Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 09/04/2006

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η ενδεχόμενη πρόταση της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού για ''απευθείας εμπόριο'' με τα κατεχόμενα, η διακοπή της πτήσης αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών, λόγω τεχνικού προβλήματος, και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Προβάλλονται επίσης η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας Ναύαρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη, έρευνα σε σχέση με το χρονικό της ίδρυσης και λειτουργίας του αστυνομικού σώματος στην Κύπρο, δημοσκόπηση σε σχέση με το πρόβλημα των ναρκωτικών και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ακρωτηρίου για τις ζημιές που προκαλούν στα σπίτια τους τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη ''κόκκινα βέλη''.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αρση εμπάργκο, επιστροφή Βαρωσίων'' επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες η αυστριακή προεδρία της ΕΕ προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα που θα περιλαμβάνει τους και τους δύο όρους της Λευκωσίας, δηλαδή το άνοιγμα της περιφραγμένης Αμμοχώστου και του λιμανιού της πόλης. Αλλού γράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ικανοποίηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

''Η Μάχη'' στο βασικό της θέμα με τίτλο ''Συμβιβασμός για την Αμμόχωστο'' επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ''Τα Νέα'' και γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φέρονται να ενέδωσαν στις πιέσεις των Αγγλοαμερικανών καθώς αποδέχθηκαν σχέδιο της αυστριακής προεδρίας για επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού για εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οι δύο πόλοι καλά κρατούν'' ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μέσα από όλες τις δημοσκοπήσεις και κυρίως μέσα από αυτή του ΡΙΚ φαίνεται να παραμένουν τα δύο μεγάλα κόμματα, συντηρώντας ένα ισχυρό διπολικό σύστημα, ενώ εάν το ΔΗΚΟ καταφέρει τελικά να αγγίξει το 20% τότε το κομματικό σκηνικό μπορεί να κινηθεί στη λογική των δυόμιση πόλων. Σε άλλο της θέμα ο «Π» προβάλλει έρευνα σε σχέση όπως γράφει, με ''το αμαρτωλό χρονικό της ίδρυσης και λειτουργίας του αστυνομικού σώματος στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα».

''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Νέο ξυλοφόρτωμα - Τρόφιμος των Φυλακών το θύμα'' γράφει ότι νέα υπόθεση ξυλοδαρμού βαραίνει το αστυνομικό Σώμα ύστερα από σχετική καταγγελία που έγινε από κατάδικο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε σχέση με το πρόβλημα των ναρκωτικών και γράφει ότι στην αποδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας αποδίδει ένας στους δύο Κύπριους το πρόβλημα των ναρκωτικών που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία, με δεύτερη αιτία να θεωρείται η φιλελευθεροποίηση των ηθών.

''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Οι νέοι θα πουν τον τελευταίο λόγο'' προβάλλει δημοσκόπηση κάλπης, που διεξήγαγε για λογαριασμό του «Φ» η εταιρεία ΓΝΩΡΑ/RAI. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΑΚΕΛ μπορεί να κινηθεί μεταξύ 30,9% - 35%, το ΔΗΣΥ μεταξύ 27,5% - 31,6%, το ΔΗΚΟ από 19,6% - 23,3%, η ΕΔΕΚ μεταξύ 4,6% - 6,7%, το ΕΥΡΩΚΟ από 2,9% - 4,6%, οι Οικολόγοι στο 1,3% με 2,5%, οι ΕΔΗ από 0,3% - 1,1% και η ΕΥΡΩΔΗ από 0,1% - 0,6%. Αλλού γράφει ότι παγκόσμιο ρεκόρ κατέγραψαν οι Κυπριακές Αερογραμμές που πώλησαν αεροσκάφος τους για εξαρτήματα, χωρίς να έχει κανένα σοβαρό δυστύχημα ή ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ασπίδα και δόρυ των εργαζομένων'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες το μήνυμα από την Πόλη Χρυσοχούς ότι ασπίδα και δόρυ για τους εργαζομένους και τις κατακτήσεις τους πρέπει να παραμείνει το ΑΚΕΛ, αλλά και για να δυναμώσει και να καταστήσει απροσπέλαστο το μέτωπο των συνεργαζομένων από τις επιθέσεις της συντηρητικής δεξιάς. Αλλού γράφει ότι κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ηρωομάρτυρες Καβάζογλου και Μισιαούλη που διοργανώνει το ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Τα 'Κόκκινα Βέλη' καταστρέφουν τα σπίτια μας'' γράφει ότι κάτοικοι του Ακρωτηρίου καταγγέλλουν ότι λόγω του θορύβου που προκαλούν τα βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη ''Κόκκινα Βέλη'' δημιουργούνται δονήσεις, οι οποίες προκαλούν ζημιές στα σπίτια τους και απειλούν να λάβουν δραστικά μέτρα. Αλλού γράφει ότι αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών υποχρεώθηκε χθες να διακόψει την πτήση του Αθήνα - Λάρνακα και να επιστρέψει στην Αθήνα, όταν διαπιστώθηκε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα των τροχών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 9 April 2006 - 14:19:04 UTC