Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-06-12.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι ζητά την επέκταση της συμφωνίας για απαγκίστρωση χαρακτηρίζοντας το στάτους κβο στην Κύπρο απαράδεκτο. Ωστόσο, η απαγκίστρωση πού προτείνε ο κύριος Γκάλι αφορά μερικά μόνο μέτρα στην πράσινη γραμμή. Η αναφορά γίνεται στην έκθεση του κυρίου Γκάλι προς το συμβούλιο ασφαλείας, η οποία στόχο έχει, την ανανέωση της θητείας της ουνφισύπ, για άλλο ένα εξάμηνο. Ως γνωστό ο πρόεδρος Κληρίδης, απορρίπτει την ιδέα της μερικής απαγκίστρωσης και ζητά απόσυρση των στρατευμάτων πέραν του Τροόδους και πέραν του Πενταδακτύλου, παρόλο που στην χθεσινή συνάντηση του με τον κύριο Γκάλι, δέκτηκε και την μερική απαγκίστρωση αλλά με προυπόθεση ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ουσιαστική απαγκίστρωση. Παράλληλα, στη Λευκωσία ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης Αχτί Βαρτιάϊνε, συναντήθηκε με τον αρχηγό της εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κύριο αίτημα του διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ήταν η προώθηση της ιδέας της απαγκίστρωσης, ενώ σε δεύτερη μοίρα τέθηκε η δολοφονία του εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή. Η δολοφονία του εθνοφρουρού και η υποκριτική στάση των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσαν, πάντως, την έντονη αντιδράση της κυπριακής κυβέρνησης. Οι αρμόδιοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υποκύποντας στις τουρκικές παρεμβάσεις, αφαίρεσαν εσκεμμένα δύο παραγράφους από την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το συμβούλιο ασφαλείας. Στόχος της αφαίρεσης, εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, είναι αφενός μεν η ελαχιστοποίση των ευθυνών των αντρών της ειρηνευτικής δύναμης και αφετέρου η αποφυγή απόρριψης ευθύνης δια της μη πλήρους διαλεύκανσης της δολοφονίας. Η κυβέρνηση, προβαίνει ήδη σε διαβήματα πρός τήν εδρα τών Ηνωμένων Εθνών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά τις επαφές που είχε στη Γενεύη, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στις 18 Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον οποίο θα ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης συνομιλίες και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως επίσης και με τους αντιπροσώπους των πέντε, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Αμερικανός πρέσβης Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ αναχωρεί το απόγευμα για την Ουάσιγκτων, έπειτα απο τη συμπλήρωση τριετούς θητείας στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία. Ο κυριος Μπάουτσερ θα σταθμεύσει στο Λονδίνο όπου θα έχει επαφές για το Κυπριακό με αξιωματούχους του Βρεττανικού υπουργείου Εξωτερικών και θα συζητήσει ζητήματα συντονισμού των ενεργειών ΗΠΑ και Βρεττανίας. Τις Βρεττανικές απόψεις θα διαβιβάσει ο κυριος Μπάουτσερ στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον εν όψει της συνάντησης του με τον πρόεδρο Κληρίδη.
Νέα επίσκεψη στήν Κύπρο θά πραγματοποιήσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος τής Μεγάλης Βρετανίας γιά τό Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ. Οπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος τής Βρετανικής Υπάτης Αρμοστίας στήν Λευκωσία, ο κύριος Χάνεϊ θά φθάσει στήν Κύπρο στίς εξη Ιουλίου γιά πενθήμερη επίσκεψη στό πλαίσιο τής οποίας θά εχει συναντήσεις μέ ενα ευρύ φάσμα ατόμων καί από τίς δύο πλευρές ωστε νά διαμορφώσει μιά ξεκάθαρη εικόνα γιά τήν κατάσταση στήν Κύπρο. Σύμφωνα, ωστόσο, μέ τόν Βρετανό εκπρόσωπο, τό Λονδίνο δέν αναμένει μεγάλες εξελίξεις στό Κυπριακό αυτή τήν περίοδο. Δέν αναμένουμε πυροτεχνήματα πρίν από τήν εναρξη τών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδιος εκπρόσωπος.
Διάγγελμα προς τον Χριστιανικό κόσμο απέστειλαν οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών πού παρέστησαν στούς εορτασμούς επί τή ευκαιρία τών χιλίων εννιακοσίων πενήντα χρόνων απο την ίδρυση της εκκλησίας της Κύπρου. Στο διάγγελμα αναφέρεται ότι το Ευαγγελικό μύνημα και το κύρηγμα του Αποστόλου Παύλου, έπειτα απο την παρέλευση δύο χιλιάδων περίπου ετών και εν ' όψει της τρίτης χιλιετίας, είναι δυνατόν να γίνει και πάλι σημείο επικοινωνίας και ενότητας των διαφόρων Χριστιανικων παραδόσεων. Ο Χριστιανισμός ως η Εκκλησία του Χριστού, αναφέρεται στό Διάγγελμα, έχει οικουμενικό και παγκόσμιο χαραχτήρα και λειτουργεί ενοποιητικά, υπερβαίνοντας τις έννοιες της φυλής του Εθνους και του γένους. Κατά τήν διάρκεια τών εορτασμών, οι εκπρόσωποι απο διάφορες εκκλησίες, είχαν την τραγική εμπειρία της απαράδεκτης διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο. Μπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, προστίθεται στό διάγγελμα,οι εκπρόσωποι τών Εκκλησιών υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας προς τους ισχυρούς της γής και ιδιαίτερα στους εξ ' αυτών λεγόμενους Χριστιανούς και τους καλούν να αποδώσουν δικαιοσύνη και ελευθερία στη χώρα που έγινε πύλη της εισόδου του Χριστιανισμού στα Εθνη.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στάση της Γερμανίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Σε δηλώσεις του ο κύριος Πάγκαλος, χαρακτήρισε ανεπαρκή και λανθασμένη την πολιτική των ίσων αποστάσεων που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Κλαόυς Κίγκελ τήρησε για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Εξάλλου, ο κύριος Πάγκαλος χαρακτηρισε ανεπαρκή την δηλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Εμρε Γκιονενσάι, ότι το θέμα της Γαύδου είναι τεχνικό και κάλεσε την Αγκυρα να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου. Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι, εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γραμματέας της Τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα, όπου του επεδόθη διάβημα διαμαρτυρίας για τις χθεσινές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.
Ελλάδα καί Ισραήλ θά προχωρήσουν στήν διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που σημιουργήθηκαν στην Αθήνα επειτα απο τήν υπογραφή τής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μετέδωσε το Ισραηλινό ραδιόφωνο. Ωστόσο, το Ισραηλινό ραδιόφωνο δεν εδωσε οποιεσδήποτε πληροφορίες αναφορικά μέ τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των ασκήσεων.
Σε σημείο έξω απο τη Λεμεσό και μετά απο τηλεφώνημα αγνώστου, η αστυνομία εντόπισε το οπλοπολυβόλο που κλάπηκε πρόσφατα απο αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία. Η ανεύρεση εγινε εφικτή μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στον αξιωματικό Υπηρεσίας της αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Ο άγνωστος πληροφοριοδότης ανέφερε ότι σε σημείο κοντά στον παρακαμπτήριο δρόμο του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού Λευκωσίας, στην περιοχή της Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, υπάρχουν όπλα. Αστυνομικό κλιμάκιο μετέβει στο σημείο που υπέδειξε ο άγνωστος και βρήκε μέσα σε σεντόνι τό οπλοπολυβόλο που είχε κλαπεί πρόσφατα απο αποθήκη της Εθνικής Φρουράς. Στο μεταξύ συνεχίζει να τελεί, υπο κράτηση, ο ανθυπολοχαγός Βαρβαράκης Πιερής ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την κλοπή του οπλοπολυβόλου.
Εκρηξη σημειώθηκε γύρω στις δύο το πρωί στο καμπαρέ Κριστάλ, στο δρόμο προς το λιμάνι της Λάρνακας. Την ώρα της έκρηξης δε βρισκόταν κανένας μέσα στο καμπαρέ, το οποίο έχει ανακαινιστεί και επρόκειτο να λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ, Φοίβος Γεωργαλλίδης δήλωσε ότι οι ζημιές από την έκρηξη είναι πολύ μικρές. Ο Γεωργαλλίδης είναι επίσης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Φελίσσια στο οποίο σκοτώθηκε ο Ανδρος Καλοψιδιώτης.
Τέθηκε υπό ελεγχο η μεγάλη πυρκαγιά πού ξέσπασε νωρίς τό απόγευμα στήν περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας. Η πυρκαγιά κατέκαυσε εκταση δύο περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων από Ελαιόδενδρα, χαρουπόδενδρα καί αγρια βλάστηση. Γιά τήν κατάσβεσή της χρησημοποιήθηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα καί γεωργικοί ελκυστήρες, ενώ εργάστηκαν ανδρες τής πυροσβεστικής υπηρεσίας καί κάτοικοι τής περιοχής.
Δύο νέοι Ιατροδικαστές αναμένεται να προσληφθούν εντός των προσεχών ημερών δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος Αιμοδοσίας που έγινε στην Αστυνομική Ακαδημία, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι οι προσλήψεις δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη. Γιά τά δύσκολα περιστατικά, διευκρίνησε ο κύριος Χριστοφίδης, θα είναι παρώντες δύο ιατροδικαστές για να υπάρχει ασφάλεια ευρημάτων και εχέγγεια πορίσματα.
Ολοκληρώνουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό. Ο γενικά αίθριος καιρός θα συνεχιστεί και απόψε με ασθενείς μεταβλητούς ανέμους 2 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι 3-4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 32 στα νότια παράλια και τους 28 στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Wednesday, 12 June 1996 - 12:24:07