Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-13.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Δύο νεκροί και τρείς τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων κρίσιμα, είναι ο τραγικός απολογισμός της φοβερής σύγκρουσης στρατιωτικού οχήματος και φορτηγού αυτοκινήτου στον κύριο δρόμο Τίμης - Αεροδρομίου, κοντά στο στρατόπεδο της εθνικής φρουράς στο αεροδρόμιο Πάφου. Το δυστύχημα συνέβη όταν φορτηγό αυτοκίνητο της εργοληπτικής εταιρείας πού έχει αναλάβει τα στρατιωτικά έργα, καί το οποίο οδηγούσε ο Μίμης Τσιαπαλής, παρέλειψε να δώσει προτεραιότητα στο στρατιωτικό αυτοκίνητο το οποίο ερχόταν από την Πάφο με κατεύθυνση τη στρατιωτική βάση, μεταφέροντας προμήθειες για τις ανάγκες του στρατοπέδου. Συγκεκριμένα το τεράστιο φορτηγό βγαίνοντας στον κύριο δρόμο κτύπησε στην αριστερή πλευρά του στρατιωτικού αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να το παρασύρει σε παρακείμενο χαντάκι και στη συνέχεια να το καταπλακώσει. Νεκροί είναι οι εθνοφρουροί Αχιλλέας Μιχαήλ από τη Μεσόγη και Ανδρέας Κυριάκου από τα Κονιά. Κρίσιμα τραυματισμένος είναι ο Χαράλαμπος Κούππας από τη Δρούσια, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Ακόμη σοβαρά τραυματίες είναι ο σμηνίτης Γεώργιος Γεωργίου και ο μόνιμος λοχίας Τάσος Μερκουρίου, οι οποίοι νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Πάφου. Τον χώρο του συμβάντος επισκέφθηκε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης συνοδευόμενος από την Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στρατηγό Νικόλαο Βορβολάκο.
Δύο ηλικιωμένοι, πατέρας καί μητέρα, από τό χωριό Φοινικάρια Λεμεσού κρατούνται καί ανακρίνονται από τήν αστυνομία υστερα από καταγγελία γιά δολοφονία τού γιού τους. Τήν καταγγελία εκανε στήν αστυνομία Λεμεσού η σύζυγος τού γιού τους, η οποία ανέφερε στήν αστυνομία οτι ο σύζυγός της απουσιάζει από τό σπίτι τους από τήν περασμένη Τρίτη καί υποψιάζεται οτι δολοφονήθηκε. Η αστυνομία απέκλεισε τό σπίτι καί διεξάγει ερευνες γιά ανεύρεση τού πτώματος τό οποίο, σύμφωνα μέ τήν καταγγελία, εχει ταφεί σε ερημική περιοχή τού χωριού.
"Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, αλλά και τίποτα ολιγότερον". Αυτά διεκήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα, συστράτευση και εμμονή του λαού στη διεκδίκηση του δικαίου του. Το δίκαιο είναι η δύναμη του αδυνάτου, τόνισε ο Μακαριώτατος, και αν θολώσουμε το δίκαιό μας τότε ούτε εμείς θα το εύρουμε ούτε πολύ περισσότερο οι ξένοι θα μας το δώσουν. Οταν συζητούμε για ομοσπονδία, τόνισε ο Μακαριώτατος, αλλοιώνουμε την ουσία του προβλήματος, και δεν επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία προνοεί την επιστροφή και επομένως την συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Κληθείς να απαντήσει σε σχόλια ότι οι θέσεις του στο εθνικό μας θέμα είναι ανέφικτες, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι οδηγούμαστε στό ανέφικτο γιατί υπάρχουν εκείνοι πού θεωρούν τό δίκαιο ανέφικτο. Αναφορικά με την προσφατη άσκηση Τοξότης, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι τόσο η Τουρκία, όσο και οι ξένου πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που θα αγωνιστούν, πρόσθεσε, όταν η ανάγκη το απαιτήσει.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Κύπρου, Θόδωρος Πάγκαλος και Αλέκος Μιχαηλίδης, συναντήθηκαν σήμερα στίς Βρυξέλλες προκειμένου νά συντονίσουν τίς ενέργειές τους εν όψει της αυριανής σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου. Κατά τήν συνάντησή τους, οι κύριοι Πάγκαλος και Μιχαηλίδης καθόρισαν τις παρα-πέρα ενέργειες τους, αναφορικά μέ τόν καθορισμό τής κοινής θέσης πού θά παρουσιάσουν οι "δεκαπέντε"στήν Κυπριακή αντιπροσωπεία. Στό προσχέδιο τής Ιταλικής Προεδρίας επιχειρήται σύνδεση τής πορείας ενταξης τής Κύπρου μέ τήν υλοποίηση της Τελωνειακής Ενωσης τής Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος παρουσιάστηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, για την έκβαση του αυριανού Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης- Κύπρου. Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.
Ο Νέος ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνων για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ- Τζου θα επισκεφθεί την Κύπρο την πρωτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο κύριος Τζου, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες, τις οποίες ομως δεν κατονόμασε. Η κυπριακή κυβερνηση πάντως δεν εχει ενημερωθεί για τις προθέσεις του Κορεατή διπλωματη, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ειναι ευπρόσδεκτος.
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, επισκέφθηκε το πρωί, την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, στη συνέχεια μετέβη στην Λάρνακα, όπου και τον υποδέχθησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και οι αρχές της πόλης. Αργότερα, ο Πατριάρχης Ρουμανίας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου και παρακάθησε σε επίσημο γεύμα, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Τελευταία επίσκεψη του Μακαριωτάτου για σήμερα, ήταν η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ στήν Ξυλοτύμπου. Αύριο Τρίτη, ο Πατριάρχης Ρουμανίας Θεόκτιστος, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.
Πολύ σοβαρή εξέλιξη, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, τυχόν πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου απο τις 7 Μαίου, για να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα, μετά από αγγελία Τουρκοκυπρικής εφημερίδας, για πώληση εκκλησιών στα κατεχόμενα. Ο σημερινός Τουρκοκυπριακός Τύπος αποκαλύπτει εξάλλου, την διενέργεια μαζικής κλοπής αρχαιοτήτων και παράνομης μεταφοράς τους πρός άγνωστους προρισμούς. Η Κίπρις, γράφει ότι έχουν κλαπεί Βυζαντινές εικόνες ανεκτίμητης αξίας, από το Μουσείο Μόρφου, οι οποίες απεικονίζουν τη γέννηση του Χριστού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων αποφάσισαν ομοφώνως ως προς την απάντηση που θα δωθεί στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τις επιστολές του για τη μη ύπαρξη προόδου απο πλευράς Διευρενητικής Επιτροπής. Η ομόφωνη απόφαση λήφθηκε σε σημερινή συνάντηση στο προεδρικό στήν οποία συμμετείχαν ακόμη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Λέανδρος Ζαχαριάδης καθώς και ο εκπρόσωπός μας στην Διευρενητική Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης.
Οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν τη δολιοτητα της. Στη διαπίστωση αυτη προέβη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας σε ομογενειακή εκδήλωση στο Λος Αντζελες και καλεσε τους ομογενείς να αγωνιστούν μαζί με όλο τον ελληνισμό για τα δίκαιά του, καθως η αλήθεια και η νομιμότητα είναι με το μέρος των Ελλήνων. Ο πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας ζήτησε επίσης για αλλη μια φορα απο τους αποδημους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ασκήσουν πιέσεις στην Αμερικανική ηγεσία για την προωθηση των εθνικών μας θεμάτων.
ΚΑΙΡΟΣ ====== Αυριο ο καιρός θά ειναι καί πάλι κυρίως αιθριος μέ αρκετές ψηλές νεφώσεις. Οι ανεμοι τό πρωί θά ειναι μεταβλητοί ασθενείς ως μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί τοπικά τό απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 30 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 26 βαθμούς στά νότια παράλια καί στούς 24 βαθμούς στά δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:50