Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 10/02/2007

Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επείγεται να διορίσει νέο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει το ΔΗΚΟ να του δώσει κατάλογο ονομάτων για να αποφασίσει, και η αντίδραση του ΔΗΚΟ, η επισήμανση του Αρχηγού της Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη ότι φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ λόγω των μεθυσμένων οδηγών, η πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο, ενώ οι μεγάλες τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη - μαμούθ, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στην ΕΕ, καθώς και η δημιουργία κίνησης μητέρων για μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''2720 υπογραφές μόνο στη Λεμεσό'', αναφέρεται στη δημιουργία Κίνησης Μητέρων, η οποία απαιτεί τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ώστε όλοι οι νέοι να υπηρετούν την Εθνική Φουρά και να μην γίνονται διακρίσεις και αδικίες. Προσθέτει ότι η κίνηση αποφάσισε να κινητοποιηθεί όταν άκουσε πως το ποσοστό των απαλλαγών και μονίμων αναστολών από την ΕΦ αγγίζει το 35%. Αλλού γράφει ότι την παγοποίηση της διαδικασίας εκμετάλλευσης πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''1974: Τα πετρέλαια έφεραν τη συμφορά;'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι πριν το 1974 η κυπριακή κυβέρνηση παραχώρησε άδειες σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαια, που αφορούν τη βόρεια περιοχή της Κύπρου, ενώ η Βουλή λίγες μέρες πριν την τουρκική εισβολή επιχείρησε να περάσει νομοθεσία που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου σε περίπτωση ανεύρεσης πετρελαίου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε χθες ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα διαβιβάσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας σχόλια και παρατηρήσεις του σχετικά με το βιβλίο ιστορίας που περιέχει ιστορικές ανακρίβειες.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Παιδεύονται με το Παιδείας'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει εδώ και αρκετές μέρες στο ΔΗΚΟ με επίκεντρο την καθυστέρηση στο διορισμό του Υπουργού Παιδείας, έριξε ''έστω και άθελά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος''. Ο κ. Πασιαρδής υπέδειξε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πιέζει για να του προταθούν από τα κόμματα της συμπολίτευσης τουλάχιστον τρία ονόματα για το Υπουργείο Παιδείας. Αλλού γράφει ότι ο κ. Πασιαρδής δήλωσε ότι επαφίεται στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ να καλέσει τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων για να επιταχυνθεί η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις 8 Ιουλίου.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φοβούμαι να κυκλοφορήσω βράδυ'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''δήλωση - σοκ με πολλούς αποδέκτες'' έκανε χθες ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στη διαφωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για το θέμα της κράτησης των μεθυσμένων οδηγών. Ο κ. Κουλέντης δήλωσε ότι φοβάται να κυκλοφορεί βράδυ επειδή ένας τους 18 οδηγούς που κυκλοφορούν είναι μεθυσμένος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ξεπάγωμα, υπό όρους, δύο κεφαλαίων (δημοσιονομικού ελέγχου και ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων) της τουρκικής ενταξιακής πορείας αποφασίστηκε χθες σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας της ΕΕ.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''ΔΗΚΟ σε μέγγενη Τάσσου'', αναφέρεται σε ''αιχμή'' του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή κατά του ΔΗΚΟ, η οποία ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει το σκηνικό σε σχέση με το διορισμό του Υπουργού Παιδείας και να δημιουργήσει κινητικότητα. Προσθέτει ότι η δηκοϊκή ηγεσία απέρριψε, κατά τρόπο έντονο, ότι καθυστερεί στις ενδοκομματικές διαδικασίες και τόνισε ότι ενεργεί σε χρόνο που δόθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι μελέτη της πρέσβειρας Ερατώς Κοζάκου - Μαρκουλλή διαπιστώνει ότι η οικονομική ενοποίηση των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια και για να επιτευχθεί θα πρέπει η τουρκική πλευρά να παραμερίσει τα εμπόδια που θέτει σήμερα, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά οφέλη.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Παραδοξότες'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα σημαντική πτώση σημείωσαν χθες για δεύτερη ημέρα στο Χρηματιστήριο οι τιμές των μετοχών, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία σε σχέση με τα κέρδη-μαμούθ που ανακοίνωσαν τα δύο μεγάλα τραπεζικά συγκροτήματα και προσθέτει ότι παράγοντες της κεφαλαιαγοράς εκφράζουν ανησυχία για αυτή την παραδοξότητα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος είναι χώρα φίλη της Κίνας που την υποστηρίζει στο θέμα της Ταϊβάν στα διεθνή βήματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της Χουνάν Zhang Chunxian, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''O Κυπριανού δίνει ελπίδες για μια Ευρώπη χωρίς κάπνισμα'' γράφει ότι οι Ευρωπαίοι καπνιστές μπορεί σύντομα να διαπιστώσουν ότι δεν τους έχει μείνει χώρος να καπνίζουν, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετήσει γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα δημόσια κτίρια των 27 κρατών - μελών και προσθέτει ότι αν αυτό γίνει η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια για τους καπνιστές οι οποίοι παραβιάζουν τους νόμους για το κάπνισμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Σιλικιώτης δήλωσε ότι η τοποθεσία για την ανέγερση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων για τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο δεν μπορεί να αλλάξει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εγκλημα η χρήση κινητών από παιδιά'' γράφει ότι αν και ο διεθνής οργανισμός υγείας επισημαίνει τους κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μικρά παιδιά, την ίδια ώρα το ποσοστό χρήσης κινητού από παιδιά αυξάνεται συνεχώς. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου ότι στην Κύπρο η ηλικία που ένα παιδί αποκτά το πρώτο κινητό του κατέρχεται στα 5 χρόνια. Αλλού γράφει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου βρίσκονται σε συναγερμό, ενόψει της επικείμενης επιστροφής των αποδημητικών πουλιών στις αρχές Μαρτίου, ιδιαίτερα για προστασία των οικόσιτων πουλιών από ενδεχόμενη μόλυνσή τους από τη γρίπη των πτηνών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 10 February 2007 - 15:19:05 UTC