Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-28.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, Γούσταβ Φαϋσέλ, δήλωσε ότι ο διορισμός πολλών εκπροσώπων φαίνεται να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τον συντονισμό τους με τα Ηνωμενα Εθνη. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Φαϋσελ, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι όλοι εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Υπέδειξε όμως ότι την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων εκπροσώπων, υποστήριξαν όλες οι χώρες που διόρισαν ειδικό εκπρόσωπο. Αναφορικά με την επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού αντιπροσώπου του Μπούτρος Γκάλι για το Κυπριακό, Χαν Σου Τζού, ο κύριος Φαϋσέλ είπε, ότι θα πραγματοποιηθεί μετα το τέλος Ιουνίου. Στην συνάντηση ο κυριος Φεϋσέλ παρουσίασε στον πρόεδρο Κληρίδη τον νέο πολιτικό συμβουλο της Ειρηνευτικης Δύναμης στην Κύπρο, Πήτερ Σμίθ, που αντικαθιστά τον Πώλ Κάβανα, και συζήτησαν θέματα που αφορούν την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Γενικό Γραμματέα. Ο κύριος Φαϋσέλ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση Κληρίδη-Γκάλι θα πραγματοποιηθεί στην Γενευη στις 11 Ιουνίου, ενώ η συνάντηση Γκάλι-Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού.
'Εντονες διεργασίες για την προεδρία της βουλής των αντιπροσώπων άρχισαν στα συγκυβερνώντα κόμματα. Οι διεργασίες θα κορυφωθούν αύριο. Το πρωί αναμένεται να συναντηθούν οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, κύριοι Μάτσης και Κυπριανού, ενώ σύσκεψη θα έχει και το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ. Η ΕΔΕΚ ήδη έχει αποφασίσει την υποψηφιότητα Λυσσαρίδη και γι αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμο να συνέλθουν τα όργανα του κόμματος.
Πρόταση για συνεργασία με το ΑΔΗΣΟΚ απηύθυνε δημόσια ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, πρόταση την οποία θα μελετήσουν τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Η αποτυχία του κυρίου Ρολάνδη να εκλεγεί στη βουλή ήταν και το κύριο θέμα της συνάντησης του προέδρου των Φιλελευθέρων με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων διαβεβαίωσε τον πρόεδρο ότι θα τον στηρίξει σε περίπτωση που επαναδιεκδικήσει την προεδρία της δημοκρατίας. Στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για μη επανεκλογή του κυρίου Ρολάνδη, διαψεύδοντας πληροφορίες για κινήσεις στελεχών του κόμματος προς τον σκοπό αυτό.
Παρά την αποτυχία εξασφάλισης βουλευτικής έδρας, οι Νέοι Ορίζοντες έχουν εξαιρετικές προοπτικές και θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Κουτσού, ο οποίος προέβη και σε καταγελλίες εναντίον μέλων του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ΚΥΠ για επηρεασμό ψηφοφόρων. Ο κύριος Κουτσού χαρακτήρισε το τελικό αποτέλεσμα που εξασφάλισαν οι Νέοι Ορίζοντες ως ενθαρυντικό και ως μια θετική αρχή, τονίζοντας ότι η απώλεια της βουλευτικής έδρας για 282 ψήφους δεν θα εμποδίσει την πορεία για υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος.
Νέο επεισόδιο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πλοίου σημειώθηκε το πρωί κοντά στις βραχονησίδες 'Ιμια, όταν λίγο πριν τις εννέα το πρωί τουρκικό σκάφος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή μεταξύ των βραχονησίδων Ιμια και Καλολύμνου. Σκάφος του Λιμενικού Σώματος κάλεσε επενειλημμένως το τουρκικό πλοίο να εγκαταλείψει τον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Σε κάποια στιγμή, ο Τούρκος κυβερνητης άλλαξε απότομα πορεία, με αποτέλεσμα η πλώρη του σκάφους να συγκρουστεί με την αριστερή πλευρά του ελληνικού περιπολικού σκάφους και να του προκαλέσει ελαφρές ζημιές. Στην περιοχή έσπευσε και ελληνική πυραυλάκατος η οποία απομάκρυνε το τουρκικό σκάφος. Εν τω μεταξύ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εξελίσσεται η άσκηση του πολεμικού ναυτικού "Καταιγίδα 96". Κατά τη διάρκεια της σημερινής άσκησης βρήκε τραγικό θάνατο ο κελευστής του Αντιτορπιλικού "Νέαρχος", Νικόλαος Ρούσης, ο οποίος εισέπνευσε αναθυμιάσεις από τη δεξαμενή λυμάτων του πλοίου.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η κατάσταση στην Αλβανία μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Στα Τίρανα σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με συλλήψεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης και ξυλοδαρμών οπαδών της στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος Σερβέτ Πελλούμπι και αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν. Οι αστυνομικοί προπηλάκισαν ακόμη Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους. Εν τω μεταξύ στέλεχος της ομάδας των Διεθνών Παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι το Σώμα των Παρατηρητών θα αποχωρήσει από την Αλβανία πριν από το δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, υπό το βάρος των εκλογικών ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν κατά τον πρώτο γύρο.
Υστάτη παρότρυνση προς τους αξιωματικούς και τα μέλη της αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού να συμπαρασταθούν στο έργο του προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, προκειμένου να προστατευθεί κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά ο τόπος, απηύθυνε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Ποταμάρης. Ο κύριος Ποταμάρης, ο οποίος μιλούσε σε ανοικτή αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού με την ευκαιρία της αφυπηρέτησής του, υπογράμμισε ότι η μοναδική βιομηχανία που διαθέτει ο τόπος και επιβάλλεται να προστατευθεί είναι η τουριστική. Ο κύριος Ποταμάρης ανέφερε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της αστυνομίας στο θέμα αυτό και επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι πρώτη χώρα σε θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ η εγκληματικότητα ανήλθε σε ανησυχητικά επίπεδα, απράγοντες που πιθανόν να αποτρέπουν τους ξένους να επισκεφθούν το νησί.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την Πανευρωπαϊκή πορεία Μοτοσυκλεττιστών, που αρχίζει την πρώτη Αυγούστου από το Βερολίνο και με τέρμα την Κερύνεια. Για τον σκοπό αυτό έφθασε στην Κύπρο ο Μάϊκολ Γκράϊμς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης Μοτοσυκλεττιστών, μέλη της οποίας θα λάβουν μέρος στην πορεία. Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο κύριος Γκράϊμς είπε ότι γίνεται για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι απαιτήσεις του Κυπριακού λαού είναι οι ίδιες με αυτές των λαών της Ευρώπης, όταν η Ευρώπη ήταν μοιρασμένη.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος και οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 2 με 3 Μποφορ. Η θαλασσα θα ειναι ηρεμη και τοπικα μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει στους 13 βαθμους στο εσωτερικο και τους 15 στα παραλια. Αυριο ο καιρος θα ειναι αρχικα αιθριος ενω τις απογευματινες ωρες αναμενονται τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε νοτιους εως νοτιοδυτικους μετριους 3 με 4 Μποφορ και παροδικα το απογευμα δυνατους 5 Μποφορ. Η θαλασσα θα καταστει σταδιακα μεχρι ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 30 βαθμους στο εσωτερικο, στους 27 στα νοτια παραλια και στους 24 βαθμους στα δυτικα παραλια..
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:37:00