Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/02/2007

Η αντίδραση της Τουρκίας στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, το τουρκικό ωκεανογραφικό Σισμίκ που διεξάγει έρευνες γύρω από την Κύπρο για πετρέλαιο, η ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100%, η δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι δεν θα υπάρξει υποτίμηση της κυπριακής λίρας, η αντιπαράθεση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, το επικείμενο συνέδριο του ΔΗΣΥ και η πιθανότητα μη διεξαγωγής εκλογών, και η δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η ανεξέλεγκτη χρήση βίας από πλευράς Αμερικανών οδηγεί μικρότερες χώρες σε αναζήτηση πυρηνικών όπλων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Βγάζουν Σισμίκ ανοικτά της Κύπρου'', γράφει ότι η ιστορία του ωκεανογραφικού τουρκικού πλοίου Σισμίκ, το οποίο σχεδόν να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1987 όταν πλησίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα για έρευνες, επαναλαμβάνεται τώρα στην Κύπρο, με τους Τούρκους να αντιδρούν με πρόκληση στο θέμα των πετρελαίων, ακολουθώντας ακριβώς τα βήματα της Κύπρου, και να προχωρούν σε έρευνες πετρελαίων, όχι μόνο στα βόρεια της Κύπρου, αλλά και στα δυτικά, μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Γράφει, επίσης, ότι ισχυρά συμφέρονται θίγονται στον τουριστικό τομέα από την εμφάνιση αεροπορικών εταιρειών που προσφέρουν πτήσεις από και προς την Κύπρο σε τιμές έκπτωσης.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο '' 'Φέσι' στα καύσιμα λόγω ασυνέπειας'', γράφει ότι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή της τάξης του 100% ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΑΠ Γιώργος Δημητρίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, λόγω του εναρμονιστικού νόμου που ζητά από κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να έχει αποθέματα πετρελαίου για 90 ημέρες. Γράφει, επίσης, ότι δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατηγορώντας την ότι την ίδια ώρα που η Τουρκία απειλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο θέμα των υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση συναινούσε στο άνοιγμα δύο κεφαλαίων στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μέτωπα πετρελαίου ανοίγει η Τουρκία'', γράφει ότι τρία πετρελαϊκά μέτωπα σχεδιάζει να ανοίξει η Τουρκία, αντιδρώντας στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, και σε μιαν προσπάθεια να αποδείξει ότι το θέμα των πετρελαίων είναι δυνατόν να προκαλέσει ευρύτερη κρίση στην περιοχή, η Αγκυρα προχωρεί σε σχεδιασμό ερευνών σε τρεις διαφορετικές περιοχές και σε τρεις φάσεις. Γράφει, επίσης, ότι άγνωστοι δηλητηρίασαν χθες τα 19 από τα 24 σκυλιά που φιλοξενούνταν στο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στα Πολεμίδια, και σημειώνει ότι ''όταν η φόλα λύνει τα προβλήματα, αυτό που λείπει είναι η λογική''.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Χωρίς κάλπη το Συνέδριο του ΔΗΣΥ'', γράφει ότι για πρώτη φορά στα ιστορικά του ΔΗΣΥ, από την εποχή που καθιέρωσε την ανάδειξη της ηγετικής του πυραμίδας με εκλογές, ενδεχομένως να μην στηθούν κάλπες, και ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ασκούνται έντονες πιέσεις στο βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Γεωργίου και στον Θανάση Τσώκο για να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για μιαν από τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ με ιδιαίτερη επιτυχία η ετήσια εκδήλωση απονομής των αθλητικών βραβείων της εφημερίδας, κατά την οποία τιμήθηκαν οι καλύτεροι Κύπριοι και ξένοι αθλητές στα τέσσερα ομαδικά αθλήματα.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αιφνίδια πυρά κατά Τρ. Κύπρου'', γράφει ότι απρόσμενος πόλεμος ξέσπασε χθες μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, μετά από δηλώσεις του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο οποίος επέκρινε δημοσίως την Τράπεζα Κύπρου για ελλείψεις στις προσπάθειες να προστατέψει το συγκρότημα από εξαγορές, ενώ ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν ενισχύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Γράφει, επίσης, ότι μελέτη του Υπουργείου Συγκοινωνιών διαπίστωσε 80 περίπου σημεία που χρήζουν βελτίωσης για να περιοριστούν τα οδικά δυστυχήματα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Δεν είστε το αφεντικό'', γράφει ότι άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μόναχο, καλώντας τις ΗΠΑ να διδαχθούν από όσα διδάσκουν, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η ανεξέλεγκτη χρήση βίας από πλευράς Αμερικανών οδηγεί μικρότερες χώρες σε αναζήτηση πυρηνικών όπλων. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, απαντώντας στην κριτική του ΔΗΣΥ, ότι η ε/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθεια για να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προσθέτοντας πως η όποια κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό είναι απότοκο αυτής της προσπάθειας.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Κεντρική Τράπεζα: Δεν θα υποτιμήσουμε'', γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει περίπτωση υποτίμησης της κυπριακής λίρας πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωζώνη το 2008, στόχος τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να πετύχει, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 13 February 2007 - 15:19:05 UTC