Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 5/02/2007

Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών να εμπλακούν στις έρευνες για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολής Μεσογείου, η στάση του Ισραήλ στο θέμα αυτό, οι ''φωτιές'' που άναψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρόταση του ΔΗΣΥ για αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου, η δήλωση του ΔΗΣΥ ότι το πρόβλημα του ΑΚΕΛ είναι να συνεχίσει να στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που φαίνεται να στηρίζει μόλις το 40% των ψηφοφόρων του, και η θέση του ΑΚΕΛ ότι προχωρά απερίσπαστο στη λήψη απόφασης για τις προεδρικές εκλογές του 2008, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η υγεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα της πράξης εξαγοράς από την Αρχιεπισκοπή των μετοχών που κατείχε η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα στην Ελληνική Τράπεζα, η πιθανότητα εγκατάλειψης των σχεδίων ανάπλασης του παλαιού Λιμανιού Λεμεσού, το μικροβιολογικό πρόβλημα στο νερό στο Δήμο Λακατάμιας, η νίκη του Μάρκου Παγδατή στον τελικό του τουρνουά του Ζάγκρεμπ, και οι καιρικές συνθήκες με χιόνια στο Τρόοδος και πλημμύρες στη Λάρνακα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Φωτιές Λιλλήκα, σε αμηχανία το Προεδρικό'', γράφει ότι φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο άναψε ο επικεφαλής του προεκλογικού του Τάσσου Παπαδόπουλου, Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλήκας, ο οποίος αντιμετωπίζει σε μια κρίσιμη στιγμή σοβαρές κατηγορίες, όπως την κατηγορία του ''ψεύτη'', που αποδείχθηκε κιόλας δυσεπίλυτος κόμπος για τους συγκυβερνώντες, καθώς ο χειρισμός που ακολουθήθηκε απεκάλυψε την αμηχανία στην οποία ο κ. Λιλλήκας οδήγησε το Προεδρικό Μέγαρο. Γράφει, επίσης, ότι ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής νίκησε χθες στον τελικό του τουρνουά του Ζάγκρεμπ τον Κροάτη Ιβάν Λιούμπιτσιτς.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Δεν παρακαλεί κανέναν ο ΔΗΣΥ'', γράφει ότι στην επιθετική πολιτική του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ενδεχόμενες συμμαχίες κομμάτων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές απάντησε χθες ο ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει ότι το πρόβλημα του ΑΚΕΛ είναι να κρατηθεί και να συνεχίσει να στηρίζει έναν Πρόεδρο που μέσα από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να στηρίζει μόλις το 40% των ψηφοφόρων του. Γράφει, επίσης, ότι σταθερή και ικανοποιητική κρίνεται η πορεία της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας με οξεία βρογχίτιδα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Εθνικό Συμβούλιο σε τρία επίπεδα'', γράφει ότι ο ΔΗΣΥ επανανοίγει το διάλογο για αναδόμηση του Εθνικού Συμβουλίου και με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τις επόμενες ημέρες θα υποβάλει προτάσεις, που παραπέμπουν σε Συμβούλιο τριών επιπέδων, στην κορυφή του οποίου θα βρίσκεται ένα ολιγομελές συμβούλιο αρχηγών. Γράφει, επίσης, ότι αρκετοί αψήφησαν το κρύο και την ταλαιπωρία από τους ολισθηρούς δρόμους και πέρασαν όμορφες και κατάλευκες ώρες στο Τρόοδος, ενώ στη Λάρνακα κάποιοι άλλοι πέρασαν δύσκολες στιγμές καθώς δρόμοι και υποστατικά πλημμύρισαν.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Στα γρανάζια του Μεσανατολικού τα πετρέλαια'', γράφει ότι το Ισραήλ δεν απορρίπτει την πρόταση της Κύπρου για υπογραφή συμφωνίας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει ότι το θέμα ''θα εξεταστεί με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων νομικών'', όπως συνάγεται από δήλωση στην εφημερίδα του Ισραηλινού Πρεσβευτή στην Κύπρο Αβι Χαντάτ. Γράφει, επίσης, ότι η Αρχή Λιμένων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των σχεδίων ανάπλασης του παλαιού Λιμανιού Λεμεσού αν παρατηρηθεί άλλη καθυστέρηση, και ότι επίκειται κρίσιμη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Τμήματος Πολεοδομίας και της Αρχής Λιμένων.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κάθοδος των κολοσσών'', γράφει ότι διεθνείς κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εμπλακούν στις έρευνες για ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολής Μεσογείου και, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση γίνεται αποδέκτης αυτού του ενδιαφέροντος, που θα διαφανεί την 15η Φεβρουαρίου όταν θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση. Γράφει, επίσης, ότι στο παρά πέντε απετράπη η κατανάλωση νερού με σοβαρό μικροβιολογικό πρόβλημα, από χιλιάδες δημότες στο Δήμο Λακατάμιας, και ότι το νερό από γεωτρήσεις της περιοχής φαίνεται να επηρεάστηκε από διάφορους παράγοντες που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Απερίσπαστο προχωρεί το ΑΚΕΛ'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ απερίσπαστο θα προχωρήσει στη λήψη απόφασης για τις προεδρικές εκλογές του 2008, όπως υποδεικνύει το 20ό συνέδριο του κόμματος, και αγνοεί τις ''αντιφατικές και ανειλικρινείς'' εξαγγελίες του ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γράφει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προβεί σε έλεγχο της πράξης εξαγοράς από την Αρχιεπισκοπή των μετοχών που κατείχε η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ παράλληλο έλεγχο για την αγορά διενεργεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 5 February 2007 - 15:19:04 UTC