Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-24.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές και ο λαός θα δώσει την Κυριακή την δική του ετυμογορία. Δικαίωμα ψήφου έχουν τετρακόσιες εννέα χιλιάδες εξακόσια εβδομήντα δύο άτομα, ανω των 21 ετών. Απο αυτούς οι 28 χιλιάδες είναι νέοι ψηφοφόροι. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τόσο σε αριθμό κομμάτων όσο και υποψηφίων. Σήμερα οι έφοροι εκλογών όλων των επαρχιών παρέδωσαν στους προεδρεύοντες των εκλογικών επιτελείων τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια. Στην Λευκωσία η παράδοση έγινε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, αφού πρώτα ο Εφορος Εκλογών Επαρχίας Λευκωσίας Ανδρέας Παπαπολυβίου έδωσε και τις τελευταίες σχετικές οδηγίες και εντολές. Στην Λευκωσία παραδόθηκαν τριακόσιες ένδεκα κάλπες, δύο απο τις οποίες είναι για τους εγκλωβισμένους της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Την ημέρα των εκλογών οι κάλπες θα ανοίξουν στις έξι το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα με μία ώρα διακοπή απο τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι.
Απόψε γύρω στις δέκα, θα μεταδοθεί η εκπομπή "Εκλογές 96 - Τελική Ευθεία" με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα παρουσιασθεί και αναλυθεί η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για τον ΛΟΓΟ από το Κέντρο Ερευνών του 'Ιντερκόλλεϊτς. Πέραν των εκλογικών τάσεων, η δημοσκόπηση περιέχει στοιχεία για μετεκλογικούς συνδυασμούς και τις προεδρικές εκλογές.
Ο διορισμός του σερ Ντειβιτ Χάνι, ως ειδικού αντιπροσώπου της Βρεττανίας στο Κυπριακό καταμαρτυρεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας για το πρόβλημα μας, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τον διορισμό του σέρ Ντέϊβιντ Χάνι. 'Οπως ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για τον διορισμό του κυρίου Χάνι και δεν έφερε ένσταση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση Κληρίδη- Γκάλι θα γίνει στις 11 Ιουνίου στη Γενεύη. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου στις 18 του μήνα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κλίντον. Επιστρέφοντας την επομένη, θα σταθμεύσει στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τζιών Μέιτζορ, και ακολούθως θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου στις 22 Ιουνίου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ευρωπαϊκής ενωσης.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και τον προεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ. Ο κύριος Σαντέρ αναφέρθηκε θετικά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον κύριο Σαντερ, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιμείνει ώστε η Μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη το ηθικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ως προς την χρηματοδότηση της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κύριος Σαντερ είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.
Τη συγκροτηση Γραμματείας του ΚΥΣΕΑ αποφάσισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης ο οποίος είχε συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Με την συνάντηση δόθηκε τέλος στην ένταση που είχε δημιουργηθεί μετά τις δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο κύριος Σημίτης εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι οι 'Ενοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία τους, έχουν την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη αντίστοιχα, συζητήθηκε η αποτελεσματική λειτουργία του ΚΥΣΕΑ και η διαμόρφωση μιας συνεκτικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Αποφασίστηκε δε, όπως η συγκρότηση γραμματείας του ΚΥΣΕΑ στελεχώνεται από καθηγητές, μέλη του Διπλωματικού Σωματος και Ανώτατους Αξιωματικούς.
Σημαντικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας, λήφθηκαν σήμερα στη συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκου Χριστοφή, με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Μανώλη Μπετενιώτη. Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί η άμεση πληροφόρηση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες και τις προοπτικές στα Βαλκάνια, τις Παρευξείνιες χώρες και την Ευρώπη, και η συμμετοχή της Κύπρου στον θεσμό των διεθνών εμπορικών εταιρειών, ο οποίος επιχορηγείται από το Ελληνικό κράτος για αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. Ο κύριος Μπετενιώτης εξήγγειλε επίσης την επόμενη παρουσία της Ελλάδας στην Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου, η οποία θα είναι εντυπωσιακότερη και αντιπροσωπευτική των σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας. Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε επίσης συνάντηση με τον ομόλογό του του Μπουρούντι, κατά την οποία υπεγράφη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασία των αντίστοιχων τουριστικών οργανισμών.
Στις 4 Ιουνίου αφυπηρετεί ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Ποταμάρης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και αποχαιρέτισε. Ο πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κύριο Ποταμάρη και την βαθύτατη εκτίμησή του για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο αστυνομικό σώμα και την Κύπρο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να γνωστοποιήσει το όνομα του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας, λέγοντας απλά ότι θα γίνει γνωστό την ημέρα του διορισμού του.
Μυστηριώδης θόρυβος που μοιάζει με ανθρώπινο ροχαλητό και προέρχεται από συγκεκριμένο σημείο στο κέντρο της Γερμασόγειας έχει αναστατώσει τους κατοίκους. "ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"
Δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών διενεργήθηκαν σήμερα στο Παρασκευαϊδειο μεταμοσχευτικό κέντρο, οι οποίοι λήφθηκαν από δότη που έχασε τη ζωή του την περασμένη Κυριακή, σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Η πρώτη μεταμόσχευση έγινε το μεσημέρι σε γυναίκα 48 χρόνων, ενώ η δεύτερη στις δύο το απόγευμα, σε άνδρα 50 χρόνων. Οπως δήλωσε ο Διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου, δόκτωρ Γιώργος Κυριακίδης, και οι δύο μεταμοσχεύσεις έγιναν επιτυχώς. Ο δόκτωρ Κυριακίδης, ευχαριστώντας την οικογένεια του δότη για την δωρεά των νεφρών και των κερατοειδών χιτώνων του, επεσήμανε ότι οι ανάγκες για μεταμόσχευση οργάνων είναι μεγάλες και κάλεσε το κοινό να ανταποκριθεί σ' αυτό το κοινωνικό καθήκον.
Αισθήματα φρίκης και οργής, προκάλεσε στην Γαλλία, αλλά και σ'όλο τον κόσμο η εκτέλεση εννέα Γάλλων μοναχών απο Αλγερινούς ισλαμιστές. Οι μοναχοί είχαν απαχθεί τον περασμένο Μάρτιο στο Αλγέρι και η τύχη τους αγνοείτο μέχρι χθες, οπότε και ανακοινώθηκε η δολοφονία τους. Το έγκλημα επιβεβαίωσε και η Γαλλική Κυβέρνηση.
Οι μάχες γύρω απο την Τσετσενική πόλη Μπαμούτ, ανάμεσα στις Ρωσικές Δυνάμεις και τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Οι Ρωσικές Δυνάμεις, ισχυρίζονται ότι έχουν σχεδόν επανακαταλάβει την πόλη, κάτι που, ωστόσο, αμφισβητούν έντονα οι ξένοι ανταποκριτές στην περιοχή. Οι απώλειες και απο τις δύο πλευρές, τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο υλικό είναι -όπως μεταδίδεται- τεράστιες.
Η Σερβοβοσνιακή ηγεσία, διέψευσε δημοσιεύματα του Γιουγκοσλαβικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Στρατηγός Μπλάντις, συνελήφθη στο Βελιγράδι. Ο εκπρόσωπος του Σερβο-βοσνιακού Στρατού Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε ότι οι φήμες είναι ανυπόστατες και τις απέδωσε σε προσπάθεια διάσπασης της ενότητας της Σερβοβοσνιακής ηγεσίας.
Η εκπομπή του ΛΟΓΟΥ "Πάρε Δώσε" θα μεταδοθεί απόψε στις 8:30, αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων και θα μεταδίδεται σε απ' ευθείας σύνδεση από τον χώρο της Διεθνούς Κρατικής 'Εκθεσης Κύπρου.
Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά κατά τόπους θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι, θαλάσσιοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 28 στα παράλια. Ο κίνδυνος εκρήξεως δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις περιοχές.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:57