Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-07-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 21/07/2006

Το κύμα των ξένων υπηκόων που καταφεύγουν στην Κύπρο για να γλιτώσουν μετά τις εξελίξεις στο Λίβανο, οι δυνατότητες του νησιού που δοκιμάζονται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του γεφυροποιού με τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εκκλήσεις προς την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει την προσπάθεια προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Διακηρύξεις, δηλώσεις και αφιερώματα για τις μαύρες επετείους, οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα της «Helios» και οι εξελίξεις γύρω από την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας στην Ελλάδα απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Ζώνη Ολέθρου όλος ο Λίβανος» και γράφει ότι κλιμακώνονται οι επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, ενώ μαίνονται και οι συγκρούσεις μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ και των ανδρών της Χεζομπολάχ. Γράφει ακόμη ότι στις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει την εργασία του το εργαστήριο που στήθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να εξυπηρετήσει τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με σκοπό τη συναρμολόγηση των λειψάνων που προέρχονται από τις εκταφές, τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές.

''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Καλύπτει τους πραγματικούς ενόχους η Ελληνική Βουλή'' γράφει ότι επιτακτική ανάγκη για να λάμψει όλη η αλήθεια για να χυθεί άπλετο για την προδοσία της Κύπρου θεωρείται το άνοιγμα του ''Φακέλου της Κύπρου'' από την ολότητα των μελών του κυπριακού κοινοβουλίου. Αλλού γράφει ότι με 20 επιπρόσθετες πτήσεις και 35 κανονικές μέχρι χθες στις 12 το βράδυ, χιλιάδες Λιβάνιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί υπήκοοι εγκατέλειψαν την Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας.

Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Χείρα βοηθείας ζητά από την ΕΕ η Κύπρος'' γράφει ότι τέσσερις με πέντε χιλιάδες ξένοι υπήκοοι φθάνουν καθημερινώς στο λιμάνι Λάρνακας και ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας απηύθυνε δραματική έκκληση προς την ΕΕ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνδράμουν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στο τεράστιο έργο επαναπατρισμού των ξένων πολιτών. Αλλού γράφει ότι η διαδικασία αποκομιδής των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους της Hellios από την πλαγιά, όπου κατέπεσε στο Γραμματικό, έφερε στο φως απομεινάρια οστών και αντικείμενα που ήταν θαμμένα σε μικρό βάθος.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο» γράφει ότι «σε επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος έχει μετατραπεί η Κύπρος, αφού όλα τα ΜΜΕ κάνουν αναφορά στην εδώ άφιξη των ξένων υπηκόων που εγκαταλείπουν το Λίβανο» και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η Κύπρος θα δεχθεί 60-80 χιλιάδες ξένους υπηκόους. Αλλού γράφει ότι στη Βηρυτό και όχι στη Λωρίδα της Γάζας θα μεταβούν τελικά τα μέλη της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος» για να παράσχουν ιατρική βοήθεια στα θύματα των εχθροπραξιών και να παραδώσουν τη χρηματική βοήθεια ύψους 10.000 λιρών το οποίο προσέφερε η κυπριακή κυβέρνηση.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Τράπεζα Κύπρου σε ηφαίστειο» και γράφει ότι «Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις γύρω από την πρόταση για εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας στην Ελλάδα, με την Τράπεζα Κύπρου να δέχεται ομαδικά πυρά και η επόμενη μέρα να προδιαγράφει ακόμη και εσωτερικές ανακατατάξεις». Σε επιδιόρθωση 150 ιδιωτικών επικίνδυνων και ετοιμόρροπων οικοδομών που βρίσκονται στην εντός των τειχών Λευκωσία θα προχωρήσει το δημαρχείο.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον κύριο τίτλο ''Καταυλισμός προσφυγιάς και ανθρωπιάς'' γράφει πως καθώς ο γειτονικός Λίβανος δέχεται βροχή από βόμβες και τόνους εκρηκτικών, η διεθνής κοινότητα μοιάζει αδύναμη να πάρει αποφάσεις και η Κύπρος μετατρέπεται σε ένα τεράστιο καταφύγιο, ανοίγει τις αγκάλες της και επιβεβαιώνει το ρόλο του γεφυροποιού με τη Μ. Ανατολή. Αλλού προβάλλει τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την εισβολή, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως ''η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρωπαϊκό δίκαιο''.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' έχει κύριο τίτλο ''Η Κύπρος αισθάνεται πίεση από την έξοδο του Λιβάνου'' και γράφει ότι υπό την πίεση της μεγάλης εξόδου από τον Λίβανο και τις χιλιάδες των ξένων που καταφεύγουν στο νησί η Κύπρος ζήτησε από τους εταίρους της στην ΕΕ να συμβάλουν στην προσπάθεια. Αλλού γράφει ότι «κατά συρροή δολοφόνος σκύλων» έχει μέχρι στιγμής δηλητηριάσει οκτώ σκυλιά στην περιοχή Αγίου Δομετίου, ενώ οι περίοικοι υποψιάζονται γείτονα ο οποίος πάσχει από AIDS.

Ο εβδομαδιαίος ''Αντίλογος'' έχει κύριο τίτλο ''Σταυροδρόμι διάσωσης ζωών'' και γράφει ότι μια πραγματικά μεγάλη νηοπομπή απομάκρυνσης των ξένων από τις εστίες του πολέμου στο Λίβανο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται πάνω σε 24ωρη βάση για να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια. Σε επετειακό αφιέρωμα αναφέρεται στη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 με τη μεταφορά στην Κύπρο Ελλήνων Καταδρομέων σε μια ''πτήση αυτοκτονίας'' των αεροσκαφών ''NORATLAS''.

Η εβδομαδιαία «Cyprus Weekly» με τίτλο «Η Κύπρος αισθάνεται την πίεση» γράφει ότι η Κύπρος έχει αρχίσει να νιώθει την πίεση από την εισροή χιλιάδων ξένων υπηκόων που καταφεύγουν στο νησί από το Λίβανο. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στα κατεχόμενα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους, στέλλοντας μήνυμα ότι η Αγκυρα δεν θα ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις εκτός και αν πετύχει την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

«Το κυπριακό Ποντίκι» με κύριο τίτλο «Αντάρτικο στις Δημοτικές!» γράφει ότι άρχισαν τα όργανα στα κόμματα με τους εν δυνάμει υποψηφίους να εκδηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πρόθεση τους να διεκδικήσουν την καρέκλα του Δημάρχου στις προσεχείς εκλογές του Δεκεμβρίου. Αλλού σε επετειακό αφιέρωμα με αφορμή τις μαύρες επετείους προβάλλει φωτογραφικά ντοκουμέντα του περιοδικού «FANTOMAS».

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 21 July 2006 - 14:19:08 UTC