Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-25.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>

Χαίρετε κυρίες και κύριοι.


Μόνο λίγες ώρες απομένουν απο το άνοιγμα της κάλπης, όπου ο Κυπριακός λαός θα αναδείξει με την ψήφο του τη νέα βουλή. Σε αυτές τις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν 409 χιλιάδες 672 άτομα απο τα οποία 28 χιλιάδες είναι νέοι ψηφοφόροι. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή , παραμονή και ημέρα των εκλογών, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν οργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Στις αυριανές εκλογές για πρώτη φορά επίσης θα εφαρμοστεί και το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις 6 και 30 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, με μια ώρα διακοπή απο τις 12 μέχρι τη μια το μεσημέρι. Στην συνέχεια, οι κάλπες κάθε εκλογικής περιφέρειας θα συγκεντρωθούν σε ενιαία κέντρα για τη διαλογή και τη καταμέτρηση των ψήφων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γνωσθούν γύρω στις 8 και 30 αύριο το βράδυ. Ολοι οι ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει απαραίτητα να έχουν το εκλογικό τους βιβλιάριο. Σε περίπτωση που κάποιος έχει χάσει το εκλογικό του βιβλιάριο, έχει την δυνατότητα ακόμη και αύριο να αποκτήσει καινούργιο, αφού απευθυνθεί στο Γραφείο του Εφόρου Εκλογών. Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ απο τις πέντε αύριο το απόγευμα με συνεχή εκπομπή θα βρίσκεται κοντά σας για να σας ενημερώνει για την πορεία των βουλευτικών εκλογών. Η μάχη των εκλογών θα εκτυλλίσσεται λεπτό προς λεπτό στις οθόνες σας με ζωντανές συνδέσεις σε όλες τις πόλεις ενώ φιλοξενούμενοι στα στούντιο του ΛΟΓΟΥ, πολιτικοί, αναλυτές και άλλοι παράγοντες με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο θα σχολιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μεταδίδονται επίσης άμεσα απο το Ραδιόφωνο του ΛΟΓΟΥ, καθώς και μέσα απο το Λογοδίκτυο.
Ο επισκοπικός θρόνος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αρσινόης, θα πληρωθεί αύριο με την χειροτονία και ενθρόνιση του εψηφισμένου Χωρεπισκόπου Αρσινόης, κυρίου Γεωργίου. Η χειροτονία θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, προεξάρχοντος της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό των μελών της Ιεράς Συνόδου, του Μητροπολίτη Τιβεριάδος Γρηγορίου, οφικιαούχων και άλλων αξιωματούχων κληρικών. Ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης θα δεχθεί τον χαιρετισμό κλήρου και λαού στον νάρθηκα και ακολούθως στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου. Η θεία ακολουθία θα μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση του Λόγου.
Τρείς νεκροί, ένας κρίσιμα τραυματισμένος και πέντε ελαφρότερα είναι ο τραγικός απολογισμός τριών τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν στις πόλεις Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα. Το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβει το μεσημέρι στην Πάφο στο δρόμο Τίμης - Αεροδρομίου και νεκρός είναι ο Βρεττανός Αλαν Γουάλτον ενώ κρίσιμα τραυματισμένη είναι η Φραντζέσκα Χάρις η οποία μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Λευκωσία λογω της κρισιμότητας της κατάστασης της. Στο δεύτερο δυστύχημα, που συνέβει τα ξημερώματα στη Λεμεσό, σκοτώθηκε ο 18χρονος μαθητής Παναγιώτης Παναγιώτου κατοικος συνοικισμόυ Κολοσσίου. Ο άτυχος νέος ενώ οδηγουσε το μοτοποδήλατο του παρασύρθηκε απο διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος εγκατέλειψε τη σκηνή και έκρυψε το αυτοκίνητο του. Λίγες ώρες αργότερα όμως η αστυνομία συνέλαβε τον Κυριάκου ο οποίος τελεί υπο κράτηση. Το τρίτο θανατηφόρο συνέβει στον δρόμο Ορμήδειας - Δεκέλειας όταν το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο 26χρονος Χριστάκης Κωσταντίνου Χριστοφή απο την Ορμήδεια, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 38χρονος Γιαννάκης Κουσιουμαρής απο το Δάλι. Απο τη σύγκρουση τραυματίστηκε κρίσιμα ο Κωσταντίνου ο οποίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του.
Ταλαιπωρημένος και φοβισμένος,αλλά το κυριότερο σώος και αβλαβής, ανεσύρθη ο μικρός Κύρος Θεοδώρου δεκαοκτώ μηνών απο την Δευτερά, ο οποίος παρέμεινε χθες παγιδευμένος σε διάτρηση βάθους τεσσάρων μέτρων για τεσσερισήμιση περίπου ώρες. Η περιπέτεια του Κύρου άρχισε γύρω στις επτά το απόγευμα, όταν ο μικρός ενώ έπαιζε αμέριμνος στην αυλή του σπιτιού του, έπεσε σε διάτρηση βάθους τεσσάρων μέτρων, μπροστά μάλιστα στα μάτια της έντρομης μητέρας του. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία,καθώς και άντρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης που έφθασαν στο χώρο του συμβάντος στις επτά και τριάντα, άρχισαν αμέσως μια δύσκολη και αγωνιώδη προσπάθεια για την απεγκλώβιση του μικρού. Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώθηκαν στη διάνοιξη υπόγειας σήραγγας, πράγμα που έγινε εφικτό, μετά το άνοιγμα λάκκου, δύο περίπου μέτρα απο το σημείο της διάτρησης.
Νεα κυβερνητική κριση στην Τουρκια. Η Πρώην πρωθυπουργός της Τουρκιας Τανσού Τσιλλέρ, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί μετα απο ολονύχτια συνεδρία των οργάνων του κόμματος της, ότι απόσυρει την υποστήριξη της, στην κυβέρνηση του Μεσούτ Γιλμαζ. Αυτή η απόφαση της κ. Τσιλλερ, δείνει ουσιαστικά και το τελευταίο κτύπημα, στην εύθραστη κυβέρνηση συνασπισμού. Η κ. Τσιλλερ ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει κιολας επαφές για τον σχηματισμό κυβερνησης, που να χαίρει της εμπιστοσυνης της βουλής. Ο πρόεδρος της Τουρκία Σουλειμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι, θεωρεί νομιμη τη λειτουργία της επισφαλούς κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα του, παρά την πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηριου για την ακυρότητα της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε η βουλή.
Διεξάγονται αύριο βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι θα αναδείξουν τους 140 νέους βουλευτές. Στις εκλογές συμμετέχουν 24 κόμματα παρόλο που η μεγάλη μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ του δημοκρατικού κόμματος του νυν προέδρου Σαλί Μπερίσια και του σοσιαλιστικού κόμματος του φυλακισμένου Φάτος Νάνο. Δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί και βορειοηπειρώτες που ήταν στην Ελλάδα διαμένουν καθ οδόν προς τη χώρα τους για να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές. Παρατηρητές από 70 χώρες και οργανισμούς βρίσκονται ήδη στην Αλβανία για να εποπτεύσουν τις αυριανές εκλογές.
Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας έστειλε προς όλο τον ελληνισμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, απο το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου παραγματοποιεί περιοδεία. Αναφερόμενος στις συνεχείς απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προειδοποίησε, ότι τα γεγονότα στην Ιμια, ήταν μόνο η αρχή μιας προσπαθειας αμφισβητήσεων, που επιχειρεί να εγείρει η γείτονας χώρα, όσον αφορά το καθεστώς του Αιγαίου. Χαρακτηρίζοντας πλαστές, αβάσιμες και απαράδεκτες τις Τουρκικές αξιώσεις, ο πρόεδρος Στεφανόπουλος, ξεκαθάρισε ότι και μία σπιθαμή, Ελληνικού εδάφους αποτελεί κομμάτι της καρδιάς του ελληνικού λαού. Κάλεσε, παράλληλα ολόκληρο τον ελληνισμό να παραμείνει ενωμένος, αταλαντευτος και αποφασιστικός, προκειμένου να διεκδικήσει και να πετύχει την αναγνώριση των δικαίων του.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίος αίθριος. Σε μερικές περιοχές θα εμφανισθεί ομίχλη και οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς τρία μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 περίπου βαθμούς. Αύριο θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις και στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά, θαλάσσιοι μέτριοι, 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στα νότια παράλια, το απόγευμα.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:58