Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-30.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Συνέρχεται αυτή τη στιγμή σε έκτακτη συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο και η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος για να συζητήσουν την πρόταση του κόμματος για την προεδρία της βουλής. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι θα προταθεί ο Πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού ως υποψήφιος της συνεργασίας ΔΗΚΟ-ΔΗΣΥ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με δεδομένη την πλειοψηφία των δύο κομμάτων στη νέα Βουλή, ο κύριος Κυπριανού φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο νέος Πρόεδρος τού Σώματος. Εξάλλου, στις επτά συνέρχεται το Πολιτικο Συμβούλιο τού Κινήματος Ελευθερων Δημοκρατων, για να μελετήσει τα αποτελεσματα των βουλευτικών εκλογων τη Κυριακής. Παραλληλα, το Πολιτικο Συμβούλιο τών Ελευθέρων Δημοκρατών, θα καθορίσει το σχεδιάγραμμα δράσης μεσα στην νεα Βουλή, καθως και το θέμα της εκλογής Προέδρου τού Σώματος.
Την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και τον ρόλο της Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού συζητεί σήμερα στο Παρίσι ο υπουργος Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης με τον Γάλλο ομόλογο του Ερβέ Ντε Σαρέτ και τον υπουργο για Ευρωπαϊκά θέματα Μισέλ Μπαρνιέ. Ο κυριος Μιχαηλίδης αναχώρησε χθες το απόγευμα για τήν Γαλλική πρωτεύουσα όπου την Παρασκευή θα παραστεί σε εκδήλωση για την Κύπρο με τίτλο " Η Κύπρος είναι Ευρώπη". Τον υπουργό Εξωτερικών συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.
Τό κυπριακό συγκαταλέγεται μεταξύ τών θεματων πού θά συζητήσει μέ τήν Τουρκική πολιτική ηγεσία ο Γενικός Γραμματέας τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι. Ο κύριος Γκάλι αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα, γιά επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, έπειτα απο πρόσκληση της Τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κυρίου Γκάλι στην Τουρκία. Ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρόεδρο της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης, τον πρωθυπουργό της χώρας Μεσούτ Γιλμάζ και τον υπουργό εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάϊ.
Η Επιτροπή Κατανομής Κονδυλίων της Αμερικανικής Βουλής, αποφάσισε τη διατήρηση των δεκαπέντε εκατομμυρίων δολλαρίων ως ετήσια οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο. Επιπλέον υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Επιτροπή υποστηρίζει την ειρηνική επανένωση του νησιού με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Εξάλλου, η Επιτροπή αποφάσισε την διατήρηση και για το ερχόμενο έτος της αναλογίας επτά προς δέκα στην αμυντική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αμυντική βοήθεια προς τις δύο χώρες δεν θα έχει ως στόχο την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, αλλά την βελτιωση τών ήδη υφισταμένων συστημάτων Αμερικανικής κατασκευής. Ταυτόχρονα η επιτροπή τάσσεται υπερ της μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία κατά πενήντα τοις εκατόν.
Τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη. Ο κυρίος Αρσένης ενημέρωσε τον πρόεδρο Στεφανόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το υπουργείο του. Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο υπουργός Εθνικής Αμυνης υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος παρακολουθεί στενά και με μεγάλο ενδιαφερον τα τεκταινόμενα, ενώ διέψευσε τις φήμες περι νέου επεισοδίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Ιμια. Σχολιαζοντας την ακύρωση απο την ελληνική κυβερνηση, της προγραμματισμένης συνάντησης Πάγκαλου Γκιονενσάϊ, ο κύριος Αρσένης ανέφερε ότι κατόπιν συζητήσεως, αποφασίστηκε ότι αυτή ήταν η ενδεδειγμένη απο ελληνικής πλευράς κίνηση.
Προβάδισμα απέκτησε για πρώτη φορά κατα την επίσημη καταμέτρηση των ψηφοδελτίων τών χθεσινών εκλογών στο Ισραήλ, ο υποψήφιος του δεξιού κόμματος Λικούντ Μπέντζιαμιν Νετα-νιάχου. Με καταμετρημένο το 99,7 % των ψήφων, ο Νετανιάχου εξασφαλίζει το 50,3% και ο Σιμόν Πέρες τον 49,7%. Το προβάδισμα του Νετα-νιάχου είχε ήδη διαφανεί απο την έρευνα της τάσης των ψηφοφόρων έξω απο τα εκλογικά τμήματα. Θα καταμετρηθούν ακόμη 140 χιλιάδες ειδικοί ψήφοι οπως διπλωματών, στρατιωτών, ναυτών, πού ψήφισαν στούς χώρους υπηρεσίας τους καί ασθενών που ψήφισαν σε νοσοκομεία. Η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τις απογευματινές ωρες της ερχόμενης Παρασκευής οποταν οι Ισραηλινοί θα πληροφορηθούν ποιος θα έιναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.. Ο Περες υπολείπεται 16.000 ψήφους του Νετα-νιάχου και ελπίζει ότι θα καλύψει τη διαφορά μετα την καταμέτρηση των ειδικών ψήφων.
Τρία άτομα σκοτώθηκαν χθες βράδυ σε ισάριθμα οδικά δυστυχήματα πού σημειώθηκαν στη Λεμεσό και στην Πύλα. Νεκροί ειναι η 50χρονη Γαλάτεια Ξενοφώντος από τον Αγιο Ιωάννη Αγρού, ο Μάρκος Μιχαήλ, 53 χρόνων από τον Αγιο Θεράποντα, καί ο Τουρκοκύπριος Χαλίλ Κελές, 29 χρόνων από την κατεχόμενη Λευκωσία. Η Γαλάτεια Ξενοφώντος εχασε τήν ζωή της οταν κτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στήν προσπάθειά της νά διασταυρώσει τόν αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού. Ο Μάρκος Μιχαήλ, υπέκυψε στά τραύματά του οταν τό φορτηγό πού οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό βάθους εκατό μέτρων στο δρόμο Αγίου Θεράποντα - Αγίου Αμβροσίου. Ο Τουρκοκύπριος Χαλίλ Κελές βρήκε σκοτώθηκε οταν η μοτοσυκλέτα πού οδηγούσε συγκρούστηκε βίαια μέ μικρό λεωφορείο σέ στροφή τού δρόμου Περγάμου-Πύλας, στά ορια τών Βρετανικών Βάσεων.
Θέματα αναπροσαρμογής των τιμών των πετρελαιοειδών και του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων πετρελαιοειδών, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών. Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ομως να ληφθούν αποφάσεις.
Με ταχύ ρυθμό εισερχόμεθα στην ζωή των ναρκωτικών και τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Αυτό επεσήμανε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, πρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης για Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και προειδοποίησε ότι κράτος και κοινωνία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην νεολαία. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Μητροποπολίτης Κιτίου ανέφερε ότι τα άτομα που ζήτησαν βοήθεια απο την Ανοικτή Θεραπευτιή Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων "Τόλμη", το 1995 παρουσίασαν αύξηση 100%. Κατα την διάσκεψη ανακοινώθηκε ότι ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στη πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης ναρκωτικών με σύνθημα "Σταμάτησε τα Ναρκωτικά πριν τα αρχίσεις".
Γη πέντε εκταρίων, αξίας διακόσιων χιλιάδων λιρών, παραχωρήθηκε ως δωρεά από την Ιερά Μονή Κύκκου για τις σχολικές ανάγκες του Γυμνασίου Εγκωμης. Σε σεμνή τελετή που έγινε σήμερα στο Γυμνάσιο Εγκωμης, τιμήθηκε ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος, για την προσφορά του αυτή. Στην εκδήλωση, παρέστησαν η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμου, Κλαίρη Αγγελίδου και ο Πρόεδρος τής Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, Αντρέας Παπαβασιλείου.
Αναστέλλεται από αυριο η εκδοση τής καθημερινής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Τήν απόφαση γιά αναστολή τής κυκλοφορίας ανακοίνωσε τό πρωί στό προσωπικό ο πρόεδρος τού Διοικητικού Συμβουλίου τής εφημερίδας.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε θα υπαρχουν κατα διαστηματα παροδικες νεφωσεις με ενδεχομενο να δωσουν λιγες τοπικες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι δυτικοι ως βορειοδυτικοι ασθενεις 3 Μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 14 βαθμους στο εσωτερικο και στους 16 βαθμους στα παραλια. Αυριο ο καιρος στην αρχη θα ειναι κυριως αιθριος. Γυρω στο μεσημερι ομως θα αναπτυχθουν νεφωσεις και δυνατο να πεσουν τοπικες βροχες και πιθανο να σημειωθουν μεμονωμενες καταιγιδες. Οι ανεμοι το πρωι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις 3 Μποφορ και σταδιακα θα τραπουν σε θαλασσιους μετριους ως δυνατους 4 με 5 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 29 βαθμους στο εσωτερικο, στους 27 βαθμους στα νοτια παραλια και στους 25 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 11:08:51