Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-08-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/08/2006

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο, η στάση της Γαλλίας έναντι της δημιουργίας διεθνούς δύναμης στο Λίβανο, η κατάσταση με τους Λιβανέζους με αμερικανική υπηκοότητα που φιλοξενούνταν στη Διεθνή Κρατική Εκθεση, η άρνηση των αρχών να παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο σε Λιβανέζα, η αναμενόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, και η εισήγηση για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Θησαυρίζει από τον πόλεμο η κυβέρνηση'', γράφει ότι έτοιμοι για νέες, περισσότερο καυτές, αυξήσεις στα καύσιμα πρέπει να είναι οι Κύπριοι καταναλωτές, μια και ο μαύρος χρυσός έχει αρχίσει νέο ράλι ανόδου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ η κυβέρνηση στοιβάζει στα κρατικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες λίρες καθημερινά. Γράφει, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το κεφάλαιο των διορισμών των μελών Διοικητικών Συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά δεν την αφήνει ούτε η συμπολίτευση αφού, πέρα από την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, δέχεται τώρα και τα πυρά από μερίδα των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Σε 'Στράκκα' και Κερύνεια'', γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε πως επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η επικείμενη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη. Επίσης, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η συνάντηση δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να εισηγηθούν συναντήσεις στις οικίες των δύο ηγετών. Γράφει, επίσης, ότι ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Λίβανο, αναμένονται νέες αφίξεις χιλιάδων προσφύγων.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Θα το πάμε όσο κρατήσει, Μέγα θα είναι το κτύπημα'', γράφει ότι εκατοντάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ έπληξαν χθες το Ισραήλ την ίδια ώρα που ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στα εδάφη του Λιβάνου, και ότι το διπλωματικό παιγνίδι που εξελίσσεται παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να φάσκουν και να αντιφάσκουν. Γράφει, επίσης, ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης παραδέχονται ότι, για την ώρα τουλάχιστον, οι διαβουλεύσεις τους για το θέμα των δημοτικών εκλογών βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού το αγκάθι της Πάφου εξακολουθεί να μπλοκάρει τη μεταξύ τους συμφωνία, ενώ ο ΔΗΣΥ από την άλλη δεν βιάζεται και καραδοκεί.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ανταρσία στο 'γκέτο' των Αμερικανών'', γράφει ότι προχθές το βράδυ στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης φάνηκε η σκληρότητα σε όλο της το μεγαλείο, αφού η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε εκκένωση του χώρου όπου φιλοξενούνταν Λιβανέζοι πρόσφυγες με αμερικανική υπηκοότητα, και σε μερικούς από αυτούς έδωσε άδεια να μεταβούν στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλους όχι. Γράφει, επίσης, ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος φροντίζουν με συγκεκριμένες ενέργειες τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαιώνουν όσους ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το μέλλον της συμφωνίας του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ανθρώπινη καταστροφή'', γράφει ότι το Ισραήλ μετατρέπει σε κρανίου τόπο το νότιο Λίβανο, κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις με στόχο την εκδίωξη της Χεζμπολάχ. Γράφει, επίσης, ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν εκατομμύρια λίρες όχι μόνο λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην ανέγερση κτιρίων για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών, που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος, αλλά και λόγω της σπατάλης ενέργειας για κλιματισμό και θέρμανση των υφιστάμενων πεπαλαιωμένων κατασκευών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Μποϊκοτάρει η Γαλλία'', γράφει ότι η Γαλλία θα μποϊκοτάρει τη Σύνοδο για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης στο Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντονίζα Ράις δήλωσε ότι μπορεί εντός των ημερών να επιτευχθεί εκεχειρία στο Λίβανο. Γράφει, επίσης, ότι σε μετωπική σύγκρουση οδεύουν τα πράγματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού μέχρι χθες οι προσπάθειες της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας για γεφύρωση της διαφοράς προσέκρουσαν στην επιμονή των ξενοδοχειακών συνδέσμων για συζήτηση των αντι-αιτημάτων τους, τα οποία οι συντεχνίες έχουν απορρίψει.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Πού μπορούν να παν από εδώ;'' γράφει ότι μια 31χρονη Λιβανέζα μητέρα δύο παιδιών, η οποία εγκατέλειψε τον εμπόλεμο Λίβανο για να συναντήσει το σύζυγο της που εργάζεται στη Λεμεσό, έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημα της για πολιτικό άσυλο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, και ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι εάν όντως έτσι έγινε, τότε οι Αρχές έχουν παραβιάσει διεθνείς και εθνικούς νόμους. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Χάρη Χαραλάμπους ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από νέφος τοξικού απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί εναντίον του Λιβάνου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 3 August 2006 - 14:19:09 UTC