Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-26.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κηδεύτηκε σήμερα στην Αθήνα με τιμές Εν Ενεργεία Αρχηγού Κράτους ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Στην νεκρώσιμη ακολουθία, η οποία ψάληκε νωρίς το μεσημέρι στην Μητρόπολη Αθηνών παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας, δεκάδες ηγέτες και εκπρόσωποι ξένων κρατών και κυβερνήσεων καθώς και χιλιάδες λαού. Αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι ο εκλιπών έχασε μία και μοναδική μάχη. Την μάχη με τον θάνατο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόσθεσε, διακρινόταν για την τόλμη που τον διέκρινε, το μαχητικό της φύσης του καθώς και τον αντισυμβατικό, απρόβλεπτο και ασυμβίβαστο χαρακτήρα του. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, μπορεί να έχασε τον ιδρυτή του, αλλά δεν έχασε και την ψυχή του. Και κατέληξε: "Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας αφήνει ως παρακαταθήκη το πάθος του για την ζωή, τις ρηξικέλευθες απόψεις του, την τόλμη και την αποφασιστικότητα του για την ελευθερία την κοινωνική ευαισθησία και την δικαιοσύνη". Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, η σωρός του Ανδρέα Παπανδρέου μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα πυροβόλου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, όπου και τάφηκε δίπλα από τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Επικήδειους εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των Ελλαδικών πολιτικών κομμάτων, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δύο πρόσωπα από την οικογένεια Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πιέρ Μορουά. Η Αθήνα έζησε συγκλονιστικές στιγμές κατά την μεταφορά της σωρού του Ανδρέα Παπανδρέου στο Πρώτο Νεκροταφείο. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, συνέρρευσαν στην πρωτεύουσα, ενώ στους δρόμους απο τους οποίους πέρασε η νεκρώσιμη πομπή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Η λαοθάλασσα έραινε με λουλούδια την σωρό φωνάζοντας το σύνθημα "Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς". Την ώρα που η πομπή κατευθυνόταν απο την Μητρόπολη Αθηνών προς το Πρώτο Νεκροταφείο αεροσκάφη πραγματοποιούσαν χαμηλή πτήση. Η νεκρώσιμη πομπή σταμάτησε επίσης έξω από την Βουλή των Ελλήνων, όπου ρίφθησαν εικοσιένας κανονιοβολισμοί. Μετά την κηδεία η οικογένεια Παπαντρέου δέχθηκε το κοινό στο Καστρί, όπου και ανοίχθηκε βιβλίο συλληπητηρίων. Την Κύπρο εκπροσώπησαν στην κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Παρέστησαν επίσης οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ την εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κύριος Παύλος.
Λαοπρόβλητος στην ζωή, λαοπρόβλητος και στον θάνατο. Σύσσωμος ο Ελληνικός λαός συνόδευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του κατοικία. Χιλιάδες απλών ανθρώπων, που έζησαν με τα οραμάτα του Ανδρέα, συνέρευσαν απ'όλη την Ελλάδα, για το ύστατο χαίρε. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" (Εικόνα από τραίνο-Εικόνα από πλοίο) Ο ελληνικός λαός, ο λαός του, σύντροφος σε όλους τους αγώνες του, μαζί του και στο τελευταίο ταξίδι του. ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ούτε η ζέστη, ούτε η ταλαιπωρία, ούτε η απόσταση απέτρεψαν τους 'Ελληνες να σταθούν δίπλα του, να τον χειροκροτήσουν, όπως τον χειροκροτούσαν, όταν τους απηύθυνε πύρινους λόγους. ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΙΚΟΝΕΣ Ο Ανδρέας Παπανδρέου νικήθηκε μόνο από τον θάνατο. Κανένας όμως δεν μπορεί να εξαλείψει τους αγώνες και την μνήμη του.
Στο πένθος για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου συμμετείχε ολόκληρη η Κύπρος. Οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια αναρτήθηκαν σήμερα μεσίστιες. Επίσης η Δημόσια Υπηρεσία και όλες οι εμπορικές τράπεζες έκλεισαν στις δύο το μεσημέρι αντί στις δύο-και-τριάντα. Την ώρα που στην Αθήνα εψάλετο η νεκρώσιμη ακολουθία, στην Λευκωσία τλέστηκε μνημόσυνο στόν καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Το μνημόσυνο διοργανώσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κύπρου. Αύριο επίσης η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτίσει φόρο τιμής προς τον εκλιπώντα ηγέτη.
Στις άτυπες συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, του Οκτωβρίου του 1994, δεν τέθηκαν θέσεις που να είναι δεσμευτικές για την πλευρά μας. Στην σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας σημείο της ανεπίσημα δημοσιευμένης έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, την οποία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Δεκαεννέα νεκροί, ολοι Αμερικάνοι και 389 τραυματίες σύμφωνα με το Σαουδαραβικό υπουργείο εσσωτερικών , είναι ο απολογισμός της τρομερής φονικής εκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω απο αμερικανική αεροπορική βάση στη πόλη Νταχράν στην Ανατολική Σαουδική Αραβία. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα παραμεινει γενικα αιθριος. Ωστοσο χαμηλη νεφωση και ομιχλη θα εμφανιζονται σε μερικες νοτιες παραλιες περιοχες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους στα δυτικα παραλια και γυρω στους 22 βαθμους στις αλλες περιοχες. Αυριο και παλι ο καιρος θα ειναι αιθριος και θερμος, αραιη ομως ομιχλη θα συνεχισει να εμφανιζεται, κατα τοπους στα νοτια παραλια. Οι ανεμοι θα καταστουν σταδιακα θαλασσιοι ασθενεις εως μετριοι 3 μεχρι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα καταστει ταραγμενη σε μερικες νοτιες περιοχες το απογευμα. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 40 βαθμους στο εσωτερικο, στους 32 στα νοτια και στους 29 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Wednesday, 26 June 1996 - 12:21:04