Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-19.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Οι δυναμεις της Εθνικής Φρουρας βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Τα φυλακια του κατοχικού στρατού στην γραμμή αντιπαράταξης έχουν επανδρωθεί πλήρως και στην περιοχή παρατηρείται έντονη δραστηριότητα λόγω της μεγάλης αεροναυτικής ασκησης των Τουρκικών ενοπλων δυνάμεων με την επωνυμία "ΤΑΥΡΟΣ που άρχισε σήμερα. Η ασκηση που, περιλαμβάνει και τις κατεχόμενες περιοχές θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά. Σ' αυτην, οι κατοχικές δυνάμεις, θα συνεργαστούν με τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενω στο πλαίσιο της ασκησης τεσσερα Τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν χθες στα κατεχόμενα λιμάνια της Κερύνιας και της Αμμοχώστου. Παράλληλα συνεχίζεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η άσκηση Θαλασσόλυκος . Τις τουρκικές ασκήσεις παρακολουθούν στενά τόσο οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις όσο και η Εθνικη Φρουρά.
Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, δήλωσε σημερα ότι οποιοδήποτε στρατιωτικό εγχείρημα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο ήταν το 1974. Ο κυριος Ηλιάδης που μιλούσε στην ορκωμοσία των 225 εθελοντων πενταετούς υποχρέωσης στο κέντρο εκπαίδευσης νοεσυλλέκτων Λεμεσού, χαρακτήρισε δύσκολη για τον Ελληνισμό την παρούσα περίοδο. Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος επιθυμεί ειρηνική λυση του προβλήματος της, είναι ομως αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα της. Σε άλλες δηλώσεις του υστερα απο επίσκεψη στην φρεγάδα Ελλη στην Λεμεσό ο κύριος Ηλιάδης ανέφερε οτι η παρουσία του Ελληνικού σκάφους στο νησί αποδεικνύει οτι το ενιαίο αμυντικό δόγμα παρέχει στην Ελλάδα την δυνατότητα να έχει ναυτικές και αεροπορικέ δυνάμεις στην Κύπρο.
Συνεχίζονται και σήμερα οι έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδος- Αρμενίας. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε σήμερα ότι "η συναφθείσα αμυντική συμφωνία Ελλάδος Αρμενίας αποτελεί νέα έκφραση της πολιτικής έντασης που ακολουθεί η Ελλάδα στην περιοχή. Οι προσπάθειες της Ελλάδος να περικυκλώσει την Τουρκία από στρατιωτική άποψη, ισχυρίστηκε ο τούρκος αξιωματούχος, έχουν φθάσει σε βαθμό που απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.
Υπέρ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, τοποθετήθηκε η Καναδική Κυβέρνηση. Η υποστήριξη διατυπώθηκε δια στόματος του καναδού Υπουργού Εξωτερικών, Λόϋντ 'Αξουερθυ, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Ελένης Μπακοπάνου. Προηγουμένως, η βουλευτής Ελένη Μπακοπάνου κατέθεσε στην Καναδική Βουλή, πρόταση ψηφίσματος για το ίδιο θέμα.
Συνάντηση στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τζων Μέιτζορ, θα έχει απόψε στις επτά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Θέμα της συνάντησης οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό. Απόψε εξάλλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παρακαθήσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμή του, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών. Αύριο το πρωί, ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει για τη Φλωρεντία, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με το Ευρωπαικό Συμβούλιο..
Φθάνει την ερχόμενη Τρίτη στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουγκ Τζου, για εξαήμερη ενημερωτική επίσκεψη, την πρώτη από το διορισμό του. Ο κύριος Τζού αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Θα έχει επίσης συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνέχεια ο κύριος Τζου θα μεταβεί στην Αθήνα και την Αγκυρα.
Η διαπίστωση για έλλειψη κοινής εθνικής στρατηγικής, υπήρξε το κοινό σημείο των ομιλιών, τόσο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Γεράσιμου Αρσένη, όσο και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης, υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. Στην Ημερίδα συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννακης Μάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμαχία Ελλάδας- Κύπρου που υλοποιείται σε δυο πεδία, στο συντονισμό των ενεργειών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση και στην υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού χώρου.
Εθελοντική αύξηση της εισφοράς της, για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος θα συνεισφέρει ποσό, αυξημένο κατά το ένα τρίτο από το ποσό που της αναλογεί. Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς οργανισμού,'Αχμετ Φάουζι, ανακοινώνοντας την εθελοντική αύξηση της εισφοράς της Κύπρου, δήλωσε ότι ο Μπούτρος Γκάλι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.
Οι έρευνες για τους πέντε Αμερικανούς, Κυπριακής καταγωγής, οι οποίοι αγνοούνται από το 1974, έχουν προχωρήσει αρκετά και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο περίπου μήνες. Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ερευνών Ρόμπερτ Ντύλον, ύστερα απο συνάντηση που είχε το πρωί με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Λέανδρο Ζαχαριάδη. Κατα την συνάντηση, ο κύριος Ζαχαριάδης ενημέρωσε τον κύριο Ντύλον και για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, ΔΞΑ, για τους συγγενείς των αγνοουμένων. Σε δύο χρόνια, με τη συμμετοχή τριών χιλιάδων συγγενών αγνοουμένων, και με συνολικό κόστος 110 χιλιάδων λιρών θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, εκτιμά ο ερευνητής του Ινστιτούτου γενετικής και νευρολογίας, Μάριος Καριόλου. Τελικός σκοπός της τράπεζας αυτής ανέφερε ο κύριος Καριόλου, είναι η χρησιμοποίηση του ΔΞΑ, για ταύτιση τεκμηρίων ή λειψάνων. Το ινστιτούτο αντιμετωπίζει πρόβληματα στον εντοπισμό και προσέλευση των συγγενών των αγνοουμένων, αφού η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι εθελοντική.
Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μελέτησε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ύψους ενός εκατομμυρίων λιρών, για προώθηση του χειμερινού τουρισμού. Το ποσό αυτό, θα διατεθεί για διαφημιστική εκστρατεία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Ρωσία και τις Σκανδιναβικές χώρες, καθως επίσης και για επιδότηση ξένων τουριστικών πρακτόρων που ασχολούνται με την Κύπρο. Η Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Φρύνη Μιχαήλ, ανασκεύασε τους φόβους και τις εκτιμήσεις ότι θα παρατηρηθεί φέτος μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 25 % και δήλωσε ότι η μέχρι τώρα μείωση είναι της τάξης του ενός τοις εκατό.
Τον κώδωνα του κινδυνου κρούουν για άλλη μια φορά οι Βιομήχανοι, υπογραμμιζοντας τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομεας και ιδιαίτερα η μεταποιητική Βιομηχανία. Παραλληλα ομως επισημαίνουν τις προοπτικές της Κυπριακής Βιομηχανίας, νοουμένου θα εκπληρωθούν ορισμένες βασικές προυποθέσεις. Προς τον σκοπο αυτό, καθώς και για τη διαμόρφωση της μελλοντικής τους πορείας διοργανώνουν στις 27 Ιουνίου το συνέδριο με τίτλο "Για μια ευρωστη οικονομία". Ως αμεση και επιτακτική αναγκη για τη διάσωση του κλαδου, ο βιομηχανικός κόσμος θεωρεί την προωθηση των εξαγωγων και προτείνει την επιδότησή τους. Οσον αφορα το επίμαχο θέμα της ΑΤΑ η ομοσπονδία θα συγκαλέσει σε συσκεψη τους συνδέσμους της, τη Δευτερα 24 Ιουνιου προκειμένου να αποφασισουν για το τι μέλλει γενέσθαι, ενόψει και της αναμενόμενης παρέμβασης του προεδρου Κληρίδη.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την αυγή στην περιοχή της Αγίας Νάπας, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, για τη σύλληψη του Κώστα Κρητικού, 29 ετών, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ο Κρητικός αντέδρασε βίαια και επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών, ενώ ταυτόχρονα, άλλα νεαρά άτομα, κτύπησαν τους άνδρες της Αστυνομίας με ρόπαλα. Στη συνέχεια, η Αστυνομία συνέλαβε τον Κρητικό και άλλα τρία άτομα. Πρόκειται για τους Πέτρο Γιαννάκη, 32 χρόνων, από το Δασάκι Αχνας, Κυριάκο Καλικά, 28 χρόνων, από τη Σωτήρα και Κυριάκο Πάταλο, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Οι τέσσερεις οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου το οποίο εξέδωσε διαταγμα οκταημερης κράτησης εναντίον του Κρητικού. Οι άλλοι τρείς αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση χιλίων λιρών, μέχρι τις 25 Ιουνιου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Σε μερικές περιοχές, όμως, θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 20 βαθμούς στα ανατολικά και νότια παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι θα σχηματισθούν σύννεφα και δυνατόν να πέσουν λίγες βροχές, κυρίως στα ορεινά και στα ανατολικά τους. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί το πρωϊ, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα δυνατοί, 5 μποφόρ καισ τα νότια παράλια πολύ δυνατοί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στα νότια παράλια μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 26 στα δυτικά και τα βόρεια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Wednesday, 19 June 1996 - 11:18:05