Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-12.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, χοροστατούντων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Πατριάρχη Ρουμανίας Θεοκτίστου. Στις ομιλίες τους οι δύο ιεράρχες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί τους, ζητώντας από τους πιστούς προσευχή και αγάπη και από τον πανάγαθο να ευσπλαχνηστεί του δράματος των δύο λαών. Κατά το αρχιερατικό συλλείτουργο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απένειμε στον πατριάρχη Ρουμανίας το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα και κάλεσε τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Ρουμανίας να μεταφέρει το δράμα του κυπριακού ελληνισμού στην κυβέρνηση της χώρας του.
Το πρωϊ, εξ' άλλου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ραφαήλ στην Ξυλοτύμπου, καρποφωρούντος του προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστησαν οι Μητροπολίτες, Κιτίου Χρυσόστομος και Μυτιλήνης Ιάκωβος. Σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι για μας τους Ελληνες η θρησκεία είναι βασικός παράγοντας διαμόρφωσης ήθους και τρόπου ζωής. Ο πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι η θρησκεία, μαζί με την παιδεία τροφοδοτεί τους νέους μας με τα ιδεώδη της αγάπης, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ελευθερίας και άλλων αξιών. Οι αξίες αυτές, τόνισε, ενισχύουν την αντοχή, την επιμονή και την αποφασιστικότητα μας, σήμερα που η ιδιαίτερή μας πατρίδα, η Κύπρος, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τουρκικό Αττίλα, ο οποίος καταπατεί παράνομα και με την βία των όπλων τις πατρογονικές μας εστίες, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, διέψευσε δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις οποίες, η Βρεττανία ετοιμάζει σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Στο παρόν στάδιο, τόνισε ο πρόεδρος Κληρίδης, δέν αναμένεται η υποβολή σχεδίου από καμία χώρα, γιατί αυτό θα δυσκόλευε τις προσπάθειες διαπίστωσης των θέσεων κάθε πλευράς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι κατά τις επαφές που γίνονται, διερευνώνται οι θέσεις των δύο πλευρών. Οι ξένοι, τόνισε, δέν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σκέψεις τους και δέν έχουν κάνει σκέψεις για να υποβάλουν σχέδιο. Εξέφρασε δε την πεποιθηση ότι δέν θα υποβάλουν σχέδιο, διότι σε αυτό θα υπάρχουν πράγματα που θα επικρίνει η μία, ή η άλλη πλευρά.
Ο υπουργός 'Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, επιβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν τουρκικά αεροσκάφη στο ΦΙΡ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της άσκησης "Τοξότης 96." Ο κύριος Ηλιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δέν έγινε γνωστή η άσκηση προτού διεξαχθεί, και επανέλαβε ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαος Βορβολάκος, τόνισε ότι όταν αυξάνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα, αυξάνεται και το ηθικό.
Την ανάγκη εφαρμογής του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης από και πρός την κατεχόμενη Καρπασία, τόνισε ο Εισηγητής της Επιτροπής για τις Νομικές Υποθέσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, 'Ερικ Γιούρκενς. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Γιούρκενς χαρακτήρισε την ελεύθερη διακίνηση καθώς και τη βελτίωση της ιατρικής περίθαλψης και των σχολείων στην κατεχόμενη Καρπασία, ως απόλυτα βασικά θέματα. Υπογράμμισε δε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δηλαδή να κρατείται ημιφυλακισμένος ο κόσμος σε περιοχή όπου ζεί και έζησε σε όλη του τη ζωή, είναι απόλυτα εναντίον της Ευρωπαϊκής νοοτροπίας και συνήθειας.
Στο Σαν Φρανσίσκο, τρίτο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του σε ομογενειακά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται απο χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στον κύριο Στεφανόπουλο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή απο τους ομογενείς και τον δήμαρχο της πόλης. Κατα την διάρκεια επίσημου δείπνου, ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, προσέφερε στον κύριο Στεφανόπουλο το κλειδί της πόλης. Ο δήμαρχος όμως επιφύλαξε στον πρόεδρο Στεφανόπουλο και μια έκπληξη, δωρίζοντάς του και ένα ποδήλατο, ειδική παραγγελία για τον 'Ελληνα πρόεδρο. Σε ομιλία του ο πρόεδρος Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα αισθάνεται περήφανη για τους ομογενείς, και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της σύγχρονης Ελλάδας σε όλους τους τομείς και στην προσήλωση της στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθές στη Λεμεσό, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα, 'Αρη - ΑΕΛ, τον οποίο κέρδισε ο 'Αρης, και που είχε ως αποτέλεσμα να υποβιβαστεί η ΑΕΛ στη δεύτερη κατηγορία. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί και αρκετοί πολίτες. Η αστυνομία υποχρεώθηκε να κάνει χρήση καπνογόνων. Τα επεισόδια άρχισαν όταν οπαδοί της ΑΕΛ προκάλεσαν ταραχές στο χώρο των αποχωρητηρίων του σταδίου, σπάζοντας είδη υγιεινής, τα οποία εκσφενδόνιζαν εναντίον των αστυνομικών.
Σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα την αυγή, έχασε την ζωή του ο εθνοφρουρός Ζαχαρίας Ανδρέα Γεωργίου, 20 ετών από την Ερήμη της Λεμεσού. Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γεωργίου στο δρόμο Λεμεσού-Ερήμης αναποδογυρίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες με αποτέλεσμα ο άτυχος εθνοφρουρός να εκτιναχθεί έξω από το όχημα. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσια η πιο ψηλη θερμοκρασια ηταν 33 βαθμοι και η πιο χαμηλη 18, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 28 με 20 στην Λεμεσο 28 με 19, στην Κερυνεια και την Παφο 28 με 20 και τελος στον Προδρομο 25 με 15. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί αραιή ομίχλη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά παράλια και βόρεια παράλια και στους 18 στα νότια και ανατολικά. Αύριο, μετά τη διάλυση της αραιής ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 26 στα βόρεια και δυτικά παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:49