Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-02.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Αυστηρή προειδοποίηση διατύπωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, προς όσους κάνουν παρανομες σκέψεις για εκβιασμό της Ελλάδος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, συνδέοντας το θέμα με την τελωνειακή ενωση της Τουρκιας. Ο κύριος Πάγκαλος, ο οποίος έφθασε το πρωί για διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ομαλοποίηση στις σχέσεις Αθηνών και Αγκυρας, και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ενόσω υπάρχει κατοχή στην Κύπρο. Ο κύριος Πάγκαλος, είπε επίσης ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καλωσορίσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απο τις Ηνωμενες Πολιτείες, και θα τοποθετηθεί αφού ενημερωθεί για το περιεχόμενο της. Ο κύριος Παγκαλος, που συνοδευεται απο αντιπροσωπεια του Ελληνικού Υπουργειου Εξωτερικών, θα εχει κατα την διαρκεια της επίσκεψης του στην Κυπρο, συναντησεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσια του τοπου, συνομιλίες στο Κυπριακό Υπουργειο Εξωτερικών και θα γινει δεκτος απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Την ανάγκη συνέχισης της υλοποίησης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου επεσήμανε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος ύστερα από ενημέρωση που είχε σήμερα στο ΓΕΕΦ. Ο κυριος Πάγκαλος προεβη επίσης στην εκτίμηση ότι η σύμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ Τουρκίας δεν αποτελεί απειλή για την Κύπρο και την Ελλάδα, και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιας με όλες τις χώρες της περιοχης στην βάση του δικαίου και της ειρήνης.
Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η πλευρα μας επεδεικνυει παντοτε πολιτική βούληση, και εχει προβει στο παρελθον σε σειρα υποχωρησεων στο Κυπριακο. Σχολιάζοντας την διμηνιαία έκθεση του προέδρου Κλιντον προς το Αμερικανικό Κογκρέσσο στην οποία ζητούνται αμοιβαίες ανταλλάγες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακο ο κυριος Κασουλίδης τονισε οτι Τουρκική πλευρα δεν εκανε καμια υποχωρηση, σε ολοκληρη την Ιστορία του Κυπριακού. Η πλευρα μας εχει θεσει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων, συνεχισε, αρκετες λογικες και ρεαλιστικες προτασεις, οι οποιες μπορούν να θεωρηθούν και υποχωρησεις. Αναφερομενος εξαλλου στην δήλωση του Αμερικανού προεδρου ότι στην Αγκυρα υπαρχει βούληση για λύση του Κυπριακού, ο κυριος Κασουλίδης εξεφρασε την δυσπιστια της Κυπριακής κυβερνησης..
Ανέλαβε απο σήμερα τα καθηκοντα του ο υπηρεσιακος Υπουργος Δικαιοσυνης και Δημοσιας ταξεως Γεώργιος Σταυρινακης, ο οποιος αντικαθιστα τον Αλεκο Ευαγγελου, στην διαρκεια της προεκλογικής περιοδου. Ο κυριος Σταυρινακης ανέφερε ότι θα ερευνα προσωπικα καθε καταγγελια εναντίον μελους της δυναμης για επηρεασμό ψηφοφόρων εν οψει των Βουλευτικων εκλογών. Ο απερχόμενος υπουργός Αλέκος Ευαγγέλου δήλωσε ότι εξετάζονται ηδη καταγγελίες για ανάμειξη αστυνομικών στις εκλογές. Ο Προεδρος Κληριοδης ευχαριστησε τον κυριο Ευαγγελου διοτι με την σταση του ευκολυνε την λήψη αποφασης απο μερους του, και ανεφερε ότι θα επανατοποθετηθει στο Υπουργειο μετα το περας των Βουλευτικών εκλογων.
Την θέση οτι τα συνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Λαικού Κομματος Βίλφριντ Μαρτένς. Ο κυριος Μαρτενς μιλουσε σε κοινή συνέντευξη στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Νεας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, με την ευκαιρία σεμιναριου του Ευρωπαικου Λαικου Κομματος και της Νεας Δημοκρατίας. Για το θέμα της ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση, οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν στην δέσμευση της κοινότητας , σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετα την ολοκληρωση της διακυβερνητικης θα ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της Κυπρου και της Μαλτας. Ο Εβερτ εξέφρασε την θέση να οριστεί πρώτα η ημερομηνία ένταξης και εως τότε οι δύο κοινότητες να βρο'υν λύση στο Κυπριακό, και όχι το αντίθετο όπως προτείνουν διάφορες χώρες ,θέση που φάνηκε να συμμερίζεται και και κυριος Μαρτένς. Ο κυριος Μαρτενς αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής ΣΑχολής της Χάλκης.
Ο Προεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει το ενδέχόμενο να αποσυρθούν οι Ηνωμένες Πολίτείες από τις προσπάθειες λυσης του Κυπριακού μετά τις Αμερικανικές εκλογές, αν δεν υπάρξει κινητικότητα από την πλευρα της Αγκυρας. Ο κυριος Κυπρανού μιλώντας υστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατία ανέφερε οτι οι Αμερικανοί προβληματίζονται απο την Τουρκική σταση, γιαυτο και προβλέπεται στασιμότητα στην Αμερικανική πρωτοβουλία ,η οποία έχει σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κυπριακή κυβερνηση, επανελαβε σήμερα την παροτρυνση της προς τους Κυπριους πολίτες, να μήν επισκεπτονται τα κατεχόμενα, υπογραφοντας εγγραφα του ψευδοκρατους τα οποία υπονοούν εμμεση αναγνωριση. Την θεση αυτή της κυβερνησης, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης, κληθεις να σχολιασει δημοσιευματα οτι οι Ελληνοκύπριοι μεταβαινουν στα κατεχόμενα, υπογραφοντας εγγραφα του ψευδοκρατους.
Ο Νεος ειδικος αντιπροσωπος των Ηνωμενων Εθνων για το Κυπριακο Χαν Σου Τζού, θα πραγματοποίήσει την πρωτη του περιοδεια στην Αθηνα, Λευκωσια και Αγκυρα, μετα τις βουλευτικες εκλογες στην Κυπρο.
Η Τουρκική και η Βρεττανική σημαια που βρισκονταν μαζι με εκεινες των κρατων μελών του ΝΑΤΟ εξω απο την αιθουσα του ΚΥΣΕΑ στην Αθηνα, καηκαν κατω απο αγνωστες συνθηκες.
Η φωτια δεν εγινε αμεσα αντιληπτή απο τους σκοπούς της πύλης, καθως οι σημαίες βρισκονται σε εσωτερικό χωρο του κτηρίου, και καλύπτονται απο προεκταση τοίχου.
Σύμφωνα με το Αθηναικο πρακτορειο ειδησεων, λειτούργησε αμεσα το σύστημα πυρασφαλειας του Υπουργείου, και η φωτια σβηστηκε εγκαιρα, χωρις να προκαλεσει αλλες ζημιές. Το Υπουργειο Εθνικής Αμυνας, διαταξε ερευνα για τον εντοπισμό του δραστη.
Αρχισαν σήμερα τις επαφες τους στην Κυπρο, οι τρεις Βρεττανοί συντηρητικοί βουλευτές,Γκες Μπράιαν,Μπράιαν Κάσσιντυ και Ρόμπερτ Γουίλλιαμ. Οι τρεις Βρεττανοί έχουν σειρά ενημερωτικων επαφών για το Κυπριακο, για να εξετάσουν την κατάσταση εν όψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Αυριο, οι τρείς βουλευτες θα γινουν δεκτοί, απο τον Υπουργο εξωτερικών Αλεκο Μιχαηλίδη.
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Κ.Ε.Β.Ε για επίλυση των διαφορών του Συνδέσμου Αδειούχων Λιμενικών Αχθοφόρων και της Αρχής Λιμένων, με αποτέλεσμα οι αχθοφόροι να κατέλθουν από αύριο σε σαρανταοκτάωρη απεργία. Οι Αχθοφόροι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν απεργία την περασμένη εβδομάδα, την είχαν όμως αναστείλει έπειτα από έκκληση του ΚΕΒΕ προς την Αρχή Λιμένων να υποβάλει προτάσεις προς επίλυση των διαφορών.
Η αντιπροσωπεία του Αμερικανο ελληνικού Συνδέσμου, γνωστού ως Αχέπα, που βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, εγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Μετα την συναντηση ο προεδρος της ΑΧΕΠΑ Σπύρος Μακρης δήλωσε ότι οι Ελληνοαμερικανοί ηγετες δεν είναι σε θεση να εξασφαλισουν πραγματική δεσμευση απο τον προεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλιντον να ενεργησει για την Κυπρο. Ωστοσο τονισε ότι οι Ελληνοαμερικανοί θα συνεχισουν τις προσπαθειες προς την κατεύθυνση αυτη. Η αντιπροσωπεια είχε νωριτερα συναντήση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη ενω στην συνεχεια συναντηθηκε με τον Προεδρο της βουλής Αλεξη Γαλανό, και το μεσημερι εγινε δεκτή απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Αρχισε απο σήμερα και τυπικά,-λόγω της χθεσινής αργίας -η εφαρμογή της θερινης μεσημβρινής ανάπαυσης. Διάταγμα του υπουργου εργασίας, αναφέρει οτι από τη μία μετά το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερεις, πρεπει να παραμενουν κλειστες οι εμπορικές επιχειρήσεις, χοντρικού και λιανικού εμποριου. Εξαιρουνται, τα φαρμακεία, τα πρατήρια βενζίνης, τα ζαχαροπλαστεία και τα περίπτερα. Η θερινή μεσημβρινή αναπαυση θα διαρκέσει, μέχρι το τέλος Σεπτεβριου
Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλα τοπικα δυνατο να σχηματισθει ομιχλη. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις 3 μποφορ και η θαλασσα λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα πεσει γυρω στους 12 βαθμους. Αυριο ο καιρος θα ειναι και παλι κυριως αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι μεταβλητοι ασθενεις, αλλα κυριως νοτιοδυτικοι ως νοτιοανατολικοι 3 εως 4 Μποφορ και η θαλασσα θα παραμεινει λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 28 βαθμους στο εσωτερικο στους 26 βαθμους στα νοτια παραλια και στους 24 βαθμους στα δυτικα παραλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:42