Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-31.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία σε μερικές πτυχές του Κυπριακού και ανέφερε ότι μόνο στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας υπάρχει. Ο πρόεδρος Κληρίδης σχολίαζε χθεσινοβραδυνή ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή, Ρίτσιαρντ Μπάουτσιερ, κατά την οποία ο Αμερικανός διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην ιδέα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην πολιτική ισότητα, στο διαχωρισμό των εξουσιών στο ομοσπονδιακό επίπεδο και την εκχώρηση των καταλοίπων στις επι μέρους πολιτείες, στο θέμα της ασφάλειας, της αποστρατικοποίησης, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Αναφερόμενος σε κάθε μιά από τις πτυχές του Κυπριακού, ο πρόεδρος Κληρίδης υπενθύμισε ότι η Τουρκική πλευρά λέει ότι δέχεται τη διεθνή δύναμη, αλλά θέλει να παραμείνουν οι συνθήκες με δικαίωμα επέμβασης. Αναφορικά με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι Τούρκοι υποστηρίζουν το 29+, ενώ η πλευρά μας προτείνει 24%, ενώ στο θέμα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, δέν έχουν πεί ακόμα ότι δέχονται ένταξη πρίν γίνει μέλος η Τουρκία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τήν ενταξη τής Κύπρου στήν Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ανεξάρτητα από τήν επίλυση τού κυπριακού προβλήματος. Τήν σαφή Αμερικανική θέση επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τού Λευκού Οίκου, Ντέϊβιντ Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη γιά τούς ξένους ανταποκριτές στήν Ουάσιγκτον. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κύριος Τζόνσον επανέλαβε επίσης τό διαρκές ενδιαφέρον τής Αμερικανικής κυβέρνησης γιά τήν Κύπρο καί τόνισε οτι η Ουάσιγκτον θά κάνει οτι ειναι δυνατόν γιά νά βοηθήσει τόν λαό τής Νήσου στήν προσπάθεια εξεύρεσης μιάς ειρηνικής λύσεως. Ο κύριος Τζόνσον απέφυγε ωστόσο νά απαντήσει ευθέως κατά πόσο η πολιτική τής χώρας του στό Κυπριακό συμβαδίζει μέ αυτή τών Ηνωμένων Εθνών.
Τήν άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος γιά νά αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι κατά πόσο επιθυμούν ένταξη στήν Ευρωπαϊκή 'Ενωση, χωρίς νά ειναι μέλος η Τουρκία, ζήτησε ο Ραούφ Ντεκτάς. Σε συνέντευξη πού παραχώρησε χθές βράδυ στόν παράνομο τηλεοπτικό σταθμό "Μπαϊράκ", ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε οτι ο Πρόεδρος Κληρίδης εχει αποδεχθεί πολλά από τά αιτήματα τής Τουρκοκυπριακής πλευράς, αρκεί, όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι νά αποδεχθούν τήν ένταξη. Ο κατοχικός ηγέτης χαρακτήρισε εξάλλου ως "προεκλογικό πυροτέχνημα τού Κλίντον" τήν συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη καί αποκάλυψε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε παραστάσεις πρός τήν Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε σήμερα την πλήρη υποστήριξη του, στην εκλογή αναπληρωτή προέδρου της Βουλής και ανέφερε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε κατηγορηματικά τη δήλωση του προέδρου του Κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, ότι η δημιουργία θέσης, αναπληρωτή προέδρου της Βουλής, εξυπηρετεί τον Ραούφ Ντεντκάς, ενώ τόνισε παράλληλα, την αναγκαιότητα της δημιουργίας θέσης αναπληρωτή προέδρου του σώματος.
Επαναναδιορίστηκε σήμερα, στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Αλέκος Ευαγγέλου. Ο κύριος Ευαγγέλου, έδωσε σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση στο Προεδρικό Μεγαρο, ενώπιον του προέδρου Κληρίδη και παρουσία του αποχωρούντος υπηρεσιακού Υπουργού Γεώργιου Σταυρινάκη. Η επιστροφή του κυρίου Ευαγγέλου σημαδεύεται με τις αναμενόμενες ανακατάξεις στο αστυνομικό σώμα. Σε δηλώσεις του, ο κύριος Ευαγγέλου εξέφρασε την πρόθεσή του, να συνεχίσει το έργο του στο Υπουργείο και την προσπάθεια του, για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της εξάπλωσης των ναρκωτικών στην Κύπρο.
Με την ευκαιρία της αυριανής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κύπρο, ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς, είχε το πρωί συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο κύριος Καρατζάς τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αποδίδει μεγάλη σημασία στην παρουσία της, στην Κύπρο και επεσήμανε την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας. Στη συνέχεια, ο κύριος Καρατζάς επισκέφθηκε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου και αντήλλαξαν απόψεις για τον εκσυγχρονισμό του χρηματο-πιστωτικού συστήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. ΑκολούΘως ο κύριος Καρατζάς συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι το δογμα του ενιαίου οικονομικού χώρου είναι μια ζώσα πραγματικότητα. Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, εγινε δεχτός στην συνέχεια απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος εξέφρασε, στην ελλαδική αντιπροσωπεία τις απόψεις του επί του εθνικού θέματος.
Σε κρίσιμη καμπή οδηγούνται οι σχέσεις των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης των εργοδοτών και των συνετεχνιών, ως προς την διαφοροποίηση του συστήματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, αφού οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος. Τον κυριαρχικό ρόλο για επίλυση του θέματος της Α.Τ.Α ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αναλαμβανει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι εξελίξεις για την ΑΤΑ αναμένονται, κατά το τρίτο δεκαήμερο του προσεχούς Ιουνίου. Σχετικά με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το 1996 δεν θα υπάρξει αύξηση. Σε ότι αφορά τις ανησυχίες της ΟΕΒ, ότι η πολιτική των τραπεζών δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η πολιτική των τραπεζών ως προς τις επενδυτικές δαπάνες, δεν είναι περιοριστική.
Την δική τους εκλογική αναμέτρηση είχαν σήμερα οι καθηγητές μεσης εκπαίδευσης. Δικαίωμα ψήφου στις φετεινές εκλογές είχαν τέσσερεις χιλιάδες περίπου καθηγητές απο τους οποίους οι επτακόσιοι περίπου ψήφισαν για πρώτη φορά. Οι κάλπες άνοιξαν στις 3 και 30 το απόγευμα και θα κλείσουν στις 7 και 30 απόψε. Στην Λευκωσία το εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Απο τις εκλογές θα αναδειχθούν 202 Γενικοί Αντιπρόσωποι της οργάνωσης οι οποίοι στην συνέχεια θα αναδείξουν το νέο Συμβούλιο που αποτελείται απο 21 άτομα. Στην συνέχεια το Συμβούλιο θα εκλέξει την επταμελή γραμματεία, η οποία με τη σειρα της θα εκλέξει τον πρόεδρο της οργάνωσης. Τις εκλογές διεκδικούν η Αλλαγή, που πρόσκειται στο ΔΗΣΥ, η ΔΗΚΙ,που πρόσκειται στο ΔΗΚΟ, η ΠΑΣΚ, που πρόσκειται στην ΕΔΕΚ, η Προοδευτικη που πρόσκειτε στο ΑΚΕΛ και η Ανεξάρτητη Α11. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στα μεσάνυκτα.
'Ετοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργια στο Ισραήλ, είναι ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετα-νιάχου, που αντιτίθεται στην πολιτική της ειρηνευτικής διαδικασίας του Σιμόν Πέρες. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε την καταμέτρηση των 140 χιλιάδων περίπου ψηφοδελτίων, ψηφοφόρων ειδικών κατηγοριών, πού ψήφισαν στούς χώρους υπηρεσίας τους καί ασθενών που ψήφισαν σε νοσοκομεία. Ο Ραάν Κοέν, εκπρόσωπος του εργατικού κόμματος στην επίσημη εκλογική επιτροπή, παραδέκτηκε την ήττα του κόμματος του. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρεζ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μπέντζιαμιν Νετα-νιάχου.
'Εκκληση στην Αλβανία να εξετάσει το ενδεχόμενο μερικής επαναπροσφυγής στις κάλπες, προς όφελος της δημοκρατικής σταθερότητας, απηύθυνε ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Οργανισμόυ για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Φλάβιο Κότι. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, ο κύριος Κότι τονίζει ότι είναι ανησυχητικά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού, οι οποίοι ήταν παρόντες στη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών της 26ης Μαίου στην Αλβανία.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις περισσότερες περιοχές, ενώ τοπικά θα σχηματίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και τις απογευματινές ώρες δυνατόν να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 26 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 25 στα βόρεια και δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Friday, 31 May 1996 - 12:26:05