Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 07-02-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 6/02/2007

Οι εξελίξεις σε σχέση με τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου ανοικτά της Κύπρου, αλλά και οι διεργασίες στο τραπεζικό μέτωπο ενόψει της αυριανής δημοσιοποίησης της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς τη Marfin προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η πτήση στα κατεχόμενα από τη Σαγκάη, οι δηλώσεις των κομμάτων σε σχέση με την προεδρολογία και το Εθνικό Συμβούλιο, η αποχώρηση της Ελένης Θεοχάρους από την κούρσα των εκλογών του ΔΗΣΥ, η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και οι καιρικές συνθήκες απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Διχοτόμηση πετρελαίων» γράφει ότι η τουρκική πλευρά, όχι μόνο διεκδικεί δικαιώματα στα ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στις νότιες θάλασσες της Κύπρου, αλλά αφενός απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει χωρίς εκείνη και αφετέρου προχωρεί σε έρευνες στα βόρεια για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, εκεί. Αλλού γράφει για «πολιτική υποκρισία του Γ.Λιλλήκα στις αιχμές κατά Ρολάνδη», αφού «αποκαλύπτεται ότι επί δικής του υπουργίας στο Εμπορίου είχαν προωθηθεί συμφωνίες για συγκεκριμένο έργο κόστους πολλών εκατομμυρίων με αμερικανική εταιρεία, η οποία ανήκει στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι».

«Η Μάχη» με τίτλο «Ψάχνει άλλοθι» αναφέρεται στην κυβέρνηση και στο θέμα της πτήσης από τη Σαγκάη στα κατεχόμενα και γράφει ότι νέες πολιτικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του Κυπριακού προσλαμβάνουν οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σε διεθνές επίπεδο, στις προσπάθειες της Αγκυρας να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι με την πανηγυρική είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου, ο οποίος φέτος θα είναι ντυμένος με τα χρώματα του έρωτα και της αγάπης, αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι της Λεμεσού.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Εκλογικό συνέδριο χωρίς τις κάλπες» γράφει ότι σε διαδικαστικού χαρακτήρα εκλογικό συνέδριο φαίνεται να οδεύει ο ΔΗΣΥ, μετά την απόσυρση της Ελένης Θεοχάρους από τη διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή προέδρου, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να αποφευχθεί η αναμέτρηση και για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων. Για το θέμα των πετρελαίων γράφει ότι οι ΗΠΑ συντηρούν την αβεβαιότητα, αφού ενώ αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του κράτους, επιμένουν σε νομικά ζητήματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα.

«Η Σημερινή» έχει κύριο τίτλο «Ανοικτή Γραμμή με Λίβανο και Αίγυπτο» και γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις δύο χώρες για το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων και παρά τις πιέσεις της Τουρκίας «βρίσκονται δίπλα μας». Αλλού γράφει ότι πρόωρη χαρακτηρίζουν τα πλείστα των κομμάτων της συγκυβέρνησης την προεδρολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, παρά την «παραδοχή» του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι συζήτησε την περασμένη βδομάδα το θέμα των προεδρικών εκλογών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Πόκερ Βγενόπουλου - Σάλλα» γράφει ότι μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση του εγγράφου της δημόσιας πρότασης, η Marfin Popular Bank εμφανίστηκε θετική προς την προσφορά της Πειραιώς αλλά με όρους, όπως να δοθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών προς τα έξω. Αλλού γράφει ότι σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κτηνιατρικές αρχές της Κύπρου για αντιμετώπιση του κινδύνου της γρίπης των πτηνών.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εκταφές σε 100 σημεία» γράφει ότι σε άλλα 100 σημεία προγραμματίζεται να επεκταθούν οι εκταφές λειψάνων Ε/Κ και Τ/Κ, ενώ αναμένεται το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να χρηματοδοτηθεί από πηγές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Γράφει ότι έκκληση προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, εάν ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, να αφήσει την προεδρολογία και να ασχοληθεί με το εθνικό πρόβλημα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Χάος μετά την ξηρασία» γράφει ότι άνοιξαν οι ουρανοί φέρνοντας ικανοποίηση αλλά και προβλήματα με κλειστούς δρόμους και πλημμύρες, ενώ η ροή στα φράγματα δεν ανέβασε ακόμη ικανοποιητικά τη στάθμη. Αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με οξεία βρογχίτιδα και γράφει ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 6 February 2007 - 15:19:04 UTC