτη, της πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση, η οποία ήταν αναμενόμενη. Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντεντκάς, με τις οποίες ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε τον πρόεδρο σε διάλογο, για να διπιστωθεί, όπως είπε, αν υπάρχουν κοινές αρχές για διεξαγωγή συνομιλιών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι διεξήχθη διάλογος με τον Ραούφ Ντενκτάς. Στο διάλογο διαπιστώθηκε, ειπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ότι υπάρχει χάσμα απόψεων, το οποίο δεν έχει σμικρυνθεί από το 1974. Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, γιατί ο Ντεντκάς, επιμένει σε χωριστή κυριαρχία, σε ερμηνεία του όρου ισοτιμία των δύο κοινοτήτων, ως ίση εκπροσώπηση, σε συνεναιτικές αποφάσεις και σε εκ περιτροπής προεδρία.
Πολύ θετική και σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, την έκθεση για το Κυπριακό, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι. Στην τελευταία έκθεση προς τα μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κύριος Γκάλι, επισημαίνει ότι αυτό που απαιτείται στο Κυπριακό, είναι μία συντονισμένη προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, ώστε να δοθεί μία νέα ώθηση στη διαπραγματευτικη διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας τού ΟΗΕ, εκφράζει επίσης την ελπίδα, ότι το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θα προσδώσουν ένα νέο επείγοντα χαρακτήρα, στην αναζήτηση μίας συνολικής συμφωνίας. Σε δηλώσεις του το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα πολύ θετική. Ο κύριος Μιχαηλίδης επεσήμανε, ότι στην έκθεση, καταγράφεται ότι οι θέσεις Ντεντκάς, σε ότι αφορά τη κυριαρχία και τα θέματα πολιτικής ισότητας, βρίσκονται σε διάσταση με τις προνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αμεση ήταν η απάντηση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην θέση που διετύπωσε ο υπουργος εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντίγκ Σπρίνκ, ότι η αναληψη πρωτοβουλιας για λύση του Κυπριακού εκ μέρους της Ευρωπαικής Ενωσης, θα είναι άκαιρη. Σχολιάζοντας την δήλωση, ο υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε οτι οποιοι θέλουν λύση πραγματικά, τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούν και να συμβάλλουν όσο μπορούν. Ο κύριος Μιχαηλίδης επανέλαβε επίσης τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι ο καλύτερος χρόνος για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, είναι στο διάστημα μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Καταλήγοντας ο κύριος Μιχαήλιδης, απέδωσε τις δηλώσεις του Κυρίου Σπρίνγκ στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και ελλειψη πολιτικής βούλησης που επιδεικνύει η Τουρκία.
Η κάθε περίοδος είναι σημαντική, τόνισε σήμερα ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Σουγκ Τζου, κληθείς να σχολιασει τη θέση που διατύπωσε ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, ότι η παρούσα περίοδος δεν προσφέρεται για την εκδήλωση πρωτοβουλίας της Ευρωπαικής Ενωσης για το Κυπριακό. Ο κύριος Τζου, συνέχισε σήμερα τις επαφές του στήν Λευκωσία, με συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση και τον Πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κύριος Τζου χαρακτήρισε καλό ξεκίνημα τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς και είπε ότι θα συνεχίσει την διερεύνηση για καταγραφή των απόψεων των δυο πλευρών. Ο κύριος Τζου τόνισε ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού εδάφους, και αυτό παρά το γεγονός ότι από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν ανέμενε την σύντομη εξεύρεση του. Ο κύριος Τζου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεισέλ, συναντήθηκε στήν συνέχεια μέ τον Πρόεδρο του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου.
Επαναφέρονται οι γραπτές εξετάσεις ως τρόπος επιλογής των υποψηφίων δοκίμων αξιωματικών και σταματά να ισχύει ο περσινός τρόπος επιλογής, βάσει του οποίου οι υποψήφιοι έπρεπε να είχαν ψηλό βαθμό απολυτηρίου. Σε σημερινή του απόφαση το Υπουργικό συμβούλιο, αποφάσισε όπως η επιλογή γίνει ύστερα απο γραπτές εξετάσεις στις οποίες θα καλύπτεται το όνομα του υποψηφίου. Δεν θα υπάρχει όμως προσωπική συνέντευξη. Ο κύριος Ηλιάδης, σχολίασε επίσης τις διαμαρτυρίες της κοινότητας της Αθηαίνου ότι οι Τούρκοι κάνουν οχυρωματικά έργα στήν περιοχή. Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι έγιναν ορισμένες εκσκαφές στην περιοχή, οι οποίες ομως δέν αφορούν θέσεις μάχης ή μόνιμα έργα στην περιοχή.
Πρωτοβουλίες γιά αντιμετώπιση τού σοβαρώτατου, οπως χαρακτηρίζεται, προβλήματος των ακάλυπτων επιταγών αναλαμβάνει η επιτροπή Νομικών τής Βουλής. Σύμφωνα μέ τά υπάρχοντα στοιχεία, οι ακάλυπτες επιταγές φθάνουν τις πεντακόσιες χιλιάδες κάθε χρόνο και η αξία τους ανέρχεται στα πενήντα εκατομμύρια λίρες. Τό θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον τής αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ βουλευτές μελετούν ήδη τρόπους για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που μελέτησε η επιτροπή νομικών ήταν το νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η διπλοθεσία στο δημόσιο. Και τα δύο θέματα παραπέμθηκαν τελικά για τον Σεμπέβριο, αμέσως μετά τις θερινές διακοπές.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα σε μερικες περιοχες αναμενεται να σχηματιστει αραιη ομιχλη. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους στα δυτικα παραλια και στους 23 βαθμους στις αλλες περιοχες. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ λαο το απογευμα θαλασσιοι μετριοι 3 εως 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 27 June 1996 - 15:15:18