Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-05-01.

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: Giorgos Zacharia <lysi@MIT.EDU>


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Νέα προσέγγιση στο κυπριακό από πλευράς Αμερικανών διαβλέπει ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις τού Αμερικανού πρεσβευτή Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ότι η λύση θα πρέπει να προέρχεται από την Ελλάδα, την Τουρκία, και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ο κύριος Κληρίδης, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για λύση τού Κυπριακού αν δεν υπαρχει αλλαγή σκέψης από πλευράς τής Τουρκίας. Το πρωί, Κληρίδης και Μπάουτσερ είχαν μιάς ώρας συνάντηση η οποία όπως αναφέρθηκε, σκοπό είχε την προετοιμασία τού ταξιδιού τού Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, επεσήμανε ότι δεν αρκεί τα μέρη να λένε ότι είναι έτοιμα για μια συμφωνία, αλλά να είναι διατεθειμένα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση τού Αμερικανού πρέσβη, επεσήμανε, ότι είναι ευτύχημα το γεγονός ότι ακούεται δημοσίως, πως η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης τού Κυπριακού. Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε επίσης, ότι η συνάντηση τού Αμερικανού πρέσβη με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ήταν μέσα στα πλαίσια τής συνεχούς ανταλλαγής απόψεων με στόχο την προπαρασκευή για έναρξη παραγωγικών συνομιλιών.
Ο πρόεδρος τής ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης συμμερίζεται την άποψη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να πιέσουν την Τουρκία, ενώ εκτιμά ότι η Αμερικανική πρωτοβουλία, δεν θα εκδηλωθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές τού Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι κατά τις επαφές που είχε, διαπίστωσε ότι κανένας δεν επιθυμεί λύση, η οποία δεν θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες τού Κυπριακού λαού. Ο κύριος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στις άθλιες σχέσεις τής Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για το Κυπριακό από τους υποψηφίους προέδρους.
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο τής στρατιωτικής συμφωνίας, τεχνικού χαρακτήρα, Κύπρου και Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τής Κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλιδης. Και αυτό, επεσήμανε ο κύριος Κασουλίδης, για καθαρά αμυντικούς λόγους και όχι για διπλωματικούς.
Ο Υπουργός Εξωτερικών τής Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος φθάνει μεθαύριο Πέμπτη στήν Κύπρο γιά διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση τού Κύπριου ομολόγου του Αλέκου Μιχαηλίδη. Τόν κύριο Πάγκαλο θά συνοδεύει αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων τού Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τήν εδώ παραμονή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τής Ελλάδος θά γίνει δεκτός από τόν Πρόεδρο τής Δημοκρατίας, τόν Πρόεδρο τής Βουλής τών Αντιπροσώπων καί τόν Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θά εχει ιδιαίτερη συνάντηση μέ τόν Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη καί θά ακολουθήσουν ιδιαίτερες συνομιλίες μεταξύ τών αντιπροσωπειών τών υπουργείων εξωτερικών Ελλάδος καί Κύπρου. Ο κύριος Πάγκαλος θά έχει επίσης χωριστές συναντήσεις μέ τούς αρχηγούς τών πολιτικών κομμάτων.
Δύο Βρετανοί υπήκοοι, μέλη σπείρας ναρκωτικών, συνελήφθησαν από την Αστυνομία Λεμεσού, για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Μετά από έρευνες τής Υπηρεσίας Διώξεως Ναρκωτικών, βρέθηκαν στην κατοχή τους ποσότητα ναρκωτικών, σφαίρες αυτόματου όπλου, και σφαιροθήκη στρατιωτικού όπλου. Ανακρινόμενοι, οι δύο Βρετανοί κατονόμασαν ως συνεργάτες τους, Στρατιωτικούς των Βάσεων Ακρωτηρίου. Το επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε ενταντίον των δύο Βρετανών διάταγμα τριήμερης κράτησης. Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων θα προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες με τη συνεργασία τού αρμοδίου τμήματος των Βρετανικών Βάσεων.
Εντονη αναστάτωση προκάλεσε στον χώρο τού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενέργεια αγνώστων να τοιχοκολλήσουν φυλλάδια και να αναρτήσουν πανώ, με τα οποία χλευάζουν τον δικοινοτικό χαρακτήρα του. Τα φυλλάδια που τοποθετήθηκαν τις πρωινές ώρες, επικρίνουν με έντονο τρόπο την παρουσία Τουρκοκυπρίων στον πανεπιστημιακό χώρο, τονίζοντας την επιρροή που εξασκούν στη λειτουργία τού Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανις τού Πανεπιστημίου Μιλτιάδης Χαχολιάδης, χαρακτήρισε την ενέργεια, ένδειξη σωβινισμού και φανατισμού, παρόμοιες τής οποίας ίσως να έχουν δυσάρεστες συνέπειες στο εθνικό μας πρόβλημα. Την ενέργεια καταδίκασε επίσης, η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου.
Πρόσκληση για συνεργασία και κοινή δράση, είναι η απάντηση τού Υπουργού Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη, στις αντιδράσεις τού Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και των Δημοσίων Υπαλλήλων στο προτεινόμενο Σχέδιο Υγείας. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες κατά τού Υπουργού Υγείας για πεισματική επαναφορά τού θεσμού τού οικογενειακού γιατρού και τού παραπεμπτικού και ότι εκμεταλλεύεται και εισάγει την αρχή τού σφαιρικού προϋπολογισμού. Απαντώντας ο κύριος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι το Σχέδιο υπόκειται σε συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του πρέπει να επισπευσθεί, σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων, προτού ο λαός βρεθεί προ αδιεξόδου. ΚΑΙΡΟΣ ========== Αύριο θα συνεχίσει ο αίθριος καιρός. Λίγες αραιές νεφώσεις θα σχηματίζονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και αργότερα μέχρι δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 25 στα παράλια.
Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.02 run on Thursday, 30 May 1996 - 2:36:41