Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-13.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: lysi@MIT.EDU


Οι πραγματικοί μοχλοί πίεσης για την λύση του Κυπριακού, βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών δήλωσε ο πρόεδρος Κληριδης φθάνοντας χθές βράδυ στην Νεα Υόρκη. Την θέση αυτή,ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να μεταφέρει και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, από τον οποίο θα ζητήσει όπως η χώρα του ασκήσει την επιρροή της στην 'Αγκυρα και ειδικά στους στρατιωτικούς, ώστε να μεταβάλουν την στάση τους στα βασικά θέματα του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ειπε ακόμη οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πρόκειται να υποβάλουν οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, διότι, αφενός, έχουν δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις γι'αυτό, και αφετέρου, γιατί δεν θεωρούν τον χρόνο κατάλληλο. Επεσήμανε, επίσης, οτι η καλύτερη περίπτωση για τήν Κύπρο θα ήταν μια συντονισμένη ενέργεια Αμερικής και Ευρώπης. Σχετικά με την πρότασή του για αποστρατιωτικοποίηση, ο πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, ότι δεν βλέπει περιθώρια προώθησής της, αφού ήδη την απέρριψε η Τουρκία. Ο πρόεδρος Κληρίδης θά έχει απόψε γεύμα εργασίας με τους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αύριο θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Προέδρου Κλίντον, για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Μπίτι.
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές και κυπριακές ένοπλες δυνάμεις καθώς στο Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις - "Θαλασσόλυκος" και "Εφεσσος" - με βασικούς στόχους, αφ' ενός, τη βελτίωση των δυνάμεων της Αγκυρας σε αποβατικές επιχειρήσεις και, αφ' ετέρου, την εξουδετέρωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας και Κύπρου. Στα πλαίσια της τουρκικής αεροναυτικής άσκησης "Θαλασσόλυκος" έχει προγραμματιστεί και προσέγγιση Τουρκικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας σε μια προσπάθεια να δοθεί η τουρκική απάντηση στη σύσταση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το Υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας από τη διεξαγωγή των ασκήσεων αυτών και πρόσθεσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το θέμα της αύξησης των εξοπλισμών στην Κύπρο με τη δέουσα προσοχή, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρντμεντ, Νίκολας Μπερνς. Πιστεύουμε και αποτελεί θέση μας,τονισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στην Κύπρο. Αναφερόμενος στα σενάρια πολέμου, ο κύριος Μπέρνς επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα συμμερίζονται. Δεν πιστεύουμε, είπε, ότι υπάρχει λογική αιτία για να ανεβάζουμε το διπλωματικό θερμόμετρο και να συζητούμε για παιγνίδια πολέμου και φόβους, καθώς και για ένα μελλον διαμάχης. Στην πραγματικότητα, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικου Υπουργείου Εξωτερικών, επιθυμούμε να στρέψουμε την κατάσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Συνέρχεται από τίς τέσσερεις καί τριάντα τό απόγευμα η ολομέλεια τής Βουλής των Αντιπροσώπων μέ κύριο θέμα συζήτησης τήν εκλογή μονίμου προεδρεύωντος του Σώματος, ο οποίος θα αναπληρεί στα καθήκοντά του τον Πρόεδρο, όταν αυτός κωλύεται. Επικρατέστερος για τη θέση είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης. Σήμερα, εξάλλου, κοινοποιήθηκε και γραπτώς στη Βουλή η γνωμάτευση που ζήτησε το Σώμα από το Γενικό Εισαγγελέα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας δέν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για τη δημιουργία της θέσης αυτής. Η Βουλή ορισε, επίση, τόν Βουλευτή Μάριο Ματσάκη ως κοσμήτορα τού Σώματος καί τούς βουλευτές Θάσο Μιχαηλίδη καί Στέλιο Γερασίμου ως Γραμματείς.
Βαθειά ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Μπιλ Κλίντον. Και οι δύο χωρες, ειπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και πιστευω ότι το μέλλον της περιοχης στην οποία βρίσκονται θα ειναι πολυ πιο λαμπερό εάν Ελλάδα καί Τουρκία επιλύσουν τις διαφορές τους, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τόνισε, θα είναι πολυ πιο σκοτεινό. Ο κυριος Κλίντον χαρακτήρισε την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Αθήνας και'Αγκυρας καθοριστική για το μέλλον της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Η Ελλαδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλα ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να το πράξουμε. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστης Στεφανοπουλος σε ομιλία του στους ομογενείς της Γερμανίας. Αναφερόμενος στις δύσκολες στιγμές που διανυει η χώρα, ο κύριος Στεφανόπουλος υπογραμμισε την αναγκη για ενοτητα του απανταχού ελληνισμου. Σημειωσε ακόμη ότι κανενα απο τα προβλήματα που αντιμετωπιζει η Ελλαδα δεν λόγω δικής της υπαιτιοτητας.
Την ανησυχία της Ελλαδος για την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα προκειται να μεταφέρει στους ομολογους του, στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Αμυνης της Ελλαδος Γεράσιμος Αρσενης. Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των υπουργων Αμύνης του ΝΑΤΟ που αρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες, Ο κύριος Αρσενης είχε τό πρωί κατ'ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βρεττανίας και της Γερμανίας, ενώ το απογευμα αναμένεται να συναντηθει με τον Αμερικανό και Γάλλο υπουργο Αμύνης. Αίτημα του κυρίου Αρσενη είναι, οι συμμαχικές δυνάμεις να παρέμβουν ούτως ώστε να σταματήσει η προκλητική σταση που τηρεί η Αγκυρα απέναντι στην Ελλαδα, προβαινοντας σε συνεχείς αμφισβητησεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την ένταση στις Ελληνοτουρκικες σχέσεις.
Αξιωματούχος τής Ισραηλινής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα οτι τό Ισραήλ καί η Ελλάδα συμφώνησαν νά πραγματοποιήσουν σέ λίγους μήνες κοινές ναυτικές ασκήσεις στήν Ανατολική Μεσόγειο. Τά Ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν οτι στόχος τών ασκήσεων ειναι νά αμβλυνθούν οι φόβοι τής Ελλάδος γιά τήν σύσφιγξη τών στρατιωτικών δεσμών μεταξύ τού Ισραήλ καί τής Τουρκίας. Εκπρόσωπος τού Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, ωστόσο, οτι η απόφαση γιά τίς ασκήσεις ελήφθη πρίν από δεκα οκτώ μήνες.
Η Επιτροπή εξωτερικών Υποθέσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τροπολογία πού πρότεινε ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης καί η οποία θέτη ως προϋπόθεση γιά τήν χρηματοδότιση τής Τουρκίας από τό πρόγραμμα Ευρωμεσογειακής συνεργασίας ΜΕΤΑ τον σεβασμό τής εδαφικής ακεραιότητας, τών εξωτερικών συνόρων τών κρατών-μελών τής Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς καί τον σεβασμό τού Διεθνούς Δικαίου. Στήν τροπολογία τού κυρίου Κρανιδιώτη αναφέρεται ακόμη οτι η Μεσογειακή πολιτική τής Κοινότητας πρέπει νά συμβάλει στό γενικό στόχο τής ανάπτυξης καί σταθεροποίησης τής Δημοκρατίας, στό σεβασμό τών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καί τήν προώθηση τής καλής γειτονίας.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ εκανε πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης πρός την Τανσού Τσιλέρ, υποστηρίζοντας οτι η πολιτική σταθερότητα θα επέλθει στη χώρα οταν τα δύο δεξιά κόμματα ενωθούν. Δημοσιευματα του τουρκικού τύπου αναφέρουν οτι τα κόμματα βρίσκονται κοντα σε συμφωνία. Εμπόδιο, ψστόσο, φαίνεται να αποτελεί τό ποίος εκ τών δύο θά αναλάβει τήν πρωθυπουργία, αφού η Τσιλέρ εμμένει σε εναλλακτική πρωθυπουργία. Ανοικτό και το ενδεχόμενο συνεργασίας για κυβέρνηση συνασπισμού με το Ισλαμικό κόμμα του Ερπακαν αφήνει ο Γιλμάζ σε περίπτωση μη συνεργασίας με την Τσιλέρ.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και αλλα δώδεκα αγνοούνται από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος των Ινδονησιακών αερογραμμών τύπου Ντι-Σι 10, κατα την απογείωσή του, στο αεροδρόμιο της Φουκου-όκα, στη Νότιο Ιαπωνία. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 275 ατομα. Η πυρκαγια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε απο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην μηχανή στο πίσω μερος του αεροσκάφους. Το αεροσκαφος λίγα δευτερόπλεπτα μετα την απογείωσή του κατέπεσε σε παρακείμενη ελώδη περιοχή και τυλικτηκε στις φλόγες σε λίγα λεπτά. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν απο τα συντρίμια τέσσερεις επιβάτες νεκρούς και 80 τραυματίες. Το αεροσκάφος είχε προορισμό τη νήσο Μπαλί.
Αποφασισμένοι νά αποκαταστήσουν τό κύρος τής αστυνομίας, παρουσιάστηκαν ο Αρχηγός καί Υπαρχηγός τής Δύναμης Πανίκος Χατζηλοϊζου καί Στέφος Ζαβρός σε σημερινή επίσκεψη στήν Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού. Ο κύριος Χατζηλοίζου τόνισε οτι η ηρεμία στήν αστυνομία διασαλεύτηκε μετά τήν πρόσφατες αποκαλύψεις γιά ανάμιξη μελών τής δύναμης στά εγκληματα τής Λεμεσού. Πρόσθεσε επίσης οτι τό εγκλημα στή Λεμεσό παρουσιάζεται μειωμένο λόγω τών μέτρων πού εχουν ληφθεί καί τά οποία-οπως ειπε- θά αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ολοκληρωνουμε το δελτιο μας με την προγνωση για το καιρο. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος αλλα, σε μερικες παραλιες περιοχες θα σχηματισθει ομιχλη. Οι ανεμοι θα ειναι ευμετάβλητοι ασθενεις 2 εως 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη και η θερμοκρασια θα πεσει στους 16 βαθμους στα δυτικα παραλια και στους 19 στις αλλες περιοχες. Αυριο μετα την διαλυση της ομιχλης ο καιρος θα καταστει παντου αιθριος. Οι ανεμοι θα καταστουν γυρω στο μεσημερι θαλασσιοι ασθενεις εως μετριοι 3 μεχρι 4 Μποφορ. Η θαλασσα θα καταστει το απογευμα ταραγμενη στα νοτια παραλια. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 36 βαθμους στο εσωτερικο, στους 31 στα νοτια και στους 28 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 13 June 1996 - 14:30:47