Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-27.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Η άνοδος του εκλογικού ποσοστού του ΑΚΕΛ, η μείωση του ποσοστού των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων και η αύξηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τέσσερα σε πέντε, ήταν το γενικό αποτέλεσμα, των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Το νέο κόμμα που εισέρχεται στη Βουλή είναι το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών, το οποίο εξασφαλίζει δύο έδρες. Το ΑΔΗΣΟΚ εξάλλου, απέτυχε να εξασφαλίσει το ελάχιστο ποσοστό εισόδου στη Βουλή. Με καταμετρημένο το 99,78 % ψήφισαν 374,210 τα έγκυρα ήταν 367.22 ή 96,97 % Η αποχή ανήλθε στο 8,2 % τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 1,54% και τα άκυρα 1,48% Η συνεργασία Δημοκρατικού Συναγερμού και Φιλελευθέρων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εξασφαλίζει το 34,47 % των ψήφων και 20 έδρες. Το ΑΚΕΛ 33,02 % και 19 έδρες Το ΔΗΚΟ 16,41 % και 10 έδρες Η ΕΔΕΚ 8.13 % και 5 έδρες Το ΚΕΔ 3,69 % και 2 έδρες Το ΑΔΗΣΟΚ 1,44 % χωρίς έδρα Οι νέοι ορίζοντες 1,71 % χωρίς έδρα, και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1 % χωρίς έδρα. Μικρότερα ποσοστά και χωρίς έδρα εξασφάλισαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα αφού δημιουργήθηκε πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στην Λεμεσό και τη Λευκωσία. Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Γιώργος Χαραλαμπίδης, ανακοίνωσε ότι η ανακήρυξη των βουλευτών της επαρχίας Λευκωσίας, για την πρώτη κατανομή θα γίνει στις έξι το απόγευμα και για τη δεύτερη κατανομή στις οκτώ απόψε.
Στην Επαρχία Λευκωσίας από την πρώτη κατανομή, εκλέγονται οι βουλευτές: Δημοκρατικός Συναγερμός: Γιαννάκης Μάτσης, Καίτη Κληρίδου, Δημήτρης Συλλούρης, Πρόδρομος Προδρόμου, Ανδρέας Παρισσινός, Παναγιώτης Δημητρίου και Ουράνιος Ιωαννίδης. Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, πιθανόν να μείνει τελικά, εκτός Βουλής. ΑΚΕΛ: Νίκος Κατσουρίδης, Τάκης Χατζηγεωργίου, Αβραάμ Αντωνίου, Αριστοφάνης Γεωργίου, Ανδρέας Φιλίππου και Γιώργος Λιλήκκας. ΔΗΚΟ: Τάσσος Παπαδόπουλος, Μάρκος Κυπριανού. Τρίτη εδρα καταλαμβάνει ο Νίκος Μουσιούττας και τέταρτη ο Στάθης Κιττής. ΕΔΕΚ: Βάσος Λυσσαρίδης. Τη δεύτερη έδρα φαίνεται να καταλαμνβάνει ο Τάκης Χατζηδημητρίου στη δεύτερη κατανομή, με μικρή διαφορά από τον Ευστάθιο Ευσταθίου. Εδρα στη Λευκωσία, φαίνεται να καταλαμβάνει στη δεύτερη κατανομή και το ΚΕΔ με την Ανδρούλα Βασιλείου.
Οι έδρες στην επαρχία Λεμεσού, με βάση τους σταυρούς προτίμησης, κατανεμήθηκαν ως εξής: ΔΗΣΥ/Φιλελεύθεροι:Νίκος Αναστασιάδης, Ρίκος Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης, Στέλιος Στυλιανού. ΑΚΕΛ:Ανδρέας Χρίστου, Δημήτρης Κοντίδης, Γιαννάκης Αγαπίου, Γιαννάκης Θωμά. ΔΗΚΟ: Σπύρος Κυπριανού και Μάριος Ματσάκης. ΕΔΕΚ: Δώρος Θεοδώρου. ΚΕΔ: Γιώργος Βασιλείου.
Στην Λάρνακα, δύο από τους πέντε βουλευτές της Επαρχίας, ανεδείχθησαν από την πρώτη κατανομή. Πρόκειται για τους Ανδρέα Μούσκο του ΔΗΣΥ και Θάσο Μιχαηλίδη του ΑΚΕΛ. Επίσης με βάση τους σταυρούς προτίμησης φαίνεται να αναδεικνύονται βουλευτές, από το ΔΗΣΥ ο Στέλιος Γερασίμου, από το ΑΚΕΛ ο Δώρος Χριστοδουλίδης, και από το ΔΗΚΟ ο Νίκος Κλεάνθους.
Στην Επαρχία Αμμοχώστου, με βάση τους σταυρούς προτίμησης, ανεδείχθησαν βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης, ο Αντωνης Καρράς, ο Ισίδωρος Μακρίδης και ο Ευάγγελος Σαμούτας. Από το ΑΚΕΛ, ο Κίκης Γιάγκου, ο Χρίστος Μαυροκορδάτος, ο Κίκης Καζαμίας και ο Κωστας Παπακώστας. Από το ΔΗΚΟ, ο Αλέξης Γαλανός και ο Ζαχαρίας Κούλιας. Από την ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Ηλιάδης.
Στην επαρχία Πάφου ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανακηρύχθηκε βουλευτής του Συνασπισμού ΔΗΣΥ/Φιλελευθέρων από την πρώτη κατανομή. Από τη δεύτερη κατανομή, αναμένεται να εκλεγούν επίσης οι Γεώργιος Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, Νίκος Πιττοκοπίτης του ΔΗΚΟ και ίσως στην τρίτη κατανομή ο Γιαννάκης Ομήρου της ΕΔΕΚ.
Στην Κερύνεια, εκλέγονται ο Δημήτρης Χριστόφιας από την πρώτη κατανομή και από τη δεύτερη, ο Σωκράτης Χάσικος του ΔΗΣΥ και η Κατερίνα Παντελίδου του ΔΗΚΟ.
Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στην νέα Βουλή εξελέγη ο Αντώνης Χατζηρούσος. Την Αρμενική ομάδα θα εκπροσωπεί ο Πετρός Καλαϊτζιάν και τους Λατίνους ο Μπενίτο Μαντοβάνι.
Εν τω μεταξύ, σύγκληση των ανωτάτων σωμάτων του Κινήματος αποφάσισε σήμερα, η Γραμματεία του ΑΔΗΣΟΚ, για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργήσει το αρνητικό πολιτικό αποτέλεσμα και η υποβολή παραίτησης, του προέδρου του Κινήματος, Μιχάλη Παπαπέτρου. Σε σημερινή συνεδρία της, η Γραμματεία του ΑΔΗΣΟΚ, αποφάσισε όπως συγκαλέσει την Πολιτική Επιτροπή, αύριο Τρίτη, στις 7 το βράδυ, στα γραφεία του Κινήματος και το Ανώτατο Συμβούλιο του, την προσεχή Παρασκευή για συζήτηση αυτών των θεματων. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Κινήματος Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από την ηγεσία του ΑΔΗΣΟΚ.
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που εξασφάλισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης παρουσιάζεται ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος επισήμανε ότι διατηρούν συνολικά τις έδρες τους και ότι το ποσοστό τους ξεπερνά το 50 τοις εκατόν. Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, δεν επηρεάζει τις προθέσεις του για τις Προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε επίσης ότι η μείωση των αποτελεσμάτων των δύο κομμάτων δεν αντανακλά στην Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν μελετά ενδεχόμενο ανασχηματισμού της. Σχολιάζοντας την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απέδωσε την αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ, στη μείωση των ποσοστών της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, ενώ εκτίμησε ότι το ποσοστό που απώλεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός διέρρευσε στους Νέους Ορίζοντες. Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συνεργασία με την ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι αυτή την στιγμή δεν σκοπεύει να κάνει κανένα άνοιγμα προς καμία κατεύθυνση. Αναφορικά με τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι πάντοτε τασσόταν υπέρ της διεύρυνσης του. Σχετικά με την συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, είναι η σύγκληση Πανεθνικής διάσκεψης για την χάραξη Πανεθνικής πολιτικής. Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε την λύπη του για τη μη εκλογή του Μιχάλη Παπαπέτρου στη νέα Βουλή και κληθείς να σχολιάσει την παραίτησή του από την Προεδρία του ΑΔΗΣΟΚ, εξήρε το πολιτικό του ήθος.
Στο τέλος του μήνα αναλαμβάνει και πάλιν καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο κύριος Αλέκος Ευαγγέλου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 31 Μαίου ο κύριος Ευαγγέλου θα δώσει εκ νέου τη νενομισμένη διαβεβαίωση. Ο κύριος Ευαγγέλου, είχε αντικατασταθεί για την προεκλογική περίοδο από τον κύριο Γεώργιο Σταυρινάκη.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 16 βαθμούς στα παράλια. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά νωρίς το απόγευμα θα σχηματισθούν τοπικά νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ώς 4 Μποφόρ το πρωί και μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:59