Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/06/2006

Το Κυπριακό και οι αποτυχημένες προσπάθειες αναζήτησης λειψάνων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στην περιοχή Παραλιμνίου, οι συζητήσεις και δηλώσεις για τον ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για ιδιωτικές συμφωνίες στον χώρο της τηλεόρασης και τα προβλήματα με τις υπεργολαβίες στον οικοδομικό τομέα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Απαγορευμένη η συμφωνία LTV-Multichoice'', ότι οι δύο συμφωνίες LTV-Multichoice και LTV-NETMED στον χώρο της τηλεόρασης θεωρούνται απαγορευμένες, σύμφωνα με απόφαση της ΕΠΑ, ο Πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι οι όροι που περιέχονται σε αυτές είναι αντίθετοι με την ισχύουσα νομοθεσία. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Ομάδα Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα και συζήτησαν μαζί του θέματα που σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό των Τουρκοκυπρίων κανονισμό και για την άρση της ''απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ο Λιλλήκας κατηγορεί κυβερνητικό στέλεχος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Εμπορίου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας αποδίδει σε μιαν καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία τις αναφορές περί προβλημάτων στο θέμα του ανασχηματισμού και τις προσπάθειες εμπλοκής και του ιδίου στο ζήτημα αυτό. Αλλη είδηση είναι η ανακοίνωση χθες από την Αστυνομία της τιμωρίας με διαθεσιμότητα των αστυνομικών που βρέθηκαν με την ολοκλήρωση της ποινικής εις βάρος τους ανάκρισης ότι εμπλέκονται στο περιστατικό του περασμένου Δεκεμβρίου με τον ξυλοδαρμό των νεαρών Μάριου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου. Βέβαιη θεωρείται, προσθέτει η εφημερίδα, η πολύ πιο βαρειά τιμωρία τους από τη Δικαιοσύνη.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πρόβες κουστουμιών αρχίζουν τη Δευτέρα'', γράφει πως οι επίσημες ανακοινώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ''για τον πολυθρύλητο πια ανασχηματισμό της κυβέρνησης'', αναμένονται να γίνουν μεθαύριο. Ο Πρόεδρος, προσθέτει η εφημερίδα, όρισε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη, οπόταν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, αφού ολοκληρώσει σήμερα και αύριο τις διαβουλεύσεις του με τα συγκυβερνώντα κόμματα. Αλλού γράφει ότι αποφασίσθηκε χθες στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής ο καταρτισμός της Επιτροπής Επιλογής για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τον καταμερισμό των προεδριών τους στα κόμματα.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Σαββατοκύριακο θα γίνει ο ανασχηματισμός'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα ή αργότερα αύριο θα προχωρήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του και ότι, μετά από διαβουλεύσεις με τα συγκυβερνώντα κόμματα, έχει καταλήξει στις αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες αποχωρούν οριστικά από την κυβέρνηση οι Υπουργοί Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου. Σε άλλο θέμα γράφει για τις επερχόμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές και ότι τα επιτελεία των Ιεραρχών επικρατεί έντονος προβληματισμός για την προβλεπόμενη μεγάλη αποχή, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 40%.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ανακατεύουν την τράπουλα'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι διεργασίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα κλιμακώνονται και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να είναι αποφασισμένος όπως κλείσει το κεφάλαιο ''ανασχηματισμός'' πιθανόν μέχρι τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς ήγειρε στην αυστριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέμα συνδιαχείρισης όλων των λιμανιών της Κύπρου.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Δεν θα περάσει'', ότι οι Συντεχνίες Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν τη μετωπική σύγκρουση, με αφορμή την εμμονή των εργολάβων για εισαγωγή της υπεργολαβίας στις συλλογικές συμβάσεις. Οι συνομιλίες, προσθέτει η εφημερίδα, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο από τις 24 Μαΐου 2006 και οι οικοδόμοι ετοιμάζονται για λήψη απεργιακών μέτρων, εάν επιμείνουν οι εργοδότες στις υπεργολαβίες. Αλλη είδηση είναι ο τερματισμός της συνεργασίας του Δήμου Λευκωσίας με το Διεθνές Ιδρυμα Μανιφέστα και την ομάδα των τριών Επιμελητών και η κατάργηση των συμβολαίων που είχε υπογράψει ο Δήμος για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ''Μανιφέστα 6''.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Σκάβοντας για αγνοουμένους στο Παραλίμνι'', γράφει στο κύριο θέμα της πως άρχισε χθες το σκάψιμο σε μίαν τοποθεσία στην περιοχή Παραλιμνίου, όπου εθεωρείτο ότι απροσδιόριστος αριθμός σκοτωμένων Τουρκοκυπρίων ρίχθηκαν σε ομαδικό τάφο, στη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων κατά την περίοδο 1963-1964. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 600 παιδιά που διαμένουν στη Λεμεσό, συμπεριλαμβανομένων 100 παιδιών οικογενειών που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα, δεν θα μπορέσουν αυτή τη χρονιά να περάσουν μιας εβδομάδας διακοπές στο βουνό, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να τερματίσει τη διανομή στα σχολεία εντύπων αιτήσεως από τους διοργανωτές θερινών κατασκηνώσεων.

ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'' δεν παραλήφθηκε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 3 June 2006 - 14:19:05 UTC