Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-09-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21/09/2006

Η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η συναίνεση στων Τουρκοκυπρίων στη σύσταση των τεχνικών επιτροπών, οι κυβερνητικοί χειρισμοί για τις αναφορές περί ''παραστρατιωτικού κυκλώματος'' στην Εθνική Φρουρά και οι αντιπαραθέσεις με δημοσιογράφους, οι δημοτικές και αρχιεπισκοπικές εκλογές, η ενοποίηση τριών τραπεζών και τα προβλήματα στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Γελοιοποίησαν πλήρως την πολιτική'', ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει περαιτέρω την υπόθεση ''παραστρατιωτικού κυκλώματος'' και ''να διασκεδάσει τις γκάφες στις οποίες υπέπεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη θρασύτατη και απαράδεκτη επίθεσή του εναντίον ΜΜΕ και δημοσιογράφων''. Σε άλλο θέμα γράφει πως επικρατεί ''αμηχανία και αλαλούμ'' στην κυβέρνηση μετά την καταφατική απάντηση της τ/κ πλευράς στην πρόταση Μόλερ για τη σύσταση των επιτροπών εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου δήλωσε ότι το Κυπριακό συνοψίζει την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αποκαταστήσει τη σωρεία μαζικών παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εκατομμύρια λίρες του δημοσίου στον αέρα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι κινδυνεύουν να πάνε χαμένα εκατομμύρια λίρες του Δημοσίου, τα οποία έχουν διατεθεί για την αναβάθμιση και επαναφύτευση της αγροτικής και δασικής περιοχής των χωριών Βάβλας - Κάτω Δρυ και Λάγιας, η οποία είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά του 2001. Τα χρήματα αυτά είναι δυνατό να χαθούν, προσθέτει η εφημερίδα, μετά την ''αυθαίρετη και χωρίς συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές'' απόφαση της Πολεοδομίας, να επανέλθει η περιοχή στην πρότερη κατάσταση, επειδή δεν εξασφαλίστηκε πολεοδομική άδεια. Αλλού γράφει ότι σε 15 ημέρες θα υπάρξει απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των προσφυγικών εκλογών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μεγάλο φιάσκο κατά αγοραστών'', γράφει πως οι νόμοι, που ψήφισε εδώ και δύο χρόνια η Βουλή για άρση των παρατυπιών και τιτλοποίηση κατοικιών, δεν διασφαλίζουν τον απεγκλωβισμό των αγοραστών από τους ''ντιβέλοπερς'' και δεν βοηθούν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Αλλού γράφει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε ''το σύνθημα'' για την τήρηση κομματικής πειθαρχίας στο κόμμα του σε ό,τι αφορά τη δημαρχία Λευκωσίας και τις αντιδράσεις στην υποστήριξη από το ΔΗΚΟ της υποψηφιότητας της Ελένης Μαύρου. Αντίθετες απόψεις διατυπώνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, δηλώνοντας ότι στις υποδείξεις της ηγεσίας του κόμματος ''διαφωνεί η βάση''.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στα άκρα η μάχη για τις Αρχιεπισκοπικές'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι ιεράρχες έφτασαν στα άκρα χθες, τέσσερεις ημέρες πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, και ''άναψαν τα αίματα'' μετά την απόφαση του Τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου και Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου να μη διαθέσει ούτε σεντ για πληρωμή των υπερωριών των αστυνομικών που θα εργασθούν την προσεχή Κυριακή για αστυνόμευση των εκλογών. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα αρχίσει αύριο τη μελέτη ονομάτων για τις υποψηφιότητες ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, ενώ η Βουλευτής του κόμματος Ελένη Θεοχάρους ανέφερε χθες ότι προβληματίζεται κατά πόσον θα αποδεχθεί ή όχι πρόταση για να κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφια για τη δημαρχία Λεμεσού, την οποία έχει ήδη αποφασίσει να διεκδικήσει ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ως υποψήφιος του ΑΚΕΛ.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Λαϊκή υπερδύναμη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σε περιφερειακή υπερδύναμη στον τραπεζικό τομέα μετατρέπεται η Λαϊκή Τράπεζα και ότι η απόφαση για ενοποίηση, μέσω δημόσιας πρότασης, της Λαϊκής, της ελλαδικής Εγνατίας Τράπεζας και του Ομίλου Μάρφιν διαφοροποιούν τα έως τώρα δεδομένα στον τραπεζικό τομέα και καθιστούν τη Λαϊκή δυναμικό οικονομικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κρατική μηχανή και το Τμήμα Μετανάστευσης, με ασυνήθιστες ''διαδικασίες - εξπρές'', απέλασε χθες τη Ρωσίδα μητέρα και τα παιδιά της, που ήσαν κάτοικοι της Κύπρου εδώ και 13 χρόνια.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ειρηνοποιός λόγος'', ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, στη διάρκεια συγκέντρωσης - συλλαλητηρίου που πραγματοποίησε χθες στο στάδιο ''Ελευθερία'' της Λευκωσίας η Παγκύπρια Πρωτοβουλία για την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έστειλε μήνυμα ειρήνευσης, αδελφοσύνης και ενότητας του κυπριακού λαού. Ο Κύκκου κάλεσε το λαό να σταθεί ανάχωμα και να αντισταθεί στις σκόπιμες μεθοδεύσεις και στις καλπονοθείες. Αλλη είδηση είναι η διαβεβαίωση από τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών για παραχώρηση του συνόλου των τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της πως ο κυπριακός όμιλος της Λαϊκής ξεκίνησε χθες τη διαδικασία ενοποίησής της με τις ελλαδικές Εγνατία Τράπεζα και Οικονομικές Υπηρεσίες Μάρφιν, σε μια κίνηση σχεδιασμένη να δημιουργήσει έναν οικονομικό οργανισμό ''βαρέων βαρών'', εστιασμένο στις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι ο δύτης Πάρις Ελευθερίου, ενώ έκανε καταδύσεις στη Λάρνακα, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν τραυματισμένο από άγκιστρο μικρό καρχαρία ή σκυλόψαρο. Ο Ελευθερίου, αφού αφαίρεσε το άγκιστρο, άφησε το κήτος να απομακρυνθεί.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 21 September 2006 - 14:19:09 UTC