Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-20.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Υπουργό Αμυνας Μάικλ Πορτίλο. Ο κύριος Πορτίλο, μετά την συνάντηση, χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση πολύ θετική. Επεσήμανε επίσης, ότι στη διάρκεια των συνομιλιών, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, η αποφασιστικότητα για διατήρηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι συζητήθηκαν ακόμη, οι ανησυχίες απο την αύξηση των εξοπλισμών και στις δύο πλευρές. Ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό, κατέληξε είναι βοηθητικός. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, ότι η προοπτική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θα βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξάλλου, έπειτα απο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε χθές βράδυ προς τιμήν του, ο Βρεττανός υπουργός Εξωτερικών Μαλκομ Ρίφκιντ, δήλωσε οτι, θα ήταν καλύτερα εαν υπήρχε συντονισμός όλων των προσπαθειών που εκδηλώθηκαν για το Κυπριακό, ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση. Απο την πλευρά του ο Βρεττανος υουργός εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ, είπε οτι η Βρεττανία ανυπομονεί να συμβάλει σε οποιαδήποτε προοπτική για πολιτική διευθέτηση του προβλήματος εχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών της ως εγγυήτρια δύναμη, και χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Απο το Λονδίνο ο πρόεδρος Κληρίδης μετέβη το μεσημέρι στην Φλωρεντία της Ιταλίας όπου θα παραστεί, ως προσκεκλημένος, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο περιθωριο της συνόδου ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργο της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Εν τω μεταξύ, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Φασσίνο,δήλωσε χθες στο Στρασβούργο, ότι η Ιρλανδία, προτίθεται να διορίσει νέο ειδικό αντιπρόσωπο της Ενωσης στο Κυπριακό, ο οποίος θα συνεχίσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες του Ιταλού πρέσβη Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο.
Ο Υπουργός 'Αμυνής,Κώστας Ηλιαδης, δήλωσε, ότι οι τουρκικές ασκήσεις που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή και που περιλαμβάνουν και τα κατεχόμενα, παρακολουθούνται από πολύ κοντά καί αντιμετωπίζονται μέσα στά πλαίσια τών σχεδιασμών τής ηγεσίας τών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κύριος Ηλιάδης, προέβη στήν δήλωση αυτή ύστερα απο συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής'Αμυνας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου. Ο Υπουργός 'Αμυνας δεν θέλησε, ωστόσο, να ειπεισέλθει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, όταν ρωτηθηκε κατα πόσο η Ελλληνικη πολεμικη αεροπορία θα αναχαιτησει Τουρκικα μαχητικα που θα επιχειρήσουν να παραβιασουν τον Κυπριακό εναέριο χωρο. Από τήν πλευρά του, ο Πρόεδρος της επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου εξεφρασε την ικανοποιήσή του για τους χειρισμούς του Υπουργείου 'Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς.
Με μια εξυπαρχής νέα αντίληψη και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ θα προωθήσει αποφασιστικά την διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Την απόφαση αυτή υιοθέτησε η Σύνοδος της Κεντρικής επιτροπής τής ΕΔΕΚ η οποία ασχοληθηκε με την εκλογική αποτυχία του κόμματος και τις προοπτικές του. Στο κείμενο απόφασης το οποίο εξαγγέλθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, αναφέρεται ότι η ΕΔΕΚ με μια εξ υπαρχής νέα αντίληψη και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προωθήσει αποφασιστικά τη διαμόρφψση προυποθέσεων για υλοποίηση μιας δημοκρατικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος τού Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι και ο ίδιος θα είναι μέσα στα ονόματα τών υποψηφίων γιά τίς προσεχείς Προεδρικές εκλογές χωρίς να σημαίνει, όπως είπε, ότι αυτό θα αποτελεί και προυποθέση για πιθανές συνεργασίες που θα γίνουν.
Την αντίθεση της στην επανεκλογή του Μπούτρος Γκάλλι στην θέση του Γενικου Γραμμάτεα του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου της. Οπως δήλωσε η ίδια πηγή, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον Γκάλλι αφού, οπως ειπε, επιζητεί την εκλογή ενός προσώπου που θα καταστήσει τον ΟΗΕ περισσότερο διαθέσιμο στις μεταρρυθμίσεις. Από τήν πλευρά του, ωστόσο, ο κύριος Γκάλι φαίνεται αποφασισμένος νά επαναδιεκδικήσει τήν θέση. Οπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του Αχμέντ Φάουζι, ο κύριος Γκάλι πήρε τη σχετική απόφαση μετά απο προτροπή που εξασφάλισε από τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού. Ο κύριος Φάουζι, δεν διευκρίνησε ωστόσο ποιές ήταν αυτές οι χώρες οι οποίες προέτρεψαν τον κύριο Γκάλι να απαναδιεκδικήσει τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμενων Εθνών.
Επικίνδυνη πολιτική ασάφεια και αβεβαιότητα, συνεχίζει να επικρατεί στην Τουρκία, καθώς η συνεργασία του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και των Ισλαμιστών παρουσιάζεται ολοένα και πιθανότερη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ισλαμιστών σε μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού, βρίσκει εντελώς αντίθετο το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας, το οποίο και έχει προειδοποιήσει -σαφώς- την Τσιλέρ να μην προχωρήσει στην σύναψη συμφωνίας με το κόμμα του Ερμπακαν. Το μεσημέρι, ανακοίνωθηκε ότι η πρώην Πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει σήμερα στην πρόταση του Νετσμεττίν Ερμπακαν. Αντί αυτού, όπως εγνώσθη, η Τσιλέρ θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κεντροαριστερών κομμάτων Ντενίζ Μπαϋκάλ και Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιά κίνηση που ερμηνεύεται ως ύστατη προσπάθεια σχηματισμού μιάς βιώσιμης κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή των ισλαμιστών.
Την απόλυση του επικεφαλής της Προεδρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Κορζάκωφ και του Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Μιχαήλ Μπαρσούκωφ, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπαρίς Γιέλτσιν. Οι απολύσεις ακολούθησαν την χθεσινοβραδυνή σύλληψη κατ'εντολή των δύο προαναφερθέντων αξιωματικών, δύο εκ των κυριοτέρων συνεργατών του Ρώσου Προέδρου. Η ενέργεια εξόργισε τον Πρόεδρο Γιέλτσιν, ο οποίος και διέταξε την άμεση απελευθέρωση των συνεργατών του και ανακοίνωσε την παύση τόσο των προαναφερθέντων αξιωματικών, όσο και του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ολεγκ Σόσκοβετς. Ωστόσο, οι τρεις παυθέντες χαρακτηρίζονταν ως οι πλέον σκληροπυρηνικοί του Προεδρικού στρατοπέδου και πολιτικοί παρατηρητές στην Μόσχα, ερμήνευαν τα διαδραμετισθέντα ως ελιγμό του Μπαρίς Γιέλτσιν για αποπομπή απο το Κρεμλίνο των σκληροπυρηνικών στοιχείων.
Θ θανατική ανάκριση αναφορικά με τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως από την πρόσφατη κατάθεση μαρτυριών καταδίκων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης. Κάνοντας σαφή διάκριση ανάμεσα στη θανατική ανάκριση και την κανονική δίκη ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, επεσήμανε ότι η εμφάνιση οποιωνδήποτε νέων ή η διευκρίνιση υφιστάμενων στοιχείων, στην υπόθεση δολοφονίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, δυνατόν να επηρεάσει την απόφαση. Ο κύριος Μαρκίδης διευκρίνισε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που εστάληκαν στον θανατικό ανακριτή, δεν εδικαιολογείτο καταχώρηση ποινικής δίωξης ενώπιον του Κακουργιοδικείου, εναντίον συγκεκριμένου ατόμου, για τον φόνο.
Στην μάχη των προεισαγωγικών εξετάσεων ρίχθηκαν από σήμερα οι απόφοιτοι των Λυκείων. Οι υποψήφιοι διαγωνίσθηκαν στο Μάθημα των Νέων Ελληνικών. Τα θέματα όπως ανέφεραν ήταν προσιτά. Θεση στα Ανωτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδος διεκδικούν πέντε χιλιάδες οκτακόσιοι πενήντα τρεις υποψήφιοι. Σε σύγκριση με πέρσι οι υποψήφιοι έχουν αυξηθεί κατα έντεκα κόμμα τρία τοις εκατον.
Νέα εκριξη σημειώθηκε σήμερα τήν αυγή εξω απο την αυλή του Δημοτικού νηπιαγωγείου της Αγίας Νάπας. Απο την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε λεωφορείο που ήταν σταυθμευμένο στην αυλή του κοινοτικού νηπιαγωγειου. Το λεωφορείο ανήκει στον Παναγιώτη Παντελή Μάγκα απο την Αγία Νάπα ιδιοκτήτη εταιρίας Λεωφορείων . Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη οφείλετο, σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος κατασκευάστηκε με μικρή ποσότητα υψηλής ισχύως εκρηκτική ύλη και πυροδοτήθηκε με βραδύκαυστο φυτίλι.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι κυριως αιθριος αλλα σε μερικες περιοχες αναμενεται να σχηματισθει αραιη ομιχλη και χαμηλη νεφωση. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως βορειοδυτικοι 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει τις αυγινες ωρες στους 17 βαθμους στο εσωτερικο και στους 19 βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι αιθριος με λιγες παροδικες νεφωσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και σταδιακά θα τραπόυν σε θαλάσσιους μέτριους ως δυνατούς 4 εως 5 μποφόρκαι τοπικά το απόγευμα στα νότια παράλια μέχρι 6 Μποφόρ. Η θάλασσα το απογευμα θα καταστεί ταραγμενη . Ηθερμοκρασία θα ανελθει στους 31 βαθμούς στο εσσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 20 June 1996 - 11:35:42